Bizi Takip Edin!

Vücudumuzu Hamileliğe Nasıl Hazırlarız?

Vücudumuzu hamileliğe nasıl hazırlarız

Her kadın sağlıklı bir hamilelik geçirmek ister. Bu noktada alınacak önlemler, uygulanacak yaşam alışkanlıkları ve bazı adımlar ile gayet sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek mümkündür. Bir kadının hamilelik öncesindeki rutin yaşantısı, genel sağlığı ve beslenme durumu hamilelik sürecini etkileyecektir. İyi hazırlanmış bir hamilelik, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek demektir. İşte vücudumuzu hamileliğe nasıl hazırlarız, sorusunun cevabı.

Hamileliğe nasıl hazırlanılır: Muayene süreci

Muayene

  • Öncelikli olarak doktorunuza gidin ve bebek sahibi olmayı düşündüğünüzü belirtin. Bu noktada gelen önerileri iyi bir şekilde dinleyin.
  • Gerek tavsiye gerekse tanışıklık ile kendinize uygun, iyi iletişim kurabileceğiniz ve deneyimli bir jinekolog bulun. Hamilelik öncesinde sorunların halledilmesinin anne ve bebek sağlığı açısından faydalı olduğu hatırlayın. Var olan tabloyu en iyi şekilde yansıtın. Danışmanlık ve inceleme gereken durumlar için hazır olun.
  • Mutlaka genel jinekolojik muayeneden geçin. Böylelikle daha önce fark etmediğiniz bazı sorunlar var ise bunların ortaya çıkmasını sağlayın.
  • Kullandığınız tüm ilaçları doktorunuza söyleyin. Bazı ilaçların başta erken hamilelik olmak üzere tüm hamilelik süresince kullanılmayacağını unutmayın. Sorun yaratabilecek ilaçlar hakkında bilgi alın ve doktorunuz kullanmamanız gerektiğini söylüyorsa kullanmayın.
  • Bazı çocukluk çağı hastalıklarını geçirmemiş olabileceğinizi hatırlayın; bu yüzden de aşılarınızın tam olduğundan emin olun.
  • Anne ve bebek kontrollerinin büyük öneme sahip olduğunu ve kontrollerde bazı testler yapıldığını unutmayın. Bu yüzden kontrollerinizi ihmal etmeyin, aklınıza takılan soruları sorun.
  • Ağız ve diş sağlığı problemlerinin bazı tedavi süreçlerinin hamileliğe uygun olmadığını hatırlayın. Bu yüzden hamilelik öncesinde genel kontrol ve şikâyet bazlı olarak diş hekiminizi ziyaret edin.

Hamileliğe nasıl hazırlanılır: Beslenme ve kilo kontrolü

  • Beslenme piramidini mutlaka inceleyin. Miktar yerine kaliteye odaklanın.
  • Hamilelik süresince yeni bir canlının oluşumuyla vücudun ihtiyaçlarının artacağını unutmayın.
  • Doktorunuzun beslenme önerilerine kulak verin.
  • Şeker ve yağ tüketiminizi sınırlandırın, yiyeceğiniz gıdaları besin değeri yüksek maddelerden seçin.
  • Hamilelikte aşırı kilonun anne ve bebek sağlığı için zararlı olabileceğini unutmayın. Bu yüzden hamile kalmadan önce doktor kontrolüyle ideal kilonuza ulaşın. Diyetinizi iyi planlayın; diyet süresi hamilelik başlangıcına kadar uzaması durumunda hamileliğe sağlıklı bir başlangıç yapmak için bazı besin maddelerinin alınamaması anlamını taşıyabilir. Bununla birlikte fazla veya az kilo hamilelik potansiyelini etkileyebilir. Ayrıca hamile kaldıktan sonra diyet yapılamayacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden mutlaka ideal kilo ile başlanmalıdır.
  • Doktor tavsiyesi ile vitamin ve mineraller hakkında bilgi sahibi olun. Hamilelik öncesinde folik asit hakkında detaylı bilgi alın.
  • Hamilelik öncesinde orta şiddetli sporu yaşam tarzı haline getirin. Düzenli spor yapmak hem hamileliğe hazırlar hem de hamilelik esnasındaki birçok istenmeyen komplikasyonun etkisini azaltır.
  • Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluştuğunu ve suyun vücut işleyimiz için büyük öneme sahip olduğunu unutmayın. Bu yüzden hamilelik öncesinde ve sonrasında günlük alınması gereken su miktarını tüketmeye özen gösterin.

 

Hamileliğe nasıl hazırlanılır: Zararlı durumlar

  • Radyasyon, asbest, ağır metaller, kurşun ve toksik olabilecek maddelerin hamilelik sürecini olumsuz etkileyicini unutmayın. Bu yüzden hamileliğinizi etkileyebilecek bu tarz durumlardan doktorunuzu haberdar edin ve gerekli önlemleri alın.
  • Sigara, alkol ve kafeinin gebe kalmaya engel olacağını, hamilelik sürecini olumsuz etkileyebileceğini, bebek ölümüne ve bebekte beyin hasarına yol açabileceğini unutmayın. Bu yüzden gereken hamilelik öncesinde gerekse hamilelik sonrasında zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
  • Vücut sıcaklığınızı kontrol edin. Aşırı egzersiz, sıcak küvet ve sauna gibi etmenlerin erken dönemde düşüğe neden olabileceğinin farkında olun.

Hamileliğe nasıl hazırlanılır: Dinlenmek ve gevşemek

 Hamilelik süreci uzun bir yolculuktur. Bu yüzden mümkün olduğunca stres ile mücadele etmeyi öğrenin, gerginlikten uzak durun ve gevşeyin. Stresin hamile kalmanın önünde bir engel olabileceğini ve hamile kalınsa bile bebeğin doğumunu ve yaşamını etkileyebileceğini unutmayın. Hamilelik sürecinde bolca yorulacağınızı ve dinlenecek vakit bulamayacağınızın farkında olun ve şimdiden dinlenmeye hazırlanın.

 Not: Bu bilgiler, tıbbi bilgiler değil önerilerdir. Bu yüzden hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren doktorunuza danışmayı unutmayın.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ