Sağlıklı ve Mutlu Bir Hayat İçin İş ve Sosyal Hayat Dengesine Dikkat!
Kariyer yolculuğunda büyük başarılara imza atmak ve iş dünyasında terfi basamaklarını hızla tırmanmak çoğumuzun hayallerini süslüyor. Öyle ki bu hedeflere bir an önce ulaşmak için her şeyden önce işimize odaklanmaya çalışıyor; farkında olmadan kişisel hayatımızı, sevdiklerimizi ve hobilerimizi geri plana atabiliyoruz. Oysa sağlıklı ve mutlu bir hayata sahip olmak için iş ve sosyal hayatımızı dengede tutabilmek büyük önem taşıyor. İşteki sorumluluklarımızı yerine getirirken kendimize vakit ayırmaya da özen göstermek; sadece fiziksel ve ruhsal sağlığımızı değil, işteki performansımızı da olumlu yönde etkiliyor. Eğer siz de daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız gelin, neler yapabileceğinizi birlikte inceleyelim.
Sabahları Kendinizi Güne Hazırlayacak Bir Rutin Belirleyin
Sabahları kalktığınız gibi aceleyle işe koşturmak ya da evden çalışıyorsanız apar topar bilgisayar başına geçmek güne pek de keyifli bir başlangıç olmayabilir. Kendinizi sadece çalışmaktan ve uyumaktan ibaret olan kısır bir döngünün içerisine girmiş gibi hissedebilirsiniz. Oysa sabahları kendinize ayıracağınız sadece yarım saat, hayatınızın kontrolünün sizde olduğunu hissettirirken gününüzün bütün enerjisini değiştirebilir. Bu süreyi egzersiz veya meditasyon yapmak, kitap okumak, yazmak, kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi ruhunuzu ve bedeninizi besleyecek hobi ve aktivitelerle değerlendirebilirsiniz.
Gününüzü Planlayın ve İşlerinizi Önem Sırasına Koyun
Bitmeyen iş günlerinizin sebebi, kaldırabileceğinizden fazla sorumluluk yüklenmeniz ya da işlerinizi etkili şekilde planlamamanız olabilir. Her sabah çalışmaya başladığınızda o gün yapacağınız işleri listelemek ve işlerinizi önem sırasına koymak, çalışma saatlerinizi daha iyi değerlendirmeniz için verimli bir yöntem olabilir. Bu şekilde listenizdeki önemli işlere öncelik verebilir, gün içerisinde karşınıza acil konular çıksa bile yapmanız gereken önemli işleri tamamladığınız için acil konulara rahatlıkla müdahale edebilirsiniz. Günün sonunda ise önem sırasında sonlarda olan ve yarım kalan işlerinizi ileriki günlere paylaştırarak geç saatlere kadar çalışma alışkanlığınıza da veda edebilirsiniz.
Hayır Demeyi Öğrenmeye Çalışın
İş hayatında yapıcı bir yaklaşım sergilemek, çalışkan ve çözüm odaklı olmak; kuşkusuz aranan ve takdir edilen özellikler arasında. Ancak sizden yardım isteyen herkese olumlu cevap vermek veya ekibinizde yapılması gereken bir işe hemen gönüllü olmak sizi sevilen biri yapsa da sürekli kaldırabileceğinizden fazla iş yükünü kabul etmek hem işlerinizin kalitesini hem ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle işle ilgili herhangi bir isteğe evet demeden veya bir yardım önerisinde bulunmadan önce kendi yapılacaklar listenizi kontrol etmeniz, sizi olası zor durumlardan kurtarabilir.
Çalışırken Düzenli Aralıklarla Mola Verin
Bazen bir projeye fazla odaklandığınızda veya yapılacak işler, yanıtlanacak mailler, katılmanız gereken toplantılar ardı ardına geldiğinde kendinizi koca bir iş gününü mola vermeden tamamlamış halde bulabilirsiniz. Aralıksız çalışmak belirli bir süre sonra bunaltıcı olacağından bu durumun konsantrasyonunuzu ve üretkenliğinizi olumsuz etkilemesi kaçınılmaz. Çalışmaya başlarken günlük iş ve toplantı programınıza göre kendinize mola aralıkları belirleyip gerekirse mola saatlerinizi takviminizde işaretleyerek kendinize daha ferah bir çalışma düzeni oluşturabilirsiniz.
İş Saatleri Dışında Zihninizi İşten Uzaklaştırın
Son zamanlarda hem evden çalışma sisteminin yaygınlaşması hem teknolojik gelişmelerle iletişimin kesintisiz hale gelmesi, günlük yaşamınızda iş-özel hayat dengesini kurmakta zorlanmanıza sebep olabilir. Kendinizi mesainiz bitse de bilgisayarı kapatmaya endişe ederken veya sürekli mail geldi mi diye telefonunuzu kontrol ederken bulabilirsiniz. Evinizde çalışmak için ayrı bir alan belirleyip o alanı sadece iş için kullanmak ya da belirli bir saatten sonra iş telefonunuzu göremeyeceğiniz bir yerde bırakıp aklınızı işten uzaklaştıracak aktivitelere yönelmek gibi küçük değişiklikler, sizi iş stresinden uzaklaştırırken kendinizi daha huzurlu hissetmenize yardım edebilir.
Yıllık İzinlerinizi Kullanın
Durup dinlenmeden çalışmanın sıklıkla yüceltildiği günümüz iş dünyasında, önemli bir sebep olmadığı sürece yıllık izin kullanmak da pek olumlu karşılanmayabiliyor. Oysa yıllık izinler hem fiziksel hem zihinsel açıdan iş ortamından uzaklaşmayı sağladığından çalışanların izin dönüşü kendilerini dinlenmiş ve yenilenmiş hissetmesine de yardımcı oluyor. Herhangi bir tatil planı yapmamış olsanız bile sadece kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırmak için yıllık izinlerinizi değerlendirebilir, böylece olası bir tükenmişlik haline en baştan engel olabilir ve izin sonrası işinize daha enerjik ve mutlu şekilde dönebilirsiniz.