Hamilelik Sürecinde Anne ve Bebek Sağlığı için Altın Değerinde Tavsiyeler
İyi ve dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşam sürmenin en temel koşuludur. Bu temel koşul, hamilelik sürecinde de anne ve bebeğin sağlığı için hayati önem taşır. Anne karnındaki bebeğin besin kaynağı yalnızca annesinin tükettiği besinler olacağı için bu süreçte iyi beslenme konusu ekstra önem kazanır. Çünkü anne adayının sağlığına gösterdiği özen, aynı zamanda bebeğinin sağlığına da özen göstermesi demektir. Tüm bunlardan yola çıkarak hamilelik sürecinde anne adayının hem kendisi hem de bebeği için sağlıklı bir yaşam stili benimsemesi gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki anne adaylarının bu süreçte neler yapması gerekir? İşte hamilelik sürecinde anne adayları için altın değerinde tavsiyeler.
1. Bol sıvı tüketin
Hamilelik sürecinde sıvı tüketimi hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bol sıvı tüketimi annenin cildinin kurumasını engeller ve yorgunluk hissini azaltır. Bunun yanı sıra anne adayının yeteri kadar sıvı tüketmesi, anne karnında elektrolit dengesini sağlar ve alınan besinlerin kan yoluyla bebeğe taşınmasına destek olur. Hamilelik döneminde vücuttaki suyun azalması durumunda erken doğum ağrılarının ortaya çıkabileceğini de unutmamak gerekir.
2. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durun
Hamilelik sürecinde sigara ve alkol tüketmek bebeğin yaşamını ciddi şekilde riske atabilir. Sigaranın içerisinde bulunan etken maddeler toksik ve kanserojendir. Benzer şekilde annenin tüketeceği alkolde bulunan toksik maddeler de kan yoluyla bebeğe geçer. Dolayısıyla tüm bu zararlı maddeler bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir.
3. Folik asit önemli!
Hamilelik sürecinde folik asit bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü bu süreçte annenin alyuvarlarının desteklenmesi gerekir. İşte folik asit hem annenin alyuvarlarının desteklenmesini sağlar hem de bebeğin beyin, omurga ve omurilik oluşumunda büyük rol oynar. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik sürecinde B12 vitamini bakımından zengin et, balık, yumurta ve süt ürünleri; folik asit bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler gibi besinleri bolca tüketmesi gerekir.
4. Vitamin çeşitleri bakımından zengin beslenin
Hamilelik sürecine anne adayının vücudundaki E vitamini ihtiyacı artar. Bu vitamin ise bebeğin doku gelişimi, hücre duvarı yapısı ve alyuvar hücresi bütünlüğü için çok önemlidir. E vitamini eksikliği solunum yetmezliği, kısmi rahatsızlık gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle anne adayı bu süreçte E vitamini açısından zengin besinler tüketmeli; beslenmesine diğer vitaminleri de dahil edecek besin seçimleri yapmalıdır.
5. Kilo kontrolü sağlayın
Hamilelik sürecinde anne adayının kilo alması son derece normaldir. Çünkü bebek anne adayının tükettiği besinlerin yardımıyla gelişimini sürdürür. Ancak bu, anne adayının canının istediği her şeyi yemesi gerektiği anlamına da gelmemektedir. Aksine fazla kilolar, doğum sonrasında anne adayının sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle anne adayları hamileliğe başlangıç kilolarını not etmeli, fazla kilo almamak için az ve sık bir beslenme düzeni kurmalıdır.
6. Kahvaltı öğününü önemseyin
Kahvaltı, uzun bir açlık süresinden sonra günün başlangıç öğünü olduğu için çok önemlidir. Uzun süre aç kalındığında kan şekerinde ani düşüş ve yükselmeler olur. Bu durum bebeğin yeteri kadar enerji alamamasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle gece boyu aç kalan bebeği beslemek için anne adaylarının sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı yapması gerekir.
7. Stresten uzak durun
Yapılan bilimsel çalışmalar, anne adayının maruz kaldığı stres, kaygı gibi olumsuz durumların bebeğin sağlığını direkt olarak etkileyebileceğini göstermektedir. Bu nedenle özellikle hamilelik sürecinde anne adayları stresten uzak durmaya özen göstermelidir. Bunun için stres azaltıcı aktiviteler yapmalı (doğa yürüyüşleri, hamile pilatesi vb.), bu süreci sakin ve pozitif duygularla geçirmeye çaba göstermelidir.
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.