Bizi Takip Edin!

Havaların Isınmasıyla Birlikte Beslenme Düzenimizde Ne Tür Değişiklikler Yapmalıyız?

Vücudumuz mevsimlerin değişimi ile birlikte uyum sürecine girer. Havaların ısınması yani baharın gelişi de bu uyum süreçlerinden bir tanesidir. Örneğin kışın vücudumuzda ısı kaybının engellenmesi için damarlar hacmen küçülür ve büzüşür. Yaz aylarında ise damar genişliği sağlanarak kan vücuda homojen olarak dağılır. Fakat bahar beraberinde mide rahatsızlıkları, alerjik reaksiyonlar, beslenme düzensizlikleri, bahar yorgunluğu, kilo problemleri, psikolojik dalgalanmaları da beraberinde getirebilmektedir. Bu doğrultuda beslenme düzenimizi mevsime göre düzenlenmemiz büyük öneme sahiptir. İşte havaların ısınmasıyla birlikte beslenme düzenimizde yapabileceğimiz bazı değişiklikler.

Havalar ısınmaya başlarken nasıl beslenilmelidir?

İşte bahar aylarında bahar yorgunluğu, mide problemleri, psikolojik dalgalanmalar, beslenme düzensizlikleri yaşamamak ve daha sağlıklı olabilmek için bazı öneriler:

  • Bu aylarda mide problemleri yaşamamak için; besinler yavaş yavaş yenmeli, yeteri kadar çiğnenmeli, sindirimi kolay besinler seçilmeli, düzenli aralıklarla sık ve küçük öğünler tüketilmelidir.

  • Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimiz büyük önem taşımaktadır. Bağışıklık sistemini destekleyen en önemli faktörlerden bir tanesi ise vitamin ve mineral açısından zengin beslenmektedir. Bu doğrultuda mor, turuncu, sarı, koyu yeşil sebze ve meyveler yeteri kadar tüketilmelidir. Ayrıca bu sebze ve meyvelerin mevsim özelliğini taşımasına özen gösterilmelidir.
  • Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve genel sağlık için günde 2- 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir.

  • Mide ve kilo problemi yaşamamak için gece geç saatlerde yağlı ve ağır yemek yememeye özen gösterilmelidir.
  • Günde üç ana üç ara öğün tüketmek aç kalmadan metabolizmanın hızlanması için etkili bir yoldur.

  • Kahvenin mineral ve vitamin atılımına sebep olduğu, vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için büyük önem taşıdığı ve kahve yerine papatya, adaçayı, kuşburnu, yeşil çay gibi bitki çaylarından seçim yapılabileceği unutulmamalıdır. Fakat diğer bir yandan aşırı çayın uykusuzluğu tetikleyebileceği ve sıvı elektrolit dengesizliklerine yol açabileceği de unutulmamalıdır.
  • Mevsim geçişlerinde gıdalar tüketilirken ısı dengesizlikleri meydana gelebilir. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar tüketmek ise mide problemlerine neden olabilir. Bu yüzden tüketilen gıdaların ısılarına mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak gün içerisinde acıkmanın ve zararlı yiyeceklerden seçim yapmanın önünü keser.
  • Bahar aylarında diyet yapan birçok kişi kabızlık gibi sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu gibi durumların önüne geçmek için lif bakımından zengin besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir.
  • Meyve seçerken düşük glisemik indeksli yani şeker dengesini daha iyi sağlayan meyveler seçilmelidir. Fakat meyvenin doğal bir şeker kaynağı olmasına rağmen, şeker olduğu unutulmamalıdır.
  • Şekerli ve asitli içecekler, paketli gıdalar, fast food ürünleri, besinsel açıdan fakir gıdalar bahar yorgunluğu artırabilir. Bu yüzden bu tarz gıdalardan uzak durulmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ