Bizi Takip Edin!

Çocuklarda Bağırsak Mikrobiyotası Bozukluğunun Yol Açabileceği Durumlar Nelerdir?

Son yıllarda bağırsak sağlığı ile ilgili araştırmalar bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladığı için birçoğumuz bağırsak florasının öneminden haberdarız. Araştırmalar gösteriyor ki bağırsak florası dengesi, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığımız üzerinde ciddi şekilde etki sahibi olabilir. Dolayısıyla çocukluktan itibaren bağırsak sağlığının korunması ve desteklenmesi gerekli. Peki, çocuklarda bağırsak florası (bağırsak mikrobiyotası) neden önemli ve bağırsak mikrobiyotası bozukluğu nelere sebep olabilir?

Bağırsak mikrobiyotası nedir?

Yukarıdaki soruları yanıtlamadan önce, bağırsak mikrobiyotası kavramını detaylıca açıklayalım. Vücudumuzda büyük kısmı sindirim sisteminde yer alan dost ve zararlı bakteriler bulunmaktadır. İşte bu bakteri topluluğuna bağırsak mikrobiyotası veya bağırsak florası denir. Bağırsaklarımızda bulunan dost bakteriler (probiyotikler), yeterli miktarda olduklarında zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek ve dost bakterilerin artmasını sağlayarak bakteri dengesinin düzenlenmesine yardımcı olurlar.

Bağırsak mikrobiyotası, doğum sırasında oluşmaktadır. Normal doğum anında yeni doğan, annenin vajinal kanalından geçerken çeşitli mikroorganizmalar ile karşılaşır ve bununla birlikte kendi bağırsak mikrobiyotası oluşmaya başlar. Daha sonrasında yıllar içinde beslenmeye bağlı olarak gelişimini sürdürmeye devam eder. Buradan hareketle sezaryen doğum ile dünyaya gelen çocukların bağırsak mikrobiyotalarının daha zayıf olabileceği öngörülebilir. Bağırsak mikrobiyotasının sağlıksız olması ise sindirim problemlerinden bağışıklık problemlerine kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarabilir.

Bağırsak mikrobiyotası bozukluğunun yol açabileceği durumlar

Tüm bu bilgiler ışığında bağırsak mikrobiyotası sağlığının çocuklar için de büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Çünkü çocukluk döneminde gelişmeye devam eden mikrobiyota, hem çocukluk çağında hem de çocuğun gelecekte yaşayabileceği sağlık problemlerinin belirleyicisi niteliğindedir. Ayrıca çocukluk döneminde bağışıklık sistemi de gelişmeye devam ettiği için çocuklar pek çok hastalığa karşı daha savunmasızdır. Tüm bu nedenler bağırsak mikrobiyotası sağlığının çocuklar için önemini açıkça ortaya koymaktadır.

Çocuklarda-ishal

Bağırsak mikrobiyotasının bozulması sonucunda çocuklarda ishal, alerjik hastalıklar, üst solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Bunun sebebi bağırsak mikrobiyotasının bağışıklık sistemi sağlığı üzerinde de etki sahibi olmasıdır. Elbette çocukluk döneminde sık yaşanan bu sağlık problemlerinin tamamı, bağırsak mikrobiyotası ile ilgili olmayabilir. Ancak araştırmalar, bağırsak mikrobiyotası bozukluğunun tüm bunları tetikleyebileceğini; benzer şekilde bağırsak mikrobiyotası sağlığının da bu problemleri ortadan kaldırabileceğini göstermektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde, çocuklar sağlıklı bir şekilde beslenmeli ve onlara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Çocukluk döneminde bu şekilde bağırsak mikrobiyotasını sağlıklı tutmak; onların yaşam boyu bir adım önde olmalarını ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilir.

Bağırsak sağlığı için öneriler

Peki çocuklarda bağırsak sağlığını; dolayısıyla bağırsak mikrobiyotasını geliştirmek için neler yapılabilir? İşte bazı öneriler:

  • Çocuklar taze mevsim sebze ve meyveleri ile beslenmeli; işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak tutulmalıdır.
  • Öğün atlanmamalı, çocuklara ana ve ara öğünlerden oluşan dengeli bir beslenme programı benimsetilmelidir.
  • Yeteri kadar su tüketimi alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Beslenme programlarında besin çeşitliliğine gereken önem verilmelidir.
  • Düzenli bir şekilde uyumalarına özen gösterilmelidir.
  • Kişisel hijyen alışkanlıkları kazandırılmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ