Bizi Takip Edin!

Çocuklarda Hazımsızlık Sorunu İçin Ebeveynlerin Alması Gereken 8 Önlem

Çocuklar çoğu hastalığa karşı daha savunmasız oldukları için sağlıkları konusunda pek çok sorumluluk anne ve babalara düşmektedir. Bir çocuğun sağlığının temeli daha anne karnındayken atılır. Bu yüzden o andan itibaren anne ve babaların çocuğun yaşam kalitesini korumak için sorumluluklarını özenli bir şekilde yerine getirmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra çeşitli çevresel faktörler ve yapılan bazı yanlışlar, çocuklar için çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Sindirim problemleri ise çocukların en sık yaşadığı rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu yazımızda çocuklarda çok sık yaşanan hazımsızlık problemi için ebeveynlerin alması gereken önlemlere değineceğiz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çocuklar birçok hastalığa karşı savunmasız oldukları için beslenmelerine özellikle dikkat edilmesi gerekir. Hazımsızlık problemi, düzgün beslenilmemesi durumunda kronik bir hal alabilir. Genellikle boğazın arkasında yanma ve göğüs ile midede rahatsızlık gibi belirtilerle kendisini belli eden hazımsızlık; çok yemek yendiğinde, hızlı yemek yendiğinde ya da vücudun sindirmekte zorlandığı besinler tüketildiğinde ortaya çıkar. Çocuklarda hazımsızlık problemine ayrıca şişkinlik, mide bulantısı, midede yanma, geğirme gibi belirtiler de eşlik edebilir. Peki çocuklarda hazımsızlık problemi neden ortaya çıkar?

Çocuklarda hazımsızlık pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı ilaçların tüketimi, tekrar eden hazımsızlık sebebiyle yemek borusunda tahriş oluşumu, stres, obezite, fıtık hazımsızlığa neden olabilecek durumlardan bazılarıdır. Hazımsızlığın tedavisi için nedeni tam olarak saptanmalı ve hekim tarafından doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Çocuklarda hazımsızlık için alınması gereken önlemler

Peki hazımsızlığa karşı çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz? İşte hazımsızlık sorunu için ebeveynlerin alması gereken önlemlerden bazıları:

  1. Çocuklara mutlaka sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı benimsetilmelidir. Bunun için aile içerisindeki diğer bireyler de benzer şekilde beslenmelidir.
  2. Çocuklar paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak tutulmalıdır. Bu türden gıdalar çocuklarda halen gelişmekte olan bağırsak florasına zarar verebilir. Sonuçta ortaya hazımsızlık gibi şikayetlerin çıkması kaçınılmazdır.
  3. Çocuklar yaşlarına uygun egzersizlere ve hareketli bir yaşama teşvik edilmelidir. Bu türden alışkanlıklar ebeveynler tarafından da uygulanarak çocuğun doğru şeylere özenmesi sağlanmalıdır. Düzenli egzersiz bağırsak hareketlerini destekleyerek hazımsızlık problemini engelleyecektir.
  4. Çocukların beslenmesinde vitamin ve mineral bakımından zengin taze sebze meyvelere yer verilmelidir. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini destekleyerek hazımsızlığın önüne geçebilir.
  5. Çocukların bol su tüketmesi sağlanmalıdır. Sindirim sağlığı açısından suyun büyük önemi vardır.
  6. Dost bakteriler olarak bilinen probiyotiklerin yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sindirim sağlığını desteklediği bilinmektedir. Bu sebeple probiyotik bakımından zengin besinler de çocukların beslenmesine dahil edilebilir.
  7. Çocukların yeterli beslendiğinden emin olunmalıdır. Yetersiz beslenme, çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliğine bağlı olarak bağışıklığın zayıflamasına; sonuçta sık yaşanan sindirim problemlerine neden olabilir.
  8. Çocukların aşırı yemek tüketmesi engellenmelidir. Küçük yaşta edinilen bu olumsuz alışkanlık obezitenin gelişmesine, dolayısıyla da sindirim problemlerinin baş göstermesine sebebiyet verebilir.

 

Bu yazının bilgilendirme amacı taşıdığı ve asla doktor tedavisi yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Eğer çocuğunuzun sıklıkla hazımsızlık problemi yaşadığını düşünüyorsanız mutlaka bir doktora tedavi olması gerektiğini unutmayınız.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ