Bizi Takip Edin!

Hamilelikte Bağışıklık Sisteminde Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Birçok araştırma anne adaylarının hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve hastalıklara, enfeksiyona karşı daha savunmasız kaldıklarını gösteriyor. Çünkü gebelik kişide birçok değişimi de beraberinde getiriyor. Vücut hem doğum için hem de bebek için hormonal bazı değişimlere uğruyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemi de zayıflıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise bakteriyel ve viral etkenlerin ortaya çıkışını kolaylaştırıyor. Hadi gelin, hamilelikte bağışıklık sisteminde ne gibi değişikler olacağına hep birlikte bir bakalım.

Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sistemi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Bağışıklık sistemi vücudumuzdaki kontrolden çıkan zararlı hücreleri yok eden, vücudumuzu bakteri, virüs ve mantarlardan koruyan, yaşlı hücreleri parçalayarak yenileri için yer açan sistemdir.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığını nasıl anlarız?

Zayıflayan bağışıklık sisteminin belirtileri arasında şunlar vardır: Yorgunluk, tekrarlayan enfeksiyonlar, ciltte nedensiz açılan yaralar, uçuk, aft ve pamukçuk gibi belirtiler.

Hamilelik ve bağışıklık sistemi

Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması hormonal düzensizlikler ile kendini belli eder. Yumurtanın aşılanması sonucunda plasenta ‘’Beta Hcg’’ adı verilen bir glikoprotein hormonu salgılıyor. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte mide bulantıları, halsizlik, ruh halinde değişiklikler gibi birçok değişim meydana geliyor. Bir diğer yandan beslenme yetersizliği gibi etkenler de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. Çünkü vücut gerekli vitamin, mineral ve besin ögelerini hem anne hem de bebek için kullanıyor. Hamilelikte ortaya çıkan beslenme yetersizliği de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte anne adaylarında halsizlik, mide bulantısı ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler görülebiliyor.

Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriler nelerdir?

İşte hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirebilecek öneriler:

  • Hamilelik döneminde antioksidan, vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyveler bolca tüketilmelidir.
  • İçeriğinde manganez, riboflavin ve bakır bulunan badem gibi kuruyemişler tüketilmeye özen gösterilmelidir. Mesela badem bu içerikleri ile kemikler, dişler ve beyin fonksiyonları için oldukça faydalıdır.
  • Anne adayları güçlü bir bağışıklık için D vitamini seviyelerine mutlaka dikkat etmelidirler. D vitamini güneşten alabilecekleri gibi besinlerden de alabilirler.
  • Hamilelikte güçlü bir bağışıklık için düzenli uyku uyumak oldukça önemlidir.
  • Egzersiz yapmak her yaş grubunda bağışıklık sistemini güçlendirebileceği gibi bu durum hamilelikte de aynıdır. Sadece egzersiz türlerinin anne adayına uygun olup olmadığı doktor tarafından onaylanmalıdır.
  • Hamilelik döneminde anne adayları mümkün olduğunca stresten uzak durmalıdır.
  • Anne adayları kendilerini aşırı derecede yormayacak, kendilerini iyi hissedebilecekleri uğraşlar ile ilgilenmelidirler.
  • C vitamini ve Omega- 3 açısından zengin beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Ayrıca anne adayları hamilelik döneminde kişisel hijyene mutlaka dikkat etmelidir.

Hamilelik ve probiyotik

Düzenli ve sağlıklı çalışan bağırsaklar, yani sağlıklı bir sindirim sistemi, güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına da gelmektedir. Bunun içinse sağlıklı beslenmek, bağırsak sağlığını destekleyecek gıdalar tüketmek, egzersiz yapmak gibi birçok sağlıklı alışkanlığa sahip olmak gerekir. Bağırsak sağlığımız için tüketebileceğimiz gıdalar arasında probiyotik bazlı gıdalar da bulunur. Probiyotikler bağırsak floramızdaki zararlı bakteriler ile savaş içerisinde olan dost bakterilerdir. Bu dost bakterilerin dışarıdan alımı bağırsak floramızdaki dost bakterilerin artışını sağlar. Biz de bu sayede sağlıklı bağırsaklara sahip oluruz. Girişte de dediğimiz gibi sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Bu önem özellikle hamilelik döneminde daha da artar. Probiyotikler, probiyotik bazlı gıdalar ile alınabileceği gibi probiyotik takviyeleri ile de alınabilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ