Gebelikte Beslenmeye Bağlı Görülebilen Sorunlar
Gebelik döneminde anne adayının vücudunda fiziksel ve hormonal birçok değişiklik yaşanmaktadır. Anne adayının vücudu bu süreç boyunca bazı vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyaç duyar, çünkü bebeğin gelişimi için gerekli birtakım maddeler anne adayının depolarından karşılanır. Dolayısıyla gebelik döneminde beslenme sadece anne adayı için değil bebeğin sağlıklı gelişimi için de çok önemlidir. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi, ancak anne adayının gebelik süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkün olabilir. Sağlıklı bir anne adayı, çoğu zaman yeterli ve dengeli beslenme ile vücudundaki artan vitamin ihtiyacını karşılayabilir. Ancak gebelikte özellikle artan demir, folik asit ihtiyacı gibi durumlarda doktor önerisi ile takviyeler kullanılması gerekebilir. Elbette buna karar verecek kişi, muhakkak gebeliği takip eden uzman olmalıdır.
Peki, gebelik süresince anne adayı yetersiz ve dengesiz beslenirse ne olur? İşte anne adaylarının yetersiz beslenmesi sebebiyle bebekte oluşabilecek bazı sağlık sorunları:
- Erken doğum,
- Düşüm doğum ağırlıklı bebek,
- Bedensel ve zihinsel gelişim yetersizlikleri,
- Ölü doğumlar.
Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı bebekte oluşabilecek bu sağlık sorunlarının, 18 yaş altındaki gebelerde ve 35 yaş üstündeki gebelerde görülme sıklığı daha fazladır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinin tek belirleyicisi elbette anne adayının beslenmesi değildir. Bunun yanında annenin yaşı ve fiziksel özellikleri, kalıtımsal özellikler gibi birçok faktör de etki sahibidir. Ancak tüm bunlara rağmen gebelik süresince sağlıklı ve dengeli beslenmenin, olası riskleri en aza indireceği de bir gerçektir.
Gebelik döneminde yeterli ve denge beslenme anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemli dedik… Peki, anne adayının yetersiz beslenmesi kendi bedeninde ne gibi problemlere sebep olabilir? İşte yetersiz beslenmeye bağlı olarak anne adayında görülebilecek bazı sağlık sorunları!
Kansızlık: Gebelik döneminde artan demir ihtiyacının karşılanamaması, kan hacminin artması, sık aralıklarla yapılan doğumlar, düşük ile demir depolarının azalmış olması, besinlerle alınan demirin vücutta yeterince kullanılamaması gebelikte kansızlığın başlıca nedenleri olarak sayılabilir. Gebelik döneminde yaşanan kansızlık problemi yorgunluk, baş dönmesi, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumu ve bebek ölümlerine sebebiyet verebilir.
Ödem: Gebeliğin son döneminde yaşanan ödem sorunu normal olsa da ödemin vücuttaki miktarı son derece önemlidir. Tedavi edilmeyen ödem problemi anne ve bebeğin sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir.
Kemik dokusu hasarları: Gebelik döneminde kemik dokusu için gerekli kalsiyum, fosfor, D vitamini eksiklikleri anne adaylarında kemik dokusu hasarlarına neden olabilir.
Gebelik zehirlenmesi: Gebeliğin son döneminde yetersiz beslenmeye bağlı kan basıncının artması, idrarla protein kaybı sonucu el ve ayaklarda ağır ödemler oluşabilir. Plesanta dolaşımı iyi olmadığı için bebek iyi beslenemez ve bebek ölümleri görülebilir. Kronik hastalığı olan, ileri yaşta olan ve sık aralıklarla doğum yapmış olan gebelerde bu durum sıklıkla ortaya çıkabilir.
Mide- bağırsak problemleri: Gebelik döneminde beslenme şekline bağlı olarak sabah bulantıları, kabızlık, mide ekşimesi, şişkinlik gibi problemler daha sık görülebilir. Bu problemlerin tamamı beslenmede yapılacak değişikliklerle ortadan kaldırılabilir.
Gebelik diyabeti: Ailesinde diyabet geçmişi olan, fazla kilo problemi olan, 35 yaş sonrası gebelerde bu süreçte diyabet görülme riski daha fazladır. Bu nedenle önlem amaçlı gebe kadınların rutin olarak gestasyonel diyabet testi yaptırması gerekir.
Tüm bunlar, gebelik döneminde beslenme konusunun anne ve bebek sağlığı için önemimi açıklamaya yeter de artar bile! Bu nedenle anne adayları gebelik süresince beslenme konusuna ekstra özen göstermeli ve bu konuda mutlaka uzman tavsiyesi almalıdır!