Sağlıklı Bir Gebelik İçin Folik Asite 1 Ay Erken Başlayın
Gebelikte alınan besinler, anne ve yenidoğan sağlığı üzerine büyük ve kalıcı bir etki oluşturabilmektedir. Gebelik boyunca meydana gelen fizyolojik değişimler nedeni ile fetusun büyümesi ve gelişmesi için gereksinim duyulan vitamin ve mineral miktarı da artmaktadır. Bu nedenle, gebelik ve emzirme döneminde enerji ve besin alımının yeterli olması, fetusun sağlıklı bir yaşama başlaması, sürdürmesi ve yetişkinlik çağındaki hastalıklardan korunması için gereklidir.
Folik asit ilk olarak ıspanakta ıspanağın yapraklarına bakıldığında bulunmuştur. Buna ıspanak yaprağı yani ‘’folyo’ dan türeyen “folik asit” adı verilmiştir. Folik asit, vitaminlerin suda çözünenler grubundaki B grubunda, B9 vitamini olarak da bilinir.
Folik Asit Gebelikte Neden Önemlidir?
Folik asit, DNA sentezi ve onarımı için önemli bir yapıdır. Gebelikte folik asit ihtiyacı fetusun büyümesi, uterusun genişlemesi, plasentanın gelişimi ve maternal kırmızı kan hücre hacminin artışı için gereklidir. Folik asidin; fetüsü nöral tüp defekti riskinden koruduğu kesin olarak bilinmektedir. Takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. Normal amino asit sentezine katkıda bulunur; normal bağışıklık sistemi fonksiyonları için de gereklidir. Aynı zamanda yeterli miktarda alınması, yorgunluk ve bitkinliği önler.
Gebelik Boyunca Folik Asit İhtiyacı Ne Kadardır? Nelerde Bulunur?
Gebelik süresince folik asit ihtiyacı 400 mcg/gün’dür. Diyette folik asitten zengin besinlerin (yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, fındık, fasulye) tüketilmesi çok önemlidir. Bulantı, diyet, yeşil sebzelerin diyete eklenmemesi ve seçilmesi sebebiyle yeterli folik asit gebelik hazırlığında ve gebelikte alınmayabilir. Bu nedenle ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından, nöral tüp defekti riskinden korunmak için gebelik planlayan kadınlara gebelik öncesi dönemden başlayarak, diyete ek olarak 400 mcg/gün folik asit desteği verilmesi ve gebeliğin ilk üç ayı boyunca da bu desteğin devam ettirilmesi önerilmektedir.
Sağlıklı Bir Gebelik İçin Folik Asite 1 Ay Erken Başlamanın Önemi Nedir?
Planlanmış gebelikler bu anlamda çok önem taşımaktadır; gebeliğini planlayan kadınların gebe kalmayı denemeye başlamadan en az bir ay önce folik asit kullanmaya başlaması ve gebeliğin ilk üç ayı boyunca da bu desteğin devam ettirilmesi önerilmektedir.
Gebelikte beslenmenin desteği önemle ele alınması gereken bir konudur. Öncelikle gebelerin yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanması ve eksiklik durumlarında gerekli takviyelere başvurması gerekmektedir. Annelik hazırlığında ve gebelikte, hatta emzirmede mutlaka profesyonel bir sağlık başvurusu ile beslenmenin optimize edilmesini uzmanlar öneriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda folik asit hakkında bilgisi olan kadınların sayısının az olduğu ve kadınların gebe kalmadan önceki dönemde folik asit kullanımlarının yetersiz olduğu görülmüştür. Bu nedenle, sağlık kuruluşuna, herhangi bir nedenle başvuran üreme çağındaki tüm kadınlara prekonsepsiyonel dönemde folik asit kullanımının önemi hakkında bilgilendirme ve danışmanlık yapılması önerilmelidir.
Referanslar:
- GÜLER, B., BİLGİÇ, D., OKUMUŞ, H., & YAĞCAN, H. Gebelikte beslenme desteğine ilişkin güncel rehberlerin incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 2019; 12(2), 143-151.
- Miray, A. K. S. U., & BİLGİN, M. G. FOLİK ASİT VE HAYATIMIZDAKİ YERİ. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2022; 1(1), 66-77.
- BAŞLİ, M., & Hilmiye, A. K. S. U. Kadınların folik asit kullanımı ile ilgili bilgi düzeyleri ve prenkonsepsiyonel dönemde folik asit kullanımları. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 2019; 28(3), 220-226.
- 20/4/2023 tarihli ve 32169 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik
28.12.2023
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.