Bizi Takip Edin!

Hazımsızlıktan Kurtulmak için Yapmanız Gereken 7 Aktivite

Her insan hayatının bir döneminde hazımsızlık şikâyeti ile karşı karşıya kalabilir. Bilimsel olarak dispepsi olarak isimlendirilen bu rahatsızlık; genelde kendisini karnın üst bölgesindeki ağrı, şişkinlik, bulantı, erken doyma gibi hislerle belli eder. Toplumda oldukça sık rastlanan bir problem olan hazımsızlığın nedeni ise midedeki sindirim sıvılarının uygunsuz bir şekilde salgılanmasıdır. Hazımsızlık, çeşitli sindirim rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, genelde kötü beslenme ve hareketsizlik gibi nedenlere bağlı olarak gelişir. Peki, hazımsızlığa ne iyi gelir; hazımsızlık için faydalı besinler ve hazımsızlıktan kurtulmak için yapmanız gerekenler nelerdir? İşte hazımsızlık problemine karşı kendinizi korumak ve hazımsızlığı ortadan kaldırmak için gerçekleştirebileceğiniz bazı sağlıklı eylemler.

Hazımsızlığa ne iyi gelir? 

Eğer siz de hazımsızlığa ne iyi gelir merak ediyorsanız önerilerimize göz atın!

Düzenli egzersiz yapmak

Düzenli egzersiz

Hareketsizlik, hazımsızlık probleminin en yaygın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Hareketsizlik, kilo alma durumunu tetiklediği için mide ve bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden oluyor. Mide ve bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucunda ise hazımsızlık şikâyeti ortaya çıkıyor. Düzenli egzersiz fiziksel sağlığınızı desteklediği için hazımsızlıktan kurtulmak için yapabileceğiniz en önemli aktiviteler arasında yer alıyor.

Sağlıklı beslenmek

Sağlıklı beslenme

Yukarıda, hazımsızlık probleminin en yaygın nedeninin kötü beslenme olduğunu belirtmiştik. Aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar, hem midedeki asidin artmasına neden olur hem de böyle gıdaların sindirilmesi daha zordur. Bu nedenle, hazımsızlık problemini tetikleyebilirler. Hazımsızlıktan korunmak için aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan; katkı maddesi içeren paketli gıdalardan mutlaka uzak durmak gerekir.

Yemekleri yavaş ve fazla çiğnemek

Hazımsızlığın bir diğer nedeni de hızlı ve düzensiz yemek yeme alışkanlığıdır. İş hayatının yoğunluğu vb. nedeniyle kişiler çoğu zaman öğünlerini hızlı bir şekilde ve az çiğneyerek tüketme eğiliminde olabilirler. Besinler bu şekilde tüketildiğinde mide ve bağırsak tarafından sindirimi çok zor olacağı için de hazımsızlık şikayetinin yaşanmasına yol açabilirler. Bu nedenle hazımsızlıktan korunmak için, mutlaka yemekleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmek gerekir.

Stresten kaçınmak

Stres de hazımsızlık problemlerinin nedenleri arasında yer alıyor. Sebebi ne olursa olsun, uzun süre strese maruz kaldığınızda; bu durumdan ilk olarak bağırsak sağlığınız etkileniyor. Bağırsak sağlığının zarar görmesi sonucunda ise hazımsızlık şikâyeti ortaya çıkıyor. Bu nedenle hazımsızlıktan kurtulmak için hayatınızdaki stres unsurlarını azaltmalı ve mümkün olduğunca stresten uzak durmalısınız.

Küçük porsiyonlara yönelmek

Öğünlerde fazla yemek yemek, hazımsızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olan durumlardan bir tanesidir. Çünkü fazla yemek, midenin çok fazla asit üretmesine ve mideyi fazla doldurmak da mide asidinin yemek borusuna doğru kaçmasına neden olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hazımsızlığı tetiklediği için, gün içinde küçük porsiyonlardan oluşan birkaç öğün tüketmek gerekir.

Hazımsızlık için faydalı besinler tüketmek

Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar. Bu nedenle siz de hazımsızlıktan kurtulmak için, bu sindirim sistemine dost yiyecekleri beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.

Bol su içmek

Hazımsızlığın en büyük nedenlerinden biri, pek çok sindirim rahatsızlığında olduğu gibi az su içmeniz olabilir. Bu nedenle, özellikle hazımsızlık yaşadığınız süre içerisinde bol su tüketmeniz gerekir. Siz de hazımsızlığı tetikleyen kafeinli, gazlı ve alkollü içecekleri su ile değiştirerek kısa sürede yaşadığınız bu problemin belirtilerini en aza indirebilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ