Bizi Takip Edin!

Zihin Bulanıklığı Nedir? Neden Kaynaklanır? Beyin Sisi ile Arasındaki Fark Nedir?

Zihin Bulanıklığı Nedir

Zihin bulanıklığı, gündelik yaşamı kötü etkileyen belirli bir işe/eyleme odaklanamama ile karakterize bir problemdir. Zihin bulanıklığına yol açan çeşitli hastalıklar ve ilaçların yan etkileri bulunmakla beraber; susuzluk, uykusuzluk, aşırı enerji dengesizlikleri gibi yaşam tarzı faktörleri de bu durumu oluşturabilmektedir.

Konfüzyon (Bilinç Bozukluğu) Nedir?

Konfüzyon (Bilinç Bozukluğu) Nedir

Konfüzyon ya da bilinç bozukluğu ise klinik bir belirti olup; patolojik derecede zihin bulanıklığı, sersemlemeyi tanımlar. Çoğunlukla yer ve zamanda oryantasyon bozuklukları görülür ve/veya sıklıkla hafıza kaybı vardır. Özellikle yaşlı hastalarda gözlenebilir.

Beyin Sisi Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Beyin Sisi Nedir

Beyin sisi durumu oluştuğunda ise, kişi bir şeyleri hatırlamakta ve bilgileri işlemekte sorun yaşayabilir. Konsantrasyon ve dikkatin odaklanması zor olabilir veya düşüncelerinin dağınık olabilir. Beyin sisine, çeşitli vitamin-mineral yetersizlikleri, yetersiz veya dengesiz beslenme düzeni, yetersiz uyku ve uygun olmayan yaşam tarzı faktörleri de neden olabilmektedir.

Ne Yapmak Gerekir?

Zihinsel bulanıklık veya beyin sisi bulgularında hekime danışmak önemlidir. Altta yatan sebeplerin araştırılması hekim kontrolünde sağlanmalıdır.

Bilişsel ve zihinsel enerjiyi yönetmenize yardımcı olacak bazı stratejiler:

  1. Enerji Yönetimi: Özellikle bilişsel enerjiyi göz önünde bulundurarak enerji sınırlarınızı tanıyın ve sahip olduğunuz enerjiyi iyi yönetmek için planlama yapın.
  2. Beyin molaları verin: Aktivite öncesinde, sırasında ve sonrasında gününüze sık sık dinlenme molaları verin. Hangi tür aktivitelerin zihninizi sakinleştirdiğini ve beyninize bir mola verdiğini keşfedin. Örneğin: farkındalık, nefes alma, meditasyon, esneme, uzanma.
  3. Bellek: Bilgileri izlemek için defterler, takvimler ve akıllı telefonlar gibi bellek yardımcılarının kullanılması, bilgileri saklamak için kullanılan enerjiyi azaltabilir. Bir görevi tamamladığınızı hatırlamak için sözlü ipuçlarını kullanın.
  4. Dikkat: Çoklu görevden kaçının. Görevleri küçük parçalara ayırın. Duyusal aşırı yüklenmeyi sınırlayın: Işık, ses, görsel, koku gibi belirli uyaranlara karşı daha duyarlı olup olmadığınızı keşfedin ve aşırı yükü azaltmak için stratejiler deneyin. Örneğin: gürültü önleyici kulaklıklar.

Referanslar:

  1. Suyun Önemi. Erişim adresi: https://suder.org.tr/saglikli-su-hidrasyon/suyun-onemi/ (Erişim tarihi: 09.05.2022)
  2. Mayo Clinic. Dehydration. Erişim adresi: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086 (Erişim tarihi: 09.05.2022)
  3. BC Women’s Hospital. Brain Fog. Erişim adresi: http://www.bcwomens.ca/Specialized-Services-Site/Documents/Complex%20Chronic%20Diseases%20(CCDP)/Brain%20Fog.pdf (Erişim tarihi: 09.05.2022)
  4. Brain fog. Erişim adresi: https://patient.info/news-and-features/why-we-get-brain-fog-and-what-to-do-about-it (Erişim tarihi: 01.05.2022)
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ