Bizi Takip Edin!

Şehrin Gürültüsünden Uzaklaşıp Doğada Vakit Geçirmenin Psikolojimize 7 Faydası

İstatistiklere göre şu anda dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşıyor. Büyük şehirlerde yaşamanın hayatı kolaylaştıran birçok tarafı olsa da insanları doğadan uzaklaştırması sebebiyle sağlığımız üzerinde ciddi zararları da olabiliyor. Bir düşünsenize, sürekli şehrin gürültüsüne maruz kaldığınız bir yaşamın içerisindeyken sizin de doğaya duyduğunuz özlem günden güne artmıyor mu? Eğer cevabınız evetse siz de doğada vakit geçirmenin faydalarını daha önce hissetmiş ve bunun farkına varmışsınız demektir. Peki doğada vakit geçirmenin psikolojimize ne gibi faydaları var? İşte doğanın ruhumuzda yarattığı o muhteşem etkiler!

  1. Stresten kurtulmanıza yardımcı olur

İnsan ile doğa birbirinden ayrılmaması gereken bir ikilidir. Çünkü doğanın insan sağlığına sayısız faydası vardır. Şehrin gürültüsünden uzak doğada vakit geçirirken karşılaşacağınız manzaraların ve bitki örtüsünün, doğrudan beynin duygusal merkezine nüfuz ettiği bilinmektedir. Bu durum stres hormonu olarak bilinen kortizolün azalmasını sağlar ve böylece stres problemi de ortadan kalkmış olur.

  1. Mutluluk seviyenizi arttırır

Araştırmalar en mutlu olduğumuz mekanların doğa ile etkileşim içinde olduğumuz yerler olduğunu göstermektedir. Sussex Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma mutluluk seviyemizin bulunduğumuz yere göre değiştiğini gözler önüne sermektedir. Buna göre kişilerin kendilerini en mutlu hissettikleri yerlerin deniz kenarı olduğu; bunu ise dağlık kesimlerin, ormanların ve çiftliklerin izlediği görülmektedir. Yani doğada vakit geçirmek farkında olsanız da olmasanız da kendinizi daha mutlu hissetmenize yardımcı olur!


“Yapılan bir araştırmaya göre mutluluk seviyemiz
bulunduğumuz yere göre değişmektedir.”


  1. Aidiyet, cömertlik ve güven gibi duyguların çoğalmasını sağlar

İnsan ve doğa ilişkisi üzerine yapılan araştırmalar, doğal ortamların kişiler arası yakınlığı ve aidiyet duygusunu arttırdığını göstermektedir. Buna göre yeşil alanlarda vakit geçiren insanlar daha cömert olma eğilimi göstermekte, daha fazla sosyalleşmekte ve diğer insanlara da daha fazla güvenmektedir.

  1. Psikolojik rahatsızlıklar yaşama riskinizi azaltır

Doğada vakit geçirmek fiziksel ve ruhsal sağlığı korumaya da yardımcı olur. Doğayla yeterince vakit geçiremeyen insanlarda depresyon, anksiyete gibi problemlerin ortaya çıkma riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra dikkat eksikliği, depresyon gibi problemler yaşayan kişilerde doğanın iyileştirici bir etkisi olduğu gözlemlenmektedir.


“Doğa ile iletişim halinde olmak kendimizle
ilgili algımızı ve özgüvenimizi teşvik eder.”


  1. Özgüveninizi geliştirir

Uzmanlar doğa ile vakit geçirebileceğimiz bölgelerde yaşamanın sağlığımız ve mutluluğumuz için oldukça önemli olduğunu söylemektedirler. Çünkü doğa ile iletişim halinde olmak kendimizle ilgili algımızı ve özgüvenimizi teşvik eder.

  1. Tükenmiş psikolojik kaynaklarınızın yenilenmesine yardımcı olur

Doğal ortamlar, tükenmiş psikolojik kaynaklarımızı yenilemede oldukça etkilidir. Doğal ortamlardan mahrum kalmak ise beraberinde moral bozukluğu getirir. Araştırmalar doğayla sadece iki hafta bile iç içe olmanın kendimizi daha canlı ve enerjik hissetmemize yardımcı olduğunu göstermektedir.

  1. Sağlıklı davranışlar geliştirmenizi sağlar

Doğada vakit geçirmenin fiziksel bir faydası olarak sigara, alkol gibi zararlı davranışları sergileme eğilimini azaltmasını gösterebiliriz. Bu fiziksel fayda ise beraberinde çeşitli ruhsal faydalar getirir. Buna göre doğada vakit geçirdiğinizde sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirirsiniz ve bu da zihinsel sağlığınızı destekleyen bir durumdur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ