Bahar Yorgunluğu Neden Olur? Ne Gibi Faktörler Öne Çıkar?
Havaların ısınmasıyla birlikte bir yanınız enerjiyle dolsa da diğer yanınız sürekli dinlenmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Çünkü ilkbaharla beraber artan sıcaklıklar, vücudumuzda bazı fiziksel ve zihinsel değişimlerin gerçekleşmesine yol açıyor. Değişen mevsim koşullarına uyum sağlayamamanın sonucu olarak da ortaya halsizlik, yorgunluk gibi durumlar çıkabiliyor. Peki bahar yorgunluğunun nedeni ne? Hangi belirtilerle birlikte ortaya çıkıyor? Bahar yorgunluğuna dair bilmeniz gereken her şey bu yazımızda!
Bahar yorgunluğu nedir ve neden olur?
Mevsim geçişlerinde değişen beslenme alışkanlıklarımız ve çevresel koşullar sebebiyle vücudumuz bir adaptasyon sürecine girer. Bunun sonucunda ise bahar yorgunluğu olarak isimlendirilen ve halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerle kendisini gösteren bir durum ortaya çıkabilir. Sabahları uyanmakta zorluk çekmek, gün içinde halsizlik yaşamak gibi şeyler, bahar yorgunluğuna işaret eden belirtilerdir. Tüm bunlar kişilerin sosyal ve iş yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Peki, bahar yorgunluğunun önüne geçmek için neler yapılabilir?
Bahar yorgunluğu yaşamamak ne tür önlemler almalıyız?
Öncelikle bahar yorgunluğu son derece normal bir durumdur ve birçok kişi mevsim geçişlerinde bu tarz belirtiler yaşayabilir. Tüm bu belirtilerin geçici olduğu ve bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile engellenebileceği unutulmamalıdır. İşte bahar yorgunluğunun önüne geçmek için uygulayabileceğiniz bazı öneriler!
Gün içinde 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde beslenin. Uzun süre aç kalmak kan şekerinin düşmesine ve dolayısıyla halsizlik hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Yeteri kadar su tüketin. Vücuttaki su oranının azalması yorgunluk hissinin artmasına neden olabilir.
- Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler yorgunluk halinin artmasına ve sindirim sisteminin yorulmasına sebep olabilir.
- İşlenmiş ve paketli gıdalar kan şekerinde ani değişikler yaşanmasına sebep olurlar. Kan şekerinin ani yükselmesi, düşmesi ise halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri beraberinde getirir.
- Düzenli egzersiz yapmak metabolizmanızı hızlandırır, kalp- damar sağlığını düzenler ve daha bunun gibi birçok fayda sağlar. Bu nedenle siz de düzenli egzersiz yaparak bahar yorgunluğunun olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.
- Çay, kahve gibi içecekler vücuttan su ile birlikte bazı yararlı maddelerin atılımını da kolaylaştırırlar. Vücudun susuz kalması ise halsizlik hissinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tarz içeceklerin tüketimini sınırlandırmak, bunun yerine bolca su tüketmek gerekir.
- İlkbaharda en çok yapılan hatalardan biri de sağlıksız şok diyetler uygulamaktır. Birçok insan yazın yaklaşması sebebiyle fazla kilolarından kurtulmak için bu türden diyetlere başvurmaktadır. Oysa bu tür diyetler sağlığa ciddi şekilde zarar verebilir. Sağlıksız diyetler bir de baharın etkileri ile birleşirse ortaya son derece olumsuz bir tablo çıkabilir. Bu nedenle bahar yorgunluğunu engellemek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır.