Bizi Takip Edin!

İleri Yaş Gebeliği Nedir? Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Günümüzde birçok anne adayı hayat koşturmacası ve türlü sebeplerden dolayı annelik yaşını ileri tarihlere ertelemektedir. Tabii ki annelik yaşının ileri yaşlara ertelenmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler arasında psikolojik olarak anneliğe hazır olmak, maddi olarak kendini hazır hissetmek ve mesleki kariyer yapmak gibi nedenler bulunmaktadır. Fakat sağlıklı bir gebelik ve gebe kalma potansiyeli için yaş oldukça önemlidir. Bir kadının fizyolojik ve biyolojik olarak en uygun doğurganlık yaşı 20-30 yaş aralığıdır. Bir anne adayının 35 yaş üstünde gebe kalma durumu ”ileri yaş gebeliği” olarak adlandırılmaktadır. Bu tür gebelikler türlü riskleri içinde barındırmaktadır. Bu yüzden ileri yaş gebelikleri özenli bir şekilde takip edilmelidir. İleri yaş gebeliğinin 35 yaş üzeri anne adayları için kullanılmasının sebebi; bu durumun tamamen istatistiki olarak hesaplanmasıdır. 25 yaşındaki bir anne adayı birkaç ay içinde rahatça hamile kalabilirken 35 yaş üzerindeki kadınlarda hamile kalma durumu 6 ay sürebilir. İleri yaşlarda yumurta kalitesi düştüğü için, sperm tarafından döllenme kabiliyetleri de azalacaktır. Bu durumda down sendromu gibi genetik bozuklukların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bununla birlikte ileri yaş gebeliklerinde; diyabet ihtimali artabilir, nefes darlığı, sarılık ve kan şekeri düşüklüğü gibi problemler ortaya çıkabilir, düşük yapma riski bulunmaktadır. İleri yaş gebelikleri anne ve bebek sağlığı için genç gebeliklere göre daha risklidir. Bu yüzden alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. İşte ileri yaş gebeliklerinde alınması gereken bazı önlemler….

İleri yaş gebeliklerinde alınması gereken önlemler nelerdir?

İleri yaş gebelikleri, genç gebeliklere göre daha fazla dikkat edilmesi gereken gebelik türleridir. Bu yüzden gebelik döneminde biraz sonra söyleyeceklerimize kulak vermeyi, düzenli olarak kontrole gitmeyi ve doktorunuzun söylediklerini harfiyen yerine getirmeyi unutmayın.

  • İleri yaşlarda gebe kalmadan önce doktor kontrolü ile hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi gebelik sürecinde problem yaratabilecek bir hastalığın olup olmadığı anlaşılmalıdır.
  • Doktor muayenesi ile ileri yaş gebeliğinde ortaya çıkabilecek problemler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Alınan bilgilerden korkulmamalıdır. Tecrübeli hekimler tarafından dikkatli bir şekilde takip ve müdahale edilen sorunlar ile gebelik risklerini minimum düzeye indirebilir.
  • İleri yaş hamilelikleri, diyabet ihtimalini arttırmaktadır. Bu durum ise bebeğin iri doğma ihtimalini ve nefes darlığı, sarılık, kan şekeri düşüşü gibi problemleri beraberinde getirmektedir. Bu sorun ancak ilaç, egzersiz ve beslenme tedavisiyle çözülebilmektedir. Yüksek lifli gıdalar tüketmek, sık ve az yemek, bol su içmek oldukça önemlidir.
  • İleri yaş gebeliklerinde düşük yapma ihtimali daha fazla olduğu için bilinçli bir şekilde egzersiz yapılmalıdır. Bu yüzden aşırı efor sarf ettiren ve ağırlık kaldırılan egzersizlerden uzak durulmalıdır. Günde 30 dakikaya kadar hafif tempolu yürüyüşler ve profesyoneller eşliğinde yoga seansları hamileler için oldukça uygundur.
  • Her hamile için alkol, kafein ve sigara zararlıdır. Fakat bu durum ileri yaş gebelikleri için daha tehlikeli bir hal almaktadır. Bu yüzden alkol, sigara ve kahveden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • İleri yaş gebeliklerinde yüksek tansiyon problemi yaşamamak için stressiz ortamları tercih etmeli ve sık sık dinlenmelidir.
  • İleri yaş gebeliklerinde rahim iç zarı döllenmiş yumurtayı tutmakta zorlandığı için basınçtan uzak kalınmalıdır. Bu yüzden uçak yolculuklarından uzak durulmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ