Hamilelerin Soğuk Algınlığını Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Hamileler, enfeksiyona karşı ekstra bir yatkınlık ya da ekstra bir direnç göstermezler. Ancak hamilelikte dolaşım sistemi gibi pek çok sistemde fizyolojik değişiklikler oluştuğu için basit bir enfeksiyon daha ağır geçirilebilir ve enfeksiyon sonucu komplikasyon görülme sıklığı artabilir. Ayrıca enfeksiyon, bağışıklık sistemini zayıflatarak ikincil enfeksiyonlara da neden olabilir. Grip ya da soğuk algınlığı belirtisi gösteriyorsanız ve ateşiniz varsa ilaç kullanmamak için evde geçirmeye çalışmak yerine mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Böylece erken müdahale ile enfeksiyonun ilerlemesi önlenebilir.
Hastalığın hangi seviyede yaşanacağı bilinmediği için grip ya da soğuk algınlığına yakalanmamaya dikkat etmek hamilelik döneminde oldukça önemli. Bunun için alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor.
1. Kapalı Alanlardan Uzak Durmalısınız
Özellikle grip ve soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında kapalı ve kalabalık mekanlarda uzun süre kalmamalısınız. Bu hastalıklar damlacık yoluyla bulaştıklarından kapalı alanlarda hızlı bir şekilde yayılırlar. Gerektiğinde tek kullanımlık cerrahi maske kullanabilirsiniz.
2. Soğuk Algınlığı Geçiren Kişilerden Uzak Durmalısınız
Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişiler tam olarak hasta olmadan birkaç gün önce ve hasta olduktan birkaç gün sonra hastalığı yaymaya ve bulaştırmaya devam ederler. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığı belirtileri gösteren ve hastalığı yeni atlatmış kişilerden uzak durmalısınız.
3. Bulunulan Ortamı Sık Sık Havalandırmalısınız
Yaşadığınız evi, odanızı ya da çalıştığınız ortamı sık sık havalandırarak içeriye taze ve temiz hava girmesini sağlamalısınız. Bu sayede ortamda bulunan virüs ve bakterileri uzaklaştırmış olursunuz.
4. Sıcaklık Dengeli Olmalı
Bulunduğunuz ortamın sıcaklığı ne serin ne de çok sıcak olmalı. Ayrıca tek kat kıyafetler yerine kat kat giyinerek sıcaklığa göre kendinizi ayarlayabilirsiniz. Kıyafetlerinizin polyester, sentetik ve naylon gibi nefes almayan malzemeler yerine pamuk ve yün gibi doğal liflerden üretilmiş, nefes alabilir özellikte olmasına dikkat etmelisiniz.
5. Temizliğe Önem Vermelisiniz
Evi düzenli olarak süpürerek kirden, tozdan ve bakterilerden arındırmalısınız. Ayrıca kullanılan yastık ve yorgan kılıflarını düzenli olarak değiştirmelisiniz. Havlu gibi kişisel olması gereken eşyaları evin başka bir ferdiyle paylaşmamalısınız. Ellerinizi sık sık yıkamalı, su bulunmadığı durumda alkol bazlı el dezenfektanları kullanmalısınız. (1)
6. Nem Seviyesine Dikkat Etmelisiniz
Ortamın nemli olması solunum yollarının sağlıklı olması için oldukça önemli. Nemli olan burun, bakterileri süzerek hasta olmanızı engeller. Ayrıca kuru hava burun tıkanıklığına da sebep olur. Nem seviyesinin yeterli seviyede olması için buhar makineleri kullanabilir ya da kalorifer peteklerine su kapları koyabilirsiniz.
7. Yeterli ve Dengeli Beslenmelisiniz
Tükettiğiniz gıdaların besin değerleri artık sadece sizin vücudunuz tarafından değil, içinizde büyüyen bebeğiniz tarafından da kullanılıyor. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmek ekstra önem kazanıyor. Vücudunuz için gerekli besin değerlerini ve vitaminleri yeterince almanız için beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca su tüketimini de hamilelik sürecinde artırmak, artan ihtiyacı karşılamak için önemli.
8. Yeterli Uyumalısınız
Hamilelik döneminde yorgunluk belirtileriyle çok fazla karşılaşılıyor. Yeterli uyumaya özen göstererek bağışıklığınızın düşmesini engelleyebilirsiniz. Gün içerisinde aşırı aktiviteden kaçınmalı, hamilelik döneminizi dinlenerek ve sakin geçirmelisiniz.
9. Yürüyüş ve Egzersiz Yapmalısınız
Mümkünse her gün açık havada yürüyüşe çıkmalısınız. Böylece hem temiz hava hem de D vitamini alabilirsiniz. Özellikle kış aylarında D vitamini alımımız kısıtlandığı için açık havada bulunmak oldukça önemli. Dışarıya çıkamadığınız ya da her gün çıkmanın mümkün olmadığı durumlarda ise zorlamaya sebebiyet vermeden hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bu, hem bağışıklığınızın güçlenmesini sağlar hem de kilo alımınızı engeller. Ayrıca egzersizin doğumu kolaylaştırdığını gösteren çalışmalar da mevcut.
10. Stresten Uzak Durmalısınız
Bağışıklığı düşürecek en büyük etkenlerden biri olan stresten mümkün olduğunca uzak durmalısınız. İş ortamınız ya da yaşamınız stresli olabilir. Ancak stres, üstesinden gelemediğiniz takdirde sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkiler. Stres ortamını değiştiremeseniz bile stresle baş etmeyi öğrenmelisiniz.
11. Grip Aşısı Yaptırabilirsiniz
Hamilelik döneminde risk grubunda bulunduğunuz için mevsimlik grip aşısı yaptırabilirsiniz. Aşı canlı virüs içermediğinden hamilelere uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Ancak yine de mutlaka doktorunuzun onayını alarak aşı yaptırmalısınız. Aşının gerekli olup olmadığını ya da hangi dönemde yapılması gerektiğini doktorunuz size söyleyecektir. (2)
KAYNAKLAR