Bizi Takip Edin!

Hamilelikte Karşılaşabileceğiniz Sindirim Sorunları ve Çözüm Yolları

Hamilelikte Karşılaşabileceğiniz Sindirim Sorunları ve Çözüm Yolları

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir hal alabilir. Sevdikleriniz vücudunuzda dışarıdan görülen fiziksel değişikliklere odaklanırken, iç tarafta hormonlarınız ilk günden itibaren hızlı bir değişim yaşar. Hormonlar, bu değişime bağlı olarak tat ve koku alma duyularınızı, yeme içme alışkanlıklarınızı önemli ölçüde etkiler. Aynı zamanda sindirim sistemi kaynaklı bazı şikayetlerin oluşmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Yaşanan Sindirim Sorunları Nelerdir?

Gebeliğin ilk haftalarından itibaren yaşanan sorunlar, genellikle sindirim sisteminde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır. Hamilelik döneminde mide ve bağırsak düzeninin olumsuz etkilenmesiyle beraber bazı can sıkıcı problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olur. (1)

Kabızlık

Hamilelik döneminde hormon seviyelerindeki değişimlerin ardından kabızlık şikayeti ortaya çıkabilir. Bağırsak ve mide, hormonal değişikliklerden dolayı gevşemeye başlar. Rahmin de büyümesiyle beraber mideye, ince ve kalın bağırsaklara uygulanan baskı artar. Bunun sonucunda sindirim sistemi daha yavaş çalışmaya başlar ve bu durum kabızlığa neden olur. Gebelik döneminde kabızlığın etkilerini azaltmak için bol bol sıvı alınması ve lifli besinlerin tüketilmesi gerekir.

Şişkinlik

Şişkinlik

Hamilelik boyunca en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de şişkinlik. Bağırsak ve mide hareketlerindeki yavaşlama; gaz, kabızlık ve hazımsızlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Hormon seviyesinin artmasıyla mide ve bağırsaktaki yiyeceklerin sindirimi yavaşlayabilir. Uzman tavsiyesiyle oluşturulan beslenme programlarını uyguladığınızda şişkinliğin önemli ölçüde azaldığını fark edebilirsiniz.

Reflü

Reflü

Birçok anne adayı hamilelik sürecinde reflü kaynaklı şikayetlere sahip olabilir. Rahmin genişlemesiyle mideye uygulanan baskı arttığı için yiyeceklerin hızlıca parçalanması engellenir. Basıncın oluşmasıyla midede bulunan gıdaların yemek borusuna ilerlemesi reflüye sebep olur. Ardından ağza acı su gelmesi ve mide yanması gibi semptomlar ortaya çıkar.

Daha çok hamileliğin ilk üç ayında görülen reflü, ikinci ve üçüncü trimesterde azalmaya başlar. Doğumdan sonra mide yanması ve ağza acı su gelmesi gibi sorunlar tamamen ortadan kalkar.

İshal

Hamilelik sürecinde vücut eskiye kıyasla daha hassas olduğu için tüketilen besinlere daha fazla dikkat etmek gerekiyor. İshal, bozulması yakın olan gıdaların tüketilmesinin ardından vücudun savunma mekanizmasının harekete geçmesiyle oluşabilir. Fazla meyve tüketmek, arıtılmamış su içmek ve diyabet de hamilelikte ishal riskini artıran faktörler arasında. Tüketilen besinlere dikkat edildiğinde ishalin önüne geçmek mümkün.

Hemoroit

Anne adaylarını telaşlandıran diğer bir rahatsızlık da hemoroit. Hormonal değişimlerin sindirim sistemine yaptığı baskı, dokuların zayıflamasına yol açarak hemoroit oluşumuna neden olabilir. Uzman kontrolünde tedavi uygulanması gerekir.

Hamilelikte Sindirim Sorunlarına Ne İyi Gelir?

Mide ve bağırsakların, rahmin oluşturduğu baskıya maruz kalmasıyla beraber sindirim sisteminde önemli değişiklikler yaşanır. Hamilelikte oluşan sindirim problemleriyle baş edebilmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Sıvı alımı kesinlikle ihmal edilmemeli. Günde en az 2,5 litre su içerek bağırsaklarınızın daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Mideyi rahatsız eden yağlı yiyeceklerden ve aşırı baharat tüketiminden uzak durulması gerekir.
  • Hareketsiz yaşam, birçok sağlık sorununa neden olabilir. Sindirim sistemiyle ilgili şikayetleri azaltmak için beslenme programındaki değişiklikler tek başına yeterli olmaz. Doktorunuzun da onayıyla bir egzersiz programı hazırlayabilir ve sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.
  • Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmak gerekir.
  • Kafein kullanımında aşırıya kaçılmaması gerekir.

Hamilelik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelikte yaşanan bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için bazı besinlerden uzak durulması gerekir.

  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş gıdaların hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açma ihtimali yüksek.
  • Çiğ yumurtadaki salmonella bakterisi sindirim sistemine zarar verebilir. Bu sebeple çiğ veya az pişmiş yumurta yemekten kaçınmak gerekir.
  • Hamilelik sürecinde gıda zehirlenmesi gibi bir durumla karşılaşmamak için çiğ ve az pişmiş yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
  • Gazlı ve şekerli içeceklerden, ev yapımı olmayan meyve sularından kaçınmak oldukça önemli. Bu içecekleri tükettiğinizde şişkinlik, ishal veya kabızlık yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek.
  • Yağlı ve kızarmış yemeklerden uzak durmalısınız.
  • Fasulye, soğan ve lahana ile yapılan yemekler şişkinliğe sebep olabilir.

 

KAYNAKLAR

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ