Bizi Takip Edin!

Bahar Yorgunluğunun Çalışma Performansımıza Etkileri ve Almamız Gereken Önlemler

Havaların ısınması birçok kişide zihinsel ve fiziksel bazı değişimleri beraberinde getiriyor. Birçok kişi konsantre olamıyor veya kendini yorgun ve halsiz hissedebiliyor. Bu yorgunluğa halk arasında bahar yorgunluğu deniyor. Bahar yorgunluğu aslında bir adaptasyon süreci doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Mevsim geçişleri ile birlikte çevresel koşullar ve beslenme alışkanlıklarımız değişir. Bu doğrultuda vücudumuz bir uyum sürecine girer. Adaptasyon süreci ise kendini yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler ile gösterebilir. Halsizlik ve yorgunluk ise günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Birçok kişi ise iş hayatında bahar yorgunluğu nedeniyle yorgunluk ve halsizlik yaşamaktan şikayetçidir. Peki iş yaşamında bahar yorgunluğu yaşamamak ve bu adaptasyon sürecini en sağlıklı şekilde geçirmek için neler yapılmalıdır? İşte cevapları…

İş yaşamında bahar yorgunluğundan etkilenmemek için bazı öneriler

Her şeyden önce bahar yorgunluğunun normal bir durum olduğu ve birçok kişinin bu durumu yaşadığı unutulmamalıdır. Bahar yorgunluğunun belirtileri geçicidir ve adaptasyon sürecinde bazı değişkenlere dikkat etmek yorgunluğu azaltmaya yardımcı olacaktır. İşte iş yaşamında bahar yorgunluğu yaşamamak için bazı öneriler.

  • Bahar yorgunluğunun yaşandığı zamanlar yaza az bir zaman kaldığı zamanlardır. Bu zamanlarda birçok kişi şok diyetler uygular. Bahar yorgunluğu, iş koşuşturmacası ve şok diyetlerin birleşmesi yorgunluğu iki katına çıkarır. Bu süreçte sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin ve diyetin uygulanması oldukça önemlidir.
  • Birçok kişi masa başında otururken gerek konsantrasyon kazanmak için gerekse keyfi olarak çay ve kahve tüketmektedir. Bu tarz içeceklerin iki zararı bulunmaktadır. Kahve bazı vitamin ve minerallerin idrar ile atılımına neden olmaktadır. Vücuttaki vitamin ve minerallerin atılımı ise yorgunluğa sebep olabilir. Diğer bir yandan çay ve kahve tüketimi vücuttan su atılımına sebep olarak halsizliğe neden olur.
  • Bahar yorgunluğunda sağlıklı uyku büyük öneme sahiptir. Bu yüzden eve dönüldüğünde yatmadan önce ağır yiyecekler yenmemelidir. Karanlık, sessiz, teknolojik cihazların olmadığı, serin bir odada uyunmalıdır. Uyunan oda sadece uyku amaçlı kullanılmalıdır.
  • Bahar yorgunluğunun yaşandığı adaptasyon süreçlerinde birçok kişi ‘’Spor yaparak kendimi daha da yoramam’’ düşüncesindedir. Fakat bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Sağlıklı beslenme düzeninin uygulandığı ve kötü alışkanlıklardan uzak bir hayat spor ile desteklendiği zaman bahar yorgunluğu en sağlıklı şekilde atlatılır. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapmak kalp- damar sağlığına iyi gelirken, metabolizmayı hızlandırır.
  • Kan dolaşımını artırmak ve yorgunluğu engellemek için masa başında esneme hareketleri ve 30 dakika da bir kısa yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Yorgunluğun şiddetini artıran nedenlerden bir tanesi de kan şekerinde ani değişime sebep olan yiyecek ve içeceklerdir. Kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesi yorgunluğa sebep olur. Bu yüzden ani kan şekeri yükselmesine neden olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Su tüketmek her mevsimde önemli olduğu gibi bu mevsimde de önemlidir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını tüketmeniz bahar yorgunluğunun azalmasını destekleyecektir.
  • Diğer bir yandan aç kalmak da kan şekerinin düşmesine neden olacaktır. Bu yüzden 3 ana ve 3 ara öğün ile kan şekeri doğru seviyelerde tutulmalıdır.
  • Aşırı yağlı yiyecekler yorgunluk verebileceğinden bu tarz yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ