Bizi Takip Edin!

Evden Çalışırken Neden Odaklanma Problemi Yaşarız?

Evden Çalışırken Neden Odaklanma Problemi Yaşarız

Birçoğumuzun hayatına ani bir şekilde giren ve geniş bir yer edinen evden çalışma modeli birçok marka tarafından uzun süre boyunca kullanılacak gibi duruyor. Pandemi ile değişen hayat koşullarına uyum sağlayan firmaların bir kısmı bundan sonraki dönemlerde yalnızca evden çalışma modelini takip edeceklerini açıkladı bile. Uzmanlar, diğer kurumların da ofis hayatını en aza indirecek çalışma modellerini benimseyecekleri konusunda hemfikir. Bu durum da bizleri evden çalışma şekline alışmaya davet ediyor.

Aslında evden çalışma kulağa oldukça hoş gelen bir fikir. Ve gerçekten birçok avantajı var. Ama tüm bunlara rağmen birçok kişi evden çalışırken ciddi odaklanma sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bir türlü zihnini işe odaklayamayan ve bu nedenle performans düşüklüğü yaşayan çok fazla çalışan var. Tabii bu durum uzun vadede motivasyonu da düşürüyor ve kariyer anlamında negatif sonuçlar doğurabiliyor. Peki, bu odaklanma probleminin kaynağı nedir? İşte evden çalışırken odaklanma problemi yaşamanıza sebep olabilecek 6 farklı neden…

Evin Vücudumuz İçin Bir Dinlenme Alanı Olması

Evin Vücudumuz İçin Bir Dinlenme Alanı Olması

İnsan beyni alanları farklı şekilde kodlar. Tıpkı biyolojik saat gibi bu da zaman içerisinde gelişen bir durum. Bu bağlamda beynimiz ev ile dinlenmeyi, konforu ve rahatlamayı bağdaştırır. Yani ev, sizin için aslında bir çalışma alanı olmaktan çok uzak bir mekan olabilir.

Ev, daha çok işten dönünce dinlenme ve günün stresini atma merkezi olarak görülür. Bu da evden çalışırken odaklanma sorunu yaşanmasına sebep olur. Bu durumu aşmak için ev içerisinde ofis kurgusu yaratmak gerekir.

Fazla Konforlu Bir Alanda İş Yapmaya Çalışmak

Evden çalışmak denildiğinde herkesin aklına bir yandan koltukta uzanırken diğer yandan bilgisayarda işleri halletmek gelir. Oysaki bu anlayış evden çalışma modelinden oldukça uzak. Bu, ev ortamında halledilebilecek birtakım işleri dinlenirken toparlamak demek. Gün boyunca konsantrasyon gerektiren işler ve toplantılar için kesinlikle uygun değil. Çünkü böyle bir pozisyonda bedenin ve zihnin tamamen çalışmaya odaklanması mümkün değil.

Bu nedenle, bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi evde mutlaka bir çalışma alanı yaratmalısınız. Bu alanda kullanılan eşyaları da amacına uygun olarak seçmelisiniz. Örneğin, sandalye yerine koltuğu kullanmamalısınız. Ergonomik tasarım parametreleri doğrultusunda üretilen ofis mobilyalarını tercih edebilirsiniz.

Güne Plansız Başlamak

Ofiste çalışmanın en güzel yanlarından biri mesai saatlerinin belirli olması. Elbette fazla mesai iş hayatının bir gerçeği ama sabah kaçta ofiste olacağınız, akşam kaçta işten çıkacağınız, yemek molalarınız ve toplantılarınız önceden planlı. Bu da aslında biz farkında olmasak da bizlere çalışma motivasyonu sağlayan önemli bir detay.

Ama evden çalışma modelinde bu nokta göz ardı ediliyor. Birçok kişi mesaiden 10 dakika önce uyanarak bilgisayar başına oturuyor. Ya da akşam mesai saatini takip etmeden çalışmaya devam ediyor. Öğle yemeğini bazen 1’de, bazı günlerde ise 4’te yiyor. Tüm bu karmaşa da odaklanma problemini beraberinde getiriyor. Bu nedenle evden çalışma günlerine dair planları önceden oluşturmak önemli. Erken uyanıp kahvaltı etmek hatta belki spor yapmak ve sonrasında işe koyulup önceden yapılan plana sadık kalmak odaklanma sorununu çözmenize yardımcı olabilir.

Gürültü ve Dikkat Dağıtan Çevresel Unsurlar

Gürültü nerede çalışırsanız çalışın, dikkatinizi dağıtabilir. Ama ofis ortamı dışarıdan gelen gürültüden en az etkilenecek şekilde tasarlandığı için bu durum konsantrasyonu çok fazla etkilemez. Fakat evde durum bundan oldukça farklı. Komşuların, sokağın, çamaşır ya da bulaşık makinesinin, televizyon gibi elektronik aletlerin gürültüsü dikkatinizi hemen dağıtabilir. Bunlardan kaçınmak için kurguladığınız ofis ortamının sessiz olması için elinizden geleni yapmalısınız. Mesai saatlerinde sizi rahatsız eden cihazları çalıştırmamalı ve aile fertlerini bu konuda uyarmalısınız.

Çalışma Saatlerinde Diyalog Kurmaya Çalışan Aile Fertleri ya da Ev Arkadaşları

Çalışma Saatlerinde Diyalog Kurmaya Çalışan Aile Fertleri ya da Ev Arkadaşları

Evden çalışma modelinde odaklanma sorunu yaratan durumlardan biri de çalışan kişinin sürekli olarak aile fertleriyle iletişim kurmak zorunda kalması. Bu durum işin bölünmesine sebep olur ve her seferinde işe yeniden odaklanmak için zaman harcamak zorunda kalırsınız. Bunlardan kaçınmak için aile fertlerinizi veya ev arkadaşlarınızı uyarmalısınız.

Size ve çalışma disiplininize saygı duymaları oldukça önemli. Ayrıca siz de işten sıkılıp birden etrafınızdakilere sohbete dalmamak için çaba harcamalısınız. Sosyalleşmek için planınızda yer alan mola saatlerini beklemeli ve dikkatinizin ev halkına kaymasını önlemelisiniz.

Düzensiz Beslenme Saatleri

Plansız çalışmanın bir sonucu olarak gelişen düzensiz beslenme saatleri odaklanma problemi yaşamanıza sebep olabilir. Evde olduğunuz için çok sık yemek ya da nasılsa evdeyim diye düşünerek kendinizi aç bırakmak doğru bir davranış değil. Ayrıca her gün farklı saatlerde alınan öğünler metabolizmanın dengesini de bozar. Bu da beraberinde sindirim zorluklarını ve hazımsızlık problemlerini getirir. Siz de kendinizi rahatsız hissettiğiniz için işe bir türlü konsantre olamazsınız.

Bu nedenle kahvaltı, ara öğün, öğle yemeği ve akşam yemeği saatlerini önceden belirlemekte fayda var. Tıpkı ofiste olduğu gibi evde de bu plana sadık kalın. Elbette arada bir aksaklıklar yaşanabilir. Ama genel olarak düzeni bozmamaya çalışın. Ayrıca her zaman besin değeri yüksek gıdalar tüketmek, gerektiğinde besin takviyeleri alarak vücudu desteklemek hem beden hem de zihin sağlığı için önemli.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ