Hazımsızlık Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında hazımsızlık olarak bilinen dispepsi oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Hazımsızlık; şişkinlik, bulantı hissi, karnın üst bölgesinde ağrı ve erken doyma gibi belirtiler ile kendini belli edebilir. Fakat tek belirtiler bunlar değildir. Mide asidine karşı aşırı hassasiyet, midede yanma, ekşi geğirme, bazı durumlarda uykulu hal, yüz kızarması ve kusma da belirtiler arasındadır. Hazımsızlık bazı hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi hazımsızlık yaratan gıdaların, baharatlı ve aşırı yağlı gıdaların, gazlı içeceklerin tüketimi; sigara ve alkol kullanımı, akşam geç saatlerde yemek yemek, hızlı, düzensiz ve çiğnemeden yemek yemek, egzersiz yapmamak, dar giysiler giymek gibi faktörlerle de ortaya çıkabilir. Hadi gelin hep birlikte hazımsızlık neden olur, hazımsızlık belirtileri nelerdir ve hazımsızlık için ne gibi önlemler alınmalıdır beraber bakalım.
Hazımsızlığın belirtileri nedir?
Hazımsızlığın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; midede dolgunluk hissi, ekşi geğirme, mide asidine aşırı duyarlılık, midede şişlik, az yemekle hemen doymak, bazı durumlarda kusma, yüz kızarması ve uyuklama hali.
Hazımsızlık neden olur?
Hazımsızlık neden olur sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Akşam geç saatlerde yemek yemek, çiğnemeden yutmak, sigara ve alkol kullanmak, gazlı içecekleri tüketmek, baharatlı ve aşırı yağlı gıdalar tüketmek, dar giysiler giymek, psikolojik hastalıklar, hazımsızlık yaratan gıdaların tüketimi ve bazı hastalıkların hazımsızlığı tetiklemesi nedenler arasındadır.
Hazımsızlığa ne iyi gelir?
Hazımsızlığı önleyebilecek önerileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Akşam geç saatlerde yemek yemek hazımsızlık problemi doğurabilir. Bu yüzden düzenli ve sık bir şekilde yemek yemeye özen gösterilmelidir. Her öğünde kapasitenin üzerinde yemek yenmemelidir.
- Yemek yerken lokmalar tam çiğnenmeli, hızlı yemekten kaçınılmalı ve konuşulmamalıdır. Bu durum hava yutulmasına sebep olarak hazımsızlık problemine neden olabilir.
- Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar kullanılmamalıdır.
- Aşırı soğuk ve aşırı sıcak yemek yememeye özen gösterilmelidir.
- Laktoz duyarlılığı hakkında bilgi edinilmelidir.
- İlaçların hazımsızlık gibi yan etkileri olabilir. Bu yüzden ilaçlar bilinçli bir şekilde kullanılmaya özen gösterilmelidir.
- Gazlı içecekler, nane ve çikolata gibi gıdalar kararınca tüketilmelidir.
- Bağırsak sağlığı için spor bir yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir.
- Ağır, baharatlı, çok tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- İdeal kiloda olmaya özen gösterilmelidir.
- Dar giysiler mideyi sıkıştırır ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Bu yüzden bol ve rahat kıyafetler giymeye özen gösterilmelidir.
- Rezene, zencefil, papatya çayı, Hint fesleğeni ve tarçın gibi gıdaların hazımsızlık problemine iyi geldiği bilinmektedir.
- Genel sağlık ve hazımsızlık gibi mide problemleri için günlük su miktarını tüketmek oldukça önemlidir.
- Mümkün olduğunca stres, kaygı ve yorgunluktan uzak durulmalıdır.
Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu, verilen bilgilerin doktor muayenesi yerine geçmediği unutulmamalıdır. Eğer hazımsızlık problemi yaşıyorsanız mutlaka bir doktora muayene olun.