Bizi Takip Edin!

Uykusuzluk Sorununu Hafife Almamamız Gerektiğinin Kanıtı 7 Bilgi

Uyku, vücudumuz için hayati öneme sahip. Bunun en büyük nedeni uyku esnasında yapım sürecine girmemiz. Yeterli ve sağlıklı bir şekilde uyumamak ise hem vücut olarak hem de zihnen yıkım sürecine girmeye sebep oluyor. Bu yüzden günde en az 8 saat uyunması gerekiyor. Uykusuzluk sorunu kimi zaman dönemsel olabilirken kimi zaman kalıcı olabiliyor. Kalıcı olması durumunda, mutlaka sebebi öğrenilerek üzerine gidilmesi gerekiliyor. İşte uykusuzluk sorununu hafife almamamız gerektiğinin kanıtı 7 bilgi.

Bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyebilir

Bağırsaklarımızda hem dost hem de zararlı bakteriler bulunmaktadır. Dost bakterilerin sayısı ise yaşamsal alışkanlıklarımıza bağlıdır. Araştırmalar bağırsak florasındaki çeşitliliğin uykusuzluk gibi etkenlere bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir. Bu durum aynı zamanda metabolik sonuçlara da yol açar.

Kısa süreli ve uzun süreli bellek körelmesine sebebiyet verebilir

Yeteri kadar uyumadığımızda kısa süreli ve uzun süreli belleğimizde sorunlar meydana gelmektedir. Kısa süreli belleğimizin körelmesi akılda telefon numarası tutmak veya basit bir çıkarma işlemi yapmayı zorlaştırır. Bunun yanı sıra uzun süreli belleğimiz uyku esnasında olayların bir düzene sokulmasıyla, ilişki kurulmasıyla ve anlamlandırılmasıyla oluşmaktadır. Yeteri kadar uyumamak uyurken öğrenme yetimizin gelişmemesine ve bu etkinliklerin yapılmamasına neden olur.

Kilo almaya neden olabilir

Uyuduğumuz zaman vücudumuz depoladıklarımızı yapım sürecinde kullanmaya başlar. Gece saatlerinde yağ yakan hormonlar devreye girer. Uyumamak ise bu depoların harcanmaması ve yağ yakımına yardımcı olabilen hormonların salgılanmaması anlamını taşır. Dolasıyla kilo alma gibi durumlar görülebilir.

Diyabete yol açabilir

Uykusuzluk glukoz toleransını etkilemektedir. Bu yüzden de uykusuzluk problemi çeken ileri yaştaki insanlar ve aşırı kilolu olmak gibi durumlar diyabete yakalanma riskini artırabilir.

Dikkat süresini azaltabilir

Dikkat süreniz yüksek olabilir ve birçok ses arasından farklı sesleri ayırt edebilir, karmakarışık görselleri anlayabilirsiniz. Fakat uykusuz kaldığınız zaman dikkatiniz dağılacaktır. Çünkü uyku esnasında duyularımız dinlenerek güç toplarlar. Bu yüzden dikkatin aynı zamanda tam anlamıyla çalışan beş duyu organı olduğu unutulmamalıdır.

Beyin hücrelerine zarar verebilir

Birçok araştırma uykusuz kalmanın beyine ve beyin hücrelerine zarar verdiğini göstermektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, beyindeki performansta %25’lik bir düşüş olabileceği anlamına gelir. Diğer bir yandan araştırmalar beynin beyaz madde bütünlüğünde kayıplar olabileceğini de göstermektedir.

Kalp sağlığı etkilenebilir

Her gün ihtiyacınız olan uykudan 3 saat daha az uyumanız, kalbiniz üzerinde oldukça olumsuz etkiler bırakabilir. Bunun bir sonucu olarak metabolizmanız değişir, vücudunuz insüline karşı direnç gösterir, tansiyonunuz artar, iltihaplanma olasılığınız artar, kalp kaslarınız daha hızlı atar ve stres yaşayabilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ