Hamilelikte Kalsiyum Almanın Kemik Sağlığımız Açısından Faydaları
Gebelik dönemi bebeğin oluşum sürecidir. Bu oluşum sürecinde tüketilen her besinden hem anne hem bebek yararlanır. Annenin vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler ve yeni bir canlının oluşumu, depolarda açıkların oluşmasına neden olabilir. Bu doğrultuda vitamin ve mineraller büyük öneme sahiptir. Gebelikte anne adayı minerallere ve vitaminlere çok daha fazla ihtiyaç duyar. Vitamin ve minerallerin eksik olması, gebeliği riske atabilir. Bu minerallerden bir tanesi de kalsiyumdur. Hadi gelin hep birlikte hamilelikte kalsiyumun önemine göz atalım.
Kalsiyum nedir?
Kalsiyum vücudumuzda en çok bulunan elementtir. Bu element toprak alkali bir metaldir. Sembolü ”Ca” olan bu mineral, ”Calx” yani kireç anlamını taşır. Kalsiyum minerali en fazla diş ve kemiklerde bulunmaktadır. Ayrıca vücut sıvılarında ve yumuşak dokularda da yer almaktadır. Alınan kalsiyumun %30-40’ı vücut tarafından emilir. Bu doğrultuda kalsiyum emilimine yardımcı olan D ve C vitamini, fosfor gibi vitamin ve minerallerin önemi de büyüktür.
Hamilelikte kalsiyumun önemi nedir?
Bir insanın kalsiyum ihtiyacı daha o doğmadan önce başlamaktadır. Doğacak olan bebeğin güçlü kemiklerinin ve dişlerinin olması için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Diğer bir yandan kas, kalp ve sinir sistemi için de kalsiyum oldukça önemlidir. Olası riskli durumların gerçekleşmemesi ve gebelik şikayetlerinin azalması için kalsiyum büyük öneme sahiptir. Hamilelikte kalsiyum; kramp, kas kasılması ve düşük tansiyon gibi gebelik şikayetlerinin görülmemesine yardımcı olur, düşük ağırlıklı doğumların önünde büyük engeldir, düşük ve erken doğum risklerini en aza indirir, metabolizma faaliyetlerini düzenler, kasların kasılma ve gevşemelerine, sinir hücre iletişimine yardımcı olur, hormon salınımını destekler, enzimlerin aktif bir şekilde görev almasını ve kan pıhtılaşma hücrelerinin çalışmasında etkindir, genel diş ve kemik sağlığı için büyük öneme sahiptir.
Gebelikte kalsiyum eksikliği nelere sebep olabilir?
Gebelikte kalsiyum eksikliğinin neden olabileceği durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Doğum sonrası kanama riski
- Kemik dokusunda bozukluklar
- Hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı baş ve karın ağrısı
- Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon
- Ödem
Gebelikte alınması gereken kalsiyum miktarı
Kalsiyum gebelik zamanında büyük öneme sahip bir mineraldir. Bu mineral vücut tarafından üretilmez. Bu doğrultuda kalsiyum açısından zengin besinler ile beslenilmelidir. Gebelikte gerekli testler yapılmalıdır. Doktor kalsiyum miktarının az olması doğrultusunda takviye kullanımını önerebilir. Doktor önerisi dışında takviye kullanılmamalıdır. Kalsiyum bazlı besinler ve kalsiyum destekleri tüketilirken vücutta D vitamininin bulunması da oldukça önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü D vitamini kalsiyumun emilim hızını arttırmaktadır.