Bağışıklık Sistemi Bozukluğunun Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?
Bağışıklık sistemimiz yaşlı hücre yapılarını parçalayarak yenilerine yer açan, zararlı hücreleri yok eden, vücudumuzda enfeksiyon oluşmasına neden olabilecek mantar, virüs ve bakterilerden koruyan bir sistemdir. Bu görevleriyle bizim için hayati öneme sahiptir. Yaşam ve beslenme alışkanlıklarımız, bağışıklık sistemimizin geleceği için oldukça önemlidir. Kötü alışkanlıklara sahip olmak, yetersiz veya zararlı beslenmek, spor yapmamak gibi etkenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bağışıklık sistemimiz zayıfladığı zaman ise bazı sinyaller verebilir. İşte bağışıklık sistemi bozukluğunun belirtileri ve bağışıklık sistemi bozukluğundan korunma yolları.
Bağışıklık sistemi bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Bağışıklık sistemimiz zayıfladığı zaman bazı sinyaller verir. Ortaya çıkan sinyaller bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklı ortaya çıkabileceği gibi başka bir nedenden de kaynaklanabilir. Bu sinyaller arasında ise sık sık hastalanmak, hastalığı atlatamamak, tekrarlayan uçuk ve yaralar, sürekli olarak yorgun hissetmek, ciltte nedensiz yere açılan yaralar, aft ve pamukçuk bulunmaktadır.
Bağışıklık sistemi bozukluğundan korunma yolları nelerdir?
Yaşam ve beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemememiz bağışıklık sistemi bozukluğu yani bağışıklık sistemi zayıflığı ile sonuçlanabilir. Bu doğrultuda bazı sinyaller ortaya çıkabilir. Sinyallerin ortaya çıkmaması ve sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için yapılabilecekler şu şekildedir:
- Ruhsal stres bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Kısa süreli stres bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonu için önemli olsa da kısa süreli stres vücutta yıkıma ve bağışıklık sisteminde düşüşe sebebiyet verebilir.
- Güçlü bir bağışıklık sistemi için ”uyku hijyeni” oldukça önemlidir. Çünkü uyku esnasında vücudumuz yapım sürecindedir. Yani fiziksel ve mental olarak yenileniriz. Uyku hijyenine önem vermemek ise bu yenilenmenin başlamamasına neden olur. Sağlıklı bir şekilde uyumadığımızda dinlenemeyiz ve duygusal stres yaşamaya başlarız. Bu doğrultuda teknolojik cihazların olmadığı, serin ve karanlık bir odada uyunmalıdır. Melatonin hormonu ancak karanlık ile birlikte salgılanmaktadır. Odada var olan bir teknolojik cihaz veya ışık tam karanlığı bozabilir. Yatmadan önce gazlı içecekler, kahve, çay, alkol ve sigara tüketilmemelidir. Yatmadan önce ağır yiyecekler yenmemelidir. Düzenli ve yeterli bir şekilde uyunmalıdır.
- Tek tip beslenilmemelidir. Tüm besin gruplarından yeterli, çeşitli ve sağlıklı bir şekilde alınmalıdır.
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan tümüyle uzak durulmalıdır.
- Protein bazlı beslenirken bu ihtiyacı hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan karşılamaya çalışılmalıdır.
- Egzersiz bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin muhteşem bir yoludur. Egzersiz esnasında kan akışımız artar. Bununla birlikte kaslarımızda mikro hasarlar meydana gelir. Bu mikro hasarlar onarılırken bağışıklık sistemi hücreleri aktive olur. Bu doğrultuda haftada minimum 3 gün orta şiddette egzersiz yapılmalıdır.
- Temizlik maddelerinin aşı kullanımından kaçının. Aşırı temizlik malzemesi kullanımı sağlıklı ve normal bakteri dengesini bozabilir.
- Doktor önerisi dışında antibiyotik ilaç kullanmamaya özen gösterin. Çünkü bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotik ilaçlar bağırsak florasında bulunan dost ve zararlı bakterilerin dengesini bozabilir. Bu durum ise bağışıklık sistemine etki edebilir.
- Başta D ve B6 vitamini, Omega-3 yağları, çinko, magnezyum ve selenyum gibi vitamin ve minerallere önem verilmelidir. Ayrıca tüm vitamin ve minerallerin vücudumuz için büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.