Düzenli Uyku ve Dinlenmenin Vücut İyiliği Bakımından Önemi
Düzenli uyku ve dinlenme fiziksel faaliyetlerimiz, beynimiz, genel sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için oldukça önemlidir. Uykudan çalınan saatler vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için dinlenmeye ve uykuya ayrılan zamanı oldukça önemli kılar. İşte düzenli uyku ve dinlenmenin vücut sağlığı bakımından önemi!
Sirkadyen ritim nedir? Neden önemlidir?
Sirkadyen ritim en özet haliyle vücudun saatidir diyebiliriz. Bu saat diliminde hormonal ve kimyasal birçok durum düzenlenir. Bu ritim ile birlikte gerektiğinde uyanılır, gerektiğinde uyunur. Sirkadyen ritim ışık, ısı vb. durumlardan kolayca etkilenir. vücut ritmimizin sağlıklı olması hücre yenilenmesi, beden ısısı, iştah, fiziksel ve zihinsel durum ve uyku kalitesi için oldukça önemlidir.
Vücut ritmimiz, retinadan gelen bilgiler doğrultusunda düzenlenir. Retinadan gelen bilgiler yorumlanır. Bu bilgiler doğrultusunda bedenimiz sirkadyen ritme uymaya başlar ve buna göre hareket eder. Gün ışığında serotonin, adrenalin ve kortizol salgılar; bu hormonlar sayesinde günlük işlerimizi yapabiliriz. Gün ışığının azalması ile birlikte serotonin hormonu yerini uyku hormonu olarak bilinen melatonine bırakır. Melatonin hormonunun salınımı ile birlikte uykumuz gelecek, beden ısımız düşecektir. Yani bu döngüleri doğal ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmemiz için vücut ritmi oldukça önemlidir.
Düzenli uyku ve dinlenmenin önemi nedir?
Yukarıda düzenli bir şekilde uyumanın sirkadyen ritmimiz üzerindekileri etkilerini açıkladık. Peki düzenli uyku ve dinlenmenin vücut saatimize faydaları dışında, ne gibi faydaları bulunuyor? İşte düzenli uyku ve dinlenmenin önemi.
- Gece, onarım ve iyileşme açısından önemli bir zaman olduğu için uyku bağışıklık hücrelerinin artışını sağlayabilir.
- Uyku esnasında salınan melatoninin toksinler ve serbest radikallerle savaşan iyi bir antioksidan olduğu bilinmektedir.
- Yetersiz uyku zihinsel güç kaybı ile direkt olarak bağıntılıdır. Araştırmalar uzun süre uykusuz kalan insanların odaklanma problemleri yaşadığını göstermektedir.
- Cildin yoğun bir şekilde yenilendiği ve elastikiyetinin arttığı dönem uyku dönemidir.
- Uyku hafızayı direkt olarak etkilemektedir.
- Düzenli uyku ve dinlenme yine aynı şekilde duyguları düzenlemeye yardımcı olur.
- Büyüme hormonu geceleyin en üst düzeylerde salgılandığı için onarıcı etki en fazla gece saatlerinde görülür.
- Sağlıklı bir sirkadyen ritim sağlıklı bir iştah demektir.
- Bazı araştırmalar düzenli uyku ile testosteron seviyeleri arasında bir bağlantı olabileceğini göstermiştir.
- Bunların yanı sıra gün içinde yeterli bir şekilde dinlenmemek, uyanmakta zorluk çekmek, fiziksel performansta düşüş ve gün içinde yorgunluk hissi olarak ortaya çıkabilmektedir.