Havaların Soğumasıyla Birlikte Bizi Sağlıklı Tutacak Beslenme Önerileri
Vücudumuzda oldukça önemli bir denge bulunmaktadır. Bu denge iç ve dış etkenler doğrultusunda değişebilmektedir. Bu etkenlerin en önemlileri arasında ise sıcaklık değişimleri bulunur. Vücudumuz havaların soğuması ile birlikte bu değişimlere metabolik olarak uyum sağlamaya çalışır. Bu durum daha fazla enerjiye yani yemek yemeye ihtiyaç duymak anlamına da gelmektedir. Tabii ki yediklerimiz sağlıklı, yeterli, dengeli ve çeşitli bir şekilde olmalıdır. İşte havaların soğumasıyla birlikte bizi sağlıklı tutacak bazı beslenme önerileri.
Kış mevsiminde nasıl beslenmeliyiz?
İşte kışın beslenirken dikkat edilmesi gerekenler:
- Sebze ve meyveler, kış mevsiminde artan vitamin ve mineral ihtiyacı için mutlaka tüketilmesi gereken besin gruplarıdır.
- Antioksidan özelliği taşıyan ve vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlayan A, C ve E vitaminleri açısından zengin meyve ve sebzeler tüketilmeye özen gösterilmelidir.
- Sebze çorbaları hem sıvı alımı hem de vitamin alımı için oldukça önemlidir.
- Havaların soğumasıyla ile birlikte vücut direnci azabilir. Bunun için limon, mandalina, portakal, kivi, roka, yeşil sivri biber, maydanoz gibi C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketimine önem verilmelidir.
- Bağışıklık sistemini destekleyen ve kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller haftada 2 ile 3 kez tüketilmelidir.
- Kış aylarında bağışıklık sistemi sağlığımız ayrıca önem kazanır. Araştırmalar sağlıklı bir sindirim sisteminin bağışıklık sistemini de desteklediğini göstermektedir. Bu yüzden bağırsaklarımızın sağlığını destekleyen yiyeceklerin tüketimi büyük öneme sahiptir. Dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler açısından zengin olan gıdalar mutlaka tüketilmelidir. Doktor onayıyla takviye olarak da kullanılabilir.
- Demir açısından zengin olan kuru meyve, pekmez, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, et ve et ürünlerinin tüketimine özen gösterilmelidir.
- Magnezyum açısından zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, rafine edilmemiş tahıl taneleri, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller tüketilmelidir.
- Güçlü bir bağışıklık için oldukça önemli olan çinko içerikli kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, karaciğer ve et mutlaka tüketilmelidir.
- Havaların soğumasıyla birlikte dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu çerçevede mevsime uygun çeşitlilik sağlanmalıdır, yeterli miktarda yenmelidir, az ve sık beslenilmelidir ve dengeli dağılım sağlanmalıdır.
- Havaların soğuması kişilerin daha az susadığını sanması anlamına da gelmektedir. Fakat bağışıklık ve genel sağlık için günlük su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Kahve, çay ve gazlı içeceklerden sıvı almaya çalışılmamalıdır. Günlük 2 ile 2,5 litre arası su mutlaka tüketilmelidir. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan ısırgan otu, papatya, melisa, rezene, yeşil çay, kuşburnu ve ıhlamur gibi seçenekler siyah çay ve kafeinli gıdalar yerine tüketilebilecekler arasındadır. Fakat ne olursa olsun günlük su tüketimi aksatılmamalıdır.
- Omega 3 yağ asitleri mental ve genel sağlığımız için büyük öneme sahiptir. Bu yüzden etkili bir beslenme için fındık, badem, keten tohumu, ceviz ve balık gibi Omega 3 yağ asitleri açısından zengin besinlerin tüketimine gereken önem verilmelidir.
- Kapalı havalarda güneş ışınlarını daha az aldığımızı hatırlanmalı ve D vitamini açısından zengin beslenmeye özen gösterilmelidir.