Çalışırken Kendinizi Tüketmemeniz İçin 7 İpucu
Tükenmişlik sendromu, stresli yaşamın etkisiyle günümüz toplumunda sıkça görülen psikolojik bir sorundur. Genellikle yoğun ve stresli bir iş yaşamının içerisinde bulunan kişilerde görülür. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerde başarısızlık hissi, enerji düşüklüğü, yorgunluk ve bitkinlik gibi problemler baş gösterir. Bu problemlerin şiddeti, sendromun şiddetine göre artmaya devam eder. Tükenmişlik sendromu birden ortaya çıkmaz, yavaş yavaş gelişir; bu nedenle çoğu zaman kişiler tedaviyi gerekli görmez. Ancak sendromun şiddeti arttıkça başa çıkılamaz bir hale gelebilir ve kişinin iş ve sosyal yaşamını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle fark edildiğinde mutlaka tedavi edilmelidir. Peki, tükenmişlik sendromuna karşı alabileceğimiz önlemler nelerdir? İşte çalışırken kendinizi tüketmemek için bazı ipuçları!
Hayır demeyi öğrenin
Tükenmişlik sendromunun nedenleri arasında, kaldırabileceğimizden daha fazla iş yükünün altına girmek vardır. Bu nedenle kendinizi bu durumdan korumak için hayır demeyi öğrenmeniz gerekir. Gerek iş hayatı gerekse aile yaşamında suçluluk hissetmeden almak istemediğiniz sorumluluklara hayır demeyi öğrenmelisiniz. Kaldırabileceğiniz kadar sorumluluk almanız, sizin için en doğrusudur.
Gerçekçi hedefler koyun
Gerçekçi olmayan hedefler, kendimize gereğinden fazla yüklenmemize ve sürekli başarısızlık hissi yaşamamıza neden olur. Bu da zamanla tükenmiş hissetmenize sebebiyet verebilir. Bu nedenle iş yaşamında ve sosyal yaşamınızda gerçekçi hedefler koymaya özen gösterin. Anlamlı ve ulaşılabilecek hedeflerinizin olması, başarı duygusunu daha sık yaşamanızı sağlar.
Hata yapabileceğinizi kabul edin
Mükemmeliyetçilik dozunda olduğunda iyidir, ancak fazlası kendinizi sürekli stres altında hissetmenize neden olur. Bu nedenle bu huyunuzdan vazgeçerek kendinize daha karşı daha esnek olabilmeniz gerekir. Mükemmel olmak zorunda olmadığınızı hatırlayın ve hata yapabileceğinizi kabul edin. Böylesi kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Stres yönetimini öğrenin
İş hayatında statünüz ne olursa olsun stres daima vardır ve olacaktır. Önemli olan stresle başa çıkabilme becerisi kazanmaktır. Bu beceriyi geliştirmek için gerekirse psikolog veya psikiyatristten yardım alabilirsiniz. Stresle başa çıkmayı öğrenmek, tüm hayatınıza pozitif şekilde yansır.
Zamanınızı iyi yönetin
Zamanını iyi yöneten kişiler ev ve iş yaşamı dengesini daha iyi bir şekilde sağlayabilirler. Çünkü bu sayede yetişmeyen ve eve getirilen işler ortadan kalkar, kişi sosyal yaşamına da gereken önemi gösterebilir. Bu nedenle zamanı etkili yönetmeyi öğretmek, iş yaşamınız için yapabileceğiniz en değerli şeylerden biridir.
Kendinize önem verin
Çalışırken kendinizi tüketmemeniz için öncelikle kendinize önem vermeniz gerekir. Bunun için her şeyden önce kendinizi ön plana koyun, kendinizi dinleyin ve yorulmaya başladığınızı hissettiğinizde mola vermeyi bilin. Kendinizi şarj edin. Bu sayede tükenme noktasına gelmeden kendinizi iyileştirebilirsiniz!
Sorun yaratan durumları değiştirin
İş yaşamında memnun olmadığınız şeyleri fark etmeniz için yine kendinizi dinlemeniz gerekir. Eğer memnun olmadığınız durumlar tespit ettiyseniz bunu yok saymak yerine değiştirin. Değiştirmek için adım atın. Böylece kendinizi daha iyi hissedecek ve çalışma veriminizi yarı yarıya arttıracaksınız.