Bizi Takip Edin!

Hazımsızlığı Hafife Almayın!

Hazımsızlık, genellikle karnın üst bölgesine yerleşen bir şişlik olarak ortaya çıkar. Hazımsızlığı yaşayanlar ise aşırı gaz çıkarma, geğirme veya karın bölgesinde ağrı gibi durumlardan şikayet ederler. Hazımsızlık problemine, halk arasında sıkça rastlanmaktadır. Bu kadar yaygın görülmesi, zaman zaman bu rahatsızlığa verilmesi gereken önemin verilmemesine neden olmaktadır. Aslında hazımsızlık, ciddi şekilde önemsenmesi gereken bir semptomdur. Çünkü tek başına bir sorun olmasından ziyade; çeşitli sağlık problemlerinin de habercisi olabilmektedir.

Hazımsızlık genellikle ağızda acımsı ve asitli tat, karın ağrısı, mide yanması, şişkinlik, geğirme, gaz çıkarma, bulantı veya kusma gibi şikayetler ile kendini belli eder. Bu şikayetler hazımsızlığın belli aşamalarında farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin; tüm bu belirtiler stres ile birlikte daha belirgin bir hal almaya başlayabilir. Ayrıca kadın ve erkek ayırt etmeksizin, her yaş ve cinsiyet grubundan insanda görülebilmektedir.

Hazımsızlığın Nedenleri

Hazımsızlığı hafife almayın

Hazımsızlık sorunu birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aşırı nefes alarak beslenmek, sigara kullanımı, alkol kullanımı, çok hızlı yemek, öğünlerde büyük porsiyonlar tüketmek, günlük olarak çok yemek, aşırı stres, yorgunluk, bilinçsiz ilaç kullanımı gibi durumlar hazımsızlık problemini tetikleyebilir. Bu problem ayrıca; sindirim sistemi hastalıkları, mide enfeksiyonları, ülser, tiroit hastalığı gibi problemlerle birlikte ortaya çıkabilir.

Eğer hazımsızlık problemi yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü hazımsızlık, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili olduğu kadar farklı rahatsızlıklarla da ilgili olabilmektedir. Yani hazımsızlığın arkasına birtakım hastalıklar gizlenebilir. Bu yüzden hazımsızlığın tedavisi, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğu kadar; bir rahatsızlığın teşhisine de bağlıdır.

Tabii ki gizli nedenlerin teşhisi kadar yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmelidir. Sigaranın bırakılması, bir oturuşta fazla yemeğin yenmemesi, domates ve turunçgiller gibi yüksek asitli gıdaların tüketilmemesi, alkol kullanılmaması, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durulması, aşırı dar kıyafetlerin giyilmemesi, öğünler arasında sağlıklı zaman aralıkları verilmesi, yastığın hafif yüksek olması gibi konular oldukça önemlidir. Bu düzenlemelere ek olarak, mutlaka bir yemek yeme günlüğü tutulmalıdır. Yemek yeme günlüğünün detaylı bir şekilde incelenmesi ve üzerine kafa yorulması, önemli ipuçlarının görülmesini sağlayabilir.

Kısaca toparlamak gerekirse hazımsızlık, göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Arkasında sağlığımız için oldukça önemli ipuçları ve değiştirmemiz gereken beslenme alışkanlıklarımızla ilgili hatırı sayılır bilgiler barındırabilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ