Bizi Takip Edin!

Emzirme Döneminde Beslenme Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Bebeğin anne karnında oluşumu yepyeni bir sürecin başlangıcıdır. Bu süreçte besin ihtiyaçları artmaktadır. Anne hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için sağlıklı, düzenli ve çeşitli bir şekilde beslenmelidir. Bu süreç doğum ile birlikte yerini emzirmeye bırakır. Emzirme bebeğin sağlıklı büyüyebilmesi için en doğal ve en sağlıklı yöntemdir. Annenin bu dönemde anne sütü kalitesini yüksek ve depolarını dengede tutması büyük öneme sahiptir. Emzirme döneminde annenin besin öğesi ve enerji açığı normal bir bireye göre çok daha fazladır. Bir annenin bebeğin süt ihtiyacını tam anlamıyla karşılaması durumunda günde 700-800 ml. ortalama süt üretir. Bu sütün üretimi için ise 750- 800 kcal ek kalori gerekir. 250 kcal gebelikte kazanılan depolardan karşılanırken, 500’ü besinlerle alınır. 250’sinin depodan alınması annenin normal kilosuna dönmesi içindir. Fakat kesinlikle ilk 3 ay diyet uygulanmamalıdır. Anne sütü bebek için mucizevi bir üründür, bu yüzden anne sütüne gereken önem mutlaka verilmelidir. İşte emzirme döneminde beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler.

Emzirme döneminde hamilelerin dikkat etmesi gerekenler

Emzirme döneminde olan annelerin beslenme açısından dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alınan sıvı miktarı ve emme sıklığı sütün miktarını artırmaktadır.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek sütün içeriğini ve besleyiciliğini artırmaktadır.
  • Emzirme döneminde normale göre emzirme ihtiyacının daha fazla olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Günlük 2,5- 3 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir. Ek olarak çorba, ayran, süt ve şekersiz kompostolar ile süt üretimi desteklenebilir.
  • Emziren annelerde kalsiyum eksikliği meydana gelebilmektedir. Bu doğrultuda depoların yeterli oranlarda kalabilmesi ve süt içeriğinin dengeli olabilmesi için süt ve süt ürünleri tüketimine önem verilmelidir.
  • Protein alımı bebeğin gelişimi ve süt kalitesi için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda kırmızı et, balık, tavuk gibi protein kaynakları tüketilmelidir. Ayrıca çoklu doymamış yağ asitlerinin varlığı bebeğin beyin ve retina gelişimini desteklediği için balığa gereken önem verilmelidir.
  • A, D, E, K ve B vitaminler ve demir, fosfor gibi mineraller açısından zengin; protein kalitesi yüksek ve yağ profili iyi olan yumurta günde bir tane olacak şekilde tüketilebilir.
  • Yeşil koyu yapraklı sebzeler fitoöstrojen içeriği ile sütün oluşumunu destekler. Ayrıca bu sebzeler folat, demir ve kalsiyum açısından oldukça zengindir.
  • Hem anne de hem bebekte gaz problemi yaşanmaması için; anne adayı yavaş yemeye, iyi çiğnemeye gayret etmeli, aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmaya çalışmalıdır.
  • Araştırmalar nikotinin süt üretimini azalttığını, huzursuzluğa, ishale, kusmaya ve bebeğin kilo alamamasına yol açabildiğini göstermiştir. Bu yüzden emzirme süresi boyunca kesinlikle sigara içilmemelidir.
  • Demir eksikliği emzirme döneminde sıkça karşılaşılmaktadır. Bu yüzden yeşil yapraklı sebzelerin ve kırmızı etin tüketimine önem verilmelidir. Süt ile aktarılan demir, bebeğin kan yapımına destek olurken ve demir depolarının dolmasını sağlar.
  • İyotlu tuzun bebeğin zekâ gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir.
  • Ayrıca emzirme süresince fazla çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Kahve ve çay vitamin ve minerallerin emilimini azaltırken, atılımını hızlandırabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ