Bizi Takip Edin!

Hamilelik Süresince Mutlaka Yaptırmanız Gereken Testler Hakkında Bilgiler

Hamilelik dönemi hem anne hem de bebek için oldukça önemli bir süreçtir. Hamilelik süreci bebeğin oluşumu ve doğumu ile sona erer. Anne ve bebek sağlığı için bu süreçte bazı testler yapılmaktadır. Testler annenin durumu, hamileliğin seyri ve bebeğin gelişimi hakkında birtakım bilgiler vermektedir. Testler belli zamanlarda yapılmaktadır. Bazıları ise bir problem oluşması durumunda uygulanmaktadır. Fakat genel olarak bu testler annenin hayat tarzı, yaşı, kendisi ve eşinin geçmişi doğrultusunda istenmektedir. Bu testlerin ilki hamileliğin var olup olmadığını anlamak içindir. Döllenmenin adet dönemi ortasında gerçekleştiğini düşündüğümüzde, testler döllenmeden 15 gün sonra netlik kazanmaktadır. Tabii ki hamilelik süresince yapılan tek test bu değildir. İşte hamilelik süresince yapılan testler.

Hamilelik süresince yapılan testler nelerdir?

Bu testlerin yapımı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aşağıdaki testler ilk muayenede yapılabilmektedir. Hamilelik dönemi boyunca yaptırılan testler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kızamıkçık hastalığına bağlı bağışıklık incelenmesi.
  • HIV, Hepatit b ve sifiliz gibi infeksiyonların incelenmesi.
  • İdrarda protein ve şeker kontrolü.
  • Hemoglobin (Kan sayımı) Kan grubu tayini.

Hamilelik süresince yapılan diğer özel testler nelerdir?

Yukarıda bahsedilen testler dışında bazı farklı testler de yapılabilmektedir. Bu kan testleri ile anne karnındaki kimyasal düzeyler, çocuğun Down sendromu ve sipina bifida gibi özel durumlar da incelenebilir. Testler anne karnında yer alan protein ve hormon seviyelerini birleştirerek ve ölçerek yapılmaktadır. Bu testler için kesin sonuç verir demek doğru olmayacaktır. Testler olası problemler hakkında fikir vermektedir.

Hamilelik süresince kan testleri dışında yapılan özel testler nelerdir?

Hamilelik süresince kan testleri dışında yapılan özel testler şu şekildedir:

Ultrasonografi: Ultrasonografi tüm hamilelik için oldukça önemlidir. Ultrasonografi testleri 18- 23 haftalar arasında yapılabilmektedir. Çünkü bu haftalar arasında organ ve sistem ile ilgili sağlıklı ve detaylı bilgi edinilememektedir. Bebeğin içinde bulunduğu su oranı, midesi, idrar torbası, böbrekleri, omurgası, başı ve dahası incelenebilmektedir. Bu şekilde bebekte var olabilecek anormallikler tespit edilebilmektedir.

Amniyosentez ve kordosentez: Amniyosentez ve kordosentez bebeğin ultrasonograf incelemesi altına alınarak göbek kordonundan kan alınarak veya içinde bulunduğu sudan bir miktar alınarak yapılmaktadır. Bu testler 15- 19 haftalar arasında yapılmaktadır. Sıvıda bulunan deri hücrelerinden bebeğin hücreleri üretilir ve genetik araştırması yapılır. Bu test genellikle bebeğinde genetik bozukluk riski olanlara, ileri yaşlı annelere ve tarama testlerinde riskli sonuç alan annelere tavsiye edilmektedir.

Koryon villus örneklemesi: 2- 3 ay arasında uygulanan bu yöntemde anne ile bebek arasındaki besin alışverişi yapan plasentadan örnekleme yapılır.

Ense Kalınlığı Ölçümü: Ense kalınlığı ölçümü bir tür Down sendromu tarama testidir. Down sendromlu olan bebeklerin ense kalınlıkları fazla olduğu için bu kalınlık ultrasonografi yardımı ile ölçülmektedir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ