Bahar Aylarında Sıkça Yaşanan Saman Nezlesi Hakkında 7 Bilgi
Bahar aylarında en sık yaşanan sağlık problemlerinin başında saman nezlesi geliyor. Hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtilerle kendisini belli eden saman nezlesi, özellikle alerjik bünyelerde ortaya çıkıyor. Peki saman nezlesi nedir? Saman nezlesinin belirtileri nelerdir? Saman nezlesine karşı ne tür önlemler alabiliriz? İşte tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası!
Saman nezlesi, bir diğer adıyla alerjik rinit, burun ve solunum yollarında meydana gelen alerjik bir iltihaptır.
Saman nezlesi polen, toz, hayvan tüyü gibi nesnelerin bunlara alerjisi olan kişiler tarafından solunması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sağlık problemi kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebildiği için özellikle bahar aylarında polenlerin artmasıyla birlikte birçok kişinin kâbusu olabilir.
Hapşırık, burun kaşıntısı, akıntısı ve tıkanıklığı; saman nezlesinin en sık belirtileri arasındadır.
Bu belirtilere boğaz, kulak, damak kaşıntısı ve geniz akıntısı da eşlik edebilir. Kişi hangi alerjene duyarlıysa (polen, toz vb.) ona maruz kaldığında bu semptomlar tetiklenmektedir.
Saman nezlesinde en yaygın tetikleyici faktörler arasında ev tozu akarı, küf sporları, evcil hayvan, polen, mantar gibi etkenler bulunur.
Saman nezlesine yukarıdaki gibi ev içi etmenler veya ev dışı etmenler neden olabilir. Bazı kişiler yıl boyu ev içi etmenlere karşı duyarlıyken bazıları mevsim geçişlerinde polen gibi ev dışı etmenlere duyarlılık gösterebilir.
Uzmanlar sigaranın saman nezlesi gelişimini tetikleyebileceğini belirtmektedir.
Sigara iç ortam kirliliğine katkıda bulunduğu için buna maruz kalmak alerjik hastalığın şiddetini ve alerjen duyarlılığını arttırabilmektedir. Bu nedenle alerjen bünyelerin özellikle sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir.
Grip ve saman nezlesinin (alerjik rinit) belirtileri birbirine benzediği için sıklıkla karıştırılabilmektedir.
Grip enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar ve kişinin solunum yollarında yaşamını sürdüren virüslerin vücutta meydana getirdiği hasar sebebiyle kişiye rahatsızlık vermektedir. Saman nezlesi, diğer adıyla alerjik rinit ise burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırık gibi belirtilere neden olan inflamatuvar bir problemdir.
Saman nezlesinin ortaya çıkış nedeni de diğer alerji türlerinin ortaya çıkış nedeni ile benzerlik gösterir.
Saman nezlesi de tıpkı diğer alerji türlerinde olduğu gibi vücudun bağışıklık sisteminin aslında zararlı olmayan polen, ev tozu akarı gibi etmenleri zararlı olarak algılaması ve gereksiz yere antikor üretmesi sonucunda ortaya çıkar. Dolayısıyla polen gibi alerjenler bağışıklık sisteminin hafızasında zararlı olarak kaydedilir. Ve bu alerjenle her yeniden karşılaşmada vücudun yeniden tepki vermesine neden olur.
Saman nezlesinden korunmak ve belirtilerini azaltmak için alınması gereken önlemler mevcuttur.
Saman nezlesinin tanısında hastanın muayenesi ve şikayetlerinin ortaya çıkış zamanı, süresi gibi konularda vereceği yanıtlar yol gösterici olmaktadır. Alerji testleri de bu anlamda önemlidir. İşte bahar aylarında saman nezlesinden korunmak için alınabilecek bazı önlemler:
- Saman nezlesini tetikleyen polenlere karşı bahar aylarında rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmaktan kaçının. Dışarıya çıkmak için havadaki polenleri temizleyen yağmur sonrası zaman dilimini tercih edin.
- Alerjenlerin havaya karışmasına neden olan çim biçme vb. bahçe işlerinden uzak durun.
- Dışarıda giydiğiniz giysileri eve gidince değiştirin ve duş alarak üzerinizdeki alerjenleri temizleyin.
- Bahar aylarında çamaşır, havlu ve çarşaflara polen yapışmasını önlemek için dışarıda kurutmayın.
- Dışarı çıkarken geniş kenarlı gözlükler kullanın.
- Polen miktarı arttığında şikayetleriniz artmadan doktorunuzun tavsiye ettiği alerji ilaçlarını alın.
- Polen miktarının çok olduğu günlerde dışarıda zaman geçirmeyin.
- Ev ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın.
- Yaşam alanlarınızın nem oranını düşük tutmaya dikkat edin.