Bizi Takip Edin!

Bahar Yorgunluğu Yaşamamak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?

İlkbaharın hafiften kendisini göstermeye başlamasıyla birlikte artan sıcaklıklar, vücudumuzda bazı fiziksel ve zihinsel değişimlerin gerçekleşmesine yol açabilir. Değişen mevsim koşullarına uyum sağlayamamanın sonuçları ise genelde halsizlik ve yorgunluk gibi istenmeyen belirtilerdir. Sabahları uyanmakta zorluk çekmek, gün içinde halsizlik yaşamak gibi bahar yorgunluğu belirtileri, kişilerin sosyal ve iş yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Peki, bahar yorgunluğu yaşamamak için ne gibi önlemler alınabilir? Yaşam tarzında bazı basit değişiklikler yapılarak bahar yorgunluğunun önüne pek ala geçilebilir! İşte bahar yorgunluğu yaşamamak için dikkate almanız gereken bazı sağlıklı öneriler!

 

1. Gün içinde az ve sık beslenin

Uzun süre aç kalmak kan şekerinin düşmesine sebep olarak halsizlik hissini arttırabilir. Ayrıca uzun süren açlıklardan sonra beslenildiğinde, kan şekerindeki ani yükselme de benzer bir etkiye sebep olacaktır. Bu nedenle gün içinde az ve sık beslenilerek kan şekerindeki ani değişimlerin önüne geçilmelidir. Bu şekilde beslenmek kişinin gün boyu daha zinde hissetmesini sağlar.

 

2. Yeteri kadar su tüketin

Yetişkin bir insanın gün içinde ihtiyacı olan ortalama su miktarı 2 ile 2,5 litre arasında değişmektedir. Vücuttaki su oranının azalması, yorgunluk hissinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle gün içinde gerekli su tüketilmeli; vücudun su ihtiyacı kahve, çay gibi içeceklerle giderilmeye çalışılmamalıdır.

 

3. Sebze ve meyve bakımından çeşitli beslenmeye özen gösterin

Sebze ve meyveler vücudumuzun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri bünyelerinde barındırırlar. Bu vitaminlerden bazıları bağışıklık sistemini desteklerken bazıları da vücudun daha enerjik olmasına yardımcı olur. Bu nedenle beslenme düzeninize meyve ve sebzeler bakımından çeşit kazandırmaya özen göstererek siz de bahar yorgunluğuna karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

 

4. Yağlı yiyeceklerden uzak durun

Karbonhidrat bakımından zengin ve aşırı yağlı yiyecekler; kızartmalar, şerbetli tatlılar, uyku ve yorgunluk halinin artmasına sebep olur. Bu nedenle özellikle ilkbahara giriş döneminde bu tarz yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

 

5. İşlenmiş gıdalardan uzak durun

İşlenmiş gıdalar; buna şeker ve tahıllar da dahil; kan şekerinde ani değişiklikler ortaya çıkarırlar. Kan şekerinin ani yükselmesi ise yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri beraberinde getirir. Bu nedenle işlenmiş gıdalar yerine sağlıklı besinler tercih edilmelidir.

 

6. Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersizin metabolizmayı hızlandırmak, kalp- damar sağlığını düzenlemek, zihinsel sağlığı geliştirmek gibi pek çok faydası vardır. Tüm bu faydalar, onu bahar yorgunluğunun önündeki en büyük engel haline getirebilir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde egzersiz ihmal edilmemeli; hatta sıklaştırılmalıdır.

 

7. Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın

Çay, kahve gibi içecekler vücudun su ihtiyacını karşılamaktan çok vücuttaki su ihtiyacını arttırırlar. Vücudun susuz kalması, halsizlik halinin artmasına neden olacağından bahar yorgunluğundan kaçınmak için bu tarz içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı; gerekirse yerleri sağlıklı bitki çayları ile değiştirilmelidir.

 

8. Sağlıksız diyetlerden uzak durun

İlkbaharın gelişiyle beraber birçok insanda yaz telaşı başlar. Yazın yaklaşması, kışın alınan fazla kilolar sebebiyle kişide stres oluşturabilir. Bunun için de kişi, hızlı kilo verdiren tek yönlü ve sağlıksız diyetlere başvurabilir. Tek yönlü beslenmenin vücuda vereceği zarar bir de baharın etkileri ile birleştiğinde ortaya son derece olumsuz bir tablo çıkacaktır. Bu nedenle yaşam kalitesinin korunması için sağlıklı bir şekilde kilo vermeye, sağlıklı diyetler uygulamaya özen gösterilmelidir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ