Bizi Takip Edin!

Gençlerde Osteoporozu Önlemek İçin Alınacak 7 Önlem

Osteoporoz, diğer ismiyle kemik erimesi, kemiklerde zayıflamanın ve kırık riskinin arttığı son derece önemli bir sağlık problemidir. Kemiklerdeki kalsiyum kaybının artmasıyla birlikte kemikler artık kolaylıkla kırılabilir bir hale gelir. Bu önemli hastalık, özellikle 50 yaş üzeri kadın ve erkeklerde görülse de günümüzde genç insanlarda da görülebilmektedir. Elbette bunun altında hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının etkisi olduğu bir gerçektir. Osteoporozda tüm iskelet sistemi etkilendiği gibi, genelde bilek, omurga ve kalça kemiğinde kırıklar oluşabilmektedir. Bu nedenle yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren bu rahatsızlığa karşı önceden önlem almak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak gerekmektedir. İşte gençlerde osteoporozu önlemek için alınacak bazı önlemler!

1. Düzenli fiziksel aktivite

Düzenli egzersiz yapmak, kemikleri güçlendirmenin ve osteoporozdan korunmanın en etkili yollarından biridir. Günümüzde genç insanların yaşamı teknolojik bağımlılıklar sebebiyle giderek daha hareketsiz bir hal almaktadır. Bu da kas ve kemik problemlerinin görülme sıklığını arttırmaktadır. Bu nedenle haftada 3-4 kez düzenli egzersiz yaparak kemik sağlığı desteklenmelidir.

2. Kalsiyum ve D vitamini

Kemik sağlığının korunması ve desteklenmesi için beslenme düzenine kalsiyum, D vitamini gibi vitamin ve mineraller dahil edilmelidir. Çünkü kemik sağlığının korunması için vücudun kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyumun emilebilmesi içinse D vitamini olmazsa olmazdır. Dolayısıyla vücuda bu yararlı maddelerin kazandırılması için kalsiyum bakımından zengin besinler tüketilmeli ve bolca güneş ışığından yararlanılmalıdır. D vitamini kemik sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Vücutta yeterli miktarda D vitamini üretilmesi için Mayıs ve Eylül ayları arasında, 11 ve 15 saatleri arası günde en az bir ya da iki kez cildin direkt güneş ile teması önerilmektedir. (1)

3. İyi ve dengeli beslenme

Kemik sağlığının korunması için gerekli olan maddeler elbette yalnızca kalsiyum ve D vitamini değildir. Sebze ve meyve bakımından zengin beslenilmeli; protein alımı ihmal edilmemeli; bu sayede çeşitli vitaminler kazanılmalı ve kas- kemik sağlığı desteklenmelidir.

4. Güvenli çevresel koşullar

Zaman zaman merdivenler, kablolar, halılar düşme nedeni olabilirler. Bu nedenle osteoporozdan korunmak için düşme riskini en aza indirmek ve yaşanılan ortamda gerekli düzenlemeleri yaparak güvenli çevresel koşullar oluşturmak gerekir.

5. Sigara ve alkol kullanımından uzak durmak

Sigara kullanımı kemik sağlığı için olmazsa olmaz kalsiyumun emilimini azaltır. Ayrıca kadınlarda östrojen seviyesini düşürerek kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Benzer şekilde alkol de kalsiyum emilimine zarar vererek hormon metabolizmasında değişikliklere yol açabilir. Dolayısıyla osteoporozdan korunmak için sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.

6. Düzenli sağlık kontrolü

Sadece yaşlılıkta değil gençlikte de kemik sağlığı için düzenli sağlık kontrolleri şarttır. Bu sayede olası kemik problemlerinin önüne kolaylıkla geçilebilir. Siz de osteoporozdan korunmak için doktorunuza danışarak düzenli sağlık kontrollerinden geçmeli, vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde bulunduğundan emin olmalısınız.

7. İdeal kilo

Günümüzde artan hareketsiz yaşam tarzına bağlı olarak obezite görülme sıklığı da çoğalmaktadır. Özellikle genç insanlar ideal kilolarını korumakta zorlanmaktadırlar. Oysa kemik sağlığı için ideal kilonun korunması son derece önemlidir. Bu nedenle osteoporoz riskinin önüne geçmek için fazla kilonuz varsa vermeli ve ideal kilonuzu korumaya özen göstermelisiniz.

**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

KAYNAKLAR

  1. On sekiz-35 Yaş Arası Kadınların Osteoporoz Hakkındaki Bilgi Tutum ve Davranış Düzeyleri – Turk J Osteoporos 2016;22:11-6
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ