Bizi Takip Edin!

Folik Asit’in Anne ve Bebek Sağlığı Açısından Önemi ve Vücuttaki İşlevi

Folik asit, anne adayları ve bebekleri için büyük önem taşımaktadır. Suda çözünebilen bir B9 vitamini formu olan folik asit, B12 vitamini benzeri kompleks bir vitamindir. İşitme kaybını önleme, daha fazla kırmızı kan hücresi oluşturma, bebeklerin beyin sağlığını koruma gibi oldukça önemli faydalara sahiptir. Folik asit nedir, folik asitin faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Keyifli okumalar!

Folik asit nedir?

Folik asit nedir, birçok anne adayı tarafından merak edilmektedir. Folik asit yani folat, B9 vitaminine verilen isimdir. Hücrelerin büyüme ve yenilenmesi, kasların yapımı, aminoasit metabolizması, DNA ve alyuvar oluşumu için büyük öneme sahiptir. Kan hücrelerinin, sinir sistemi dokularının ve hücre yapı taşlarının oluşumunda ve gelişiminde büyük öneme sahiptir.

Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığı açısından folik asitin faydaları nelerdir?

Folik asitin eksik olmaması hem anne hem de bebek sağlığı için büyük öneme sahiptir. Gebelik döneminde folik asit ihtiyacı daha da artmaktadır. Bu doğrultuda sadece folik asit içeren yiyeceklerin tüketimi folik asit ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu aşamada doktor onayıyla folik asit takviyesi kullanılabilir. Folik asit eksikliğinde düşük doğum, nöral tüp defektleri veya anne adayında megaloblastik anemi görülebilir. Nöral tüp defektleri hamilelikte yaşanabilecek önemli bir sağlık sorunudur. Gebeliğin dördüncü haftasında kapanması gereken nöral tüplerin açık kalması bebeğin kafatası kemiklerinde eksiklik, beyinin gelişememesi, bebeğin beyin ve zarlarının dışarı fırlaması, bebeğin kafatası ve omurga üzerinden meninksin kist şeklinde dışarı çıkması veya omurga üzerinden zarla birlikte omurganın arka kısmındaki yarıktan fıtık şeklinde çıkması gibi durumlar görülebilir. Yine aynı şekilde nöral tüp defektlerinin arasında yaygın görülen Spina Bifıda, yaniı omurga açıklığı hastalığı görülebilir. Hastalığın görülmemesi için folik asit büyük öneme sahiptir.

Bunların yanı sıra folik asit yetersizliği doğrultusunda intestinal mukoza, karaciğer ve kemik iliği gibi dokularda yetersizlik, büyüme geriliği ve anemi, beyaz ve kırmızı kan hücreleri sayısının azalması, deri yaraları görülebilir.

Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığı açısından folik asitin önemini şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Fetüsün gelişiminde yer alır. Sinir sisteminin gelişmesini destekler.
  • Beyin ve omurilik için büyük öneme sahiptir.
  • DNA ve RNA sentezi ve onarımını yapar.
  • Hızlı hücre bölünmesine ve büyümesine yardımcıdır.
  • Doğum kusurlarının önlenmesinde büyük öneme sahiptir.
  • Folik asit eksikliği gebe kişide depresyona neden olabilmektedir. Bu doğrultuda gebeler için folik asit antidepresan özelliğine de sahiptir.

Folik asit hangi besinlerde bulunur?

Folik asit açısından zengin besinler arasında karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, kuru baklagiller, yumurta, yoğurt, süt, tam taneli tahıllar, bazı sebze ve meyveler yer almaktadır.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğu ve gebelik döneminde folik asitin büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Hamilelik için karar verildiğinde doktor muayenesinden geçerek folik asit bazlı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir. Eğer doktor uygun görürse folik asit takviyeleri kullanılabilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ