Yıllık İzin Sonrası İşine Adapte Olmakta Zorlananlara 7 Öneri
Aylardır beklediğiniz yıllık izninize sonunda çıktınız. Fakat huzur ve eğlence dolu günlerden sonra sizi bir yığın iş, şehir karmaşası ve bunun gibi birçok şey bekliyor. Yıllık izinden normal hayata keskin bir geçiş yapmak depresyonu da beraberinde getirebiliyor. Ev ortamını özlemiş olsanız bile aklınız hala tatilde kalmış olabiliyor. Peki yıllık izin sonrası işe adapte olmanızı kolaylaştıracak öneriler neler? İşte yıllık izinden iş ortamına yumuşak bir geçiş yapmanızı sağlayacak o ipuçları.
İş sorumluluğu ile yıllık izine çıkmayın
Bu uyum süreci siz yıllık izine çıkmadan önce başlar. Yani tatil dönüşünde yapacaklarınız kadar tatil öncesinde yapacaklarınız da önemlidir. Bu yüzden sağlıklı ve kaliteli bir tatil için yıllık izin öncesinde tüm işlerinizi bitirin. Eğer üzerinizde bir iş varsa bunu başka bir iş arkadaşınızdan yapmasını rica edin. Tatil öncesinde ”Ben onunla tatilde ilgilenirim, hiç şüpheniz olmasın” gibi cümleler sarf etmeyin. Kendinize mutlaka sınırlar koyun ve bu sınırlardan iş arkadaşlarınız ve patronunuz da haberdar olsun. Tatilin ve yıllık iznin kişinin kendine verdiği bir ödül olduğunu unutmayın.
Tatil bitiminden bir veya iki gün öncesinde evde olun
‘’Aylarca bu izini bekledim, şimdi birkaç gün öncesinde evde olmaktan mı bahsediyorsunuz?’’ diyor olabilirsiniz. Fakat bunun sonucu yaşanan tatili güzel bir şekilde hatırlamak ve yıllık izin sonrası depresyon yaşamamaksa; evet aynen öyle diyoruz! Unutmayın yıllık izninizi bitirdikten sonra eve dönerken birçok kişi de tıpkı sizin gibi eve döner. Bu dönüş uzun saatler boyunca kalabalık yollarda kalmak ve trafik demektir. Tüm bunlar, yıllık izinde geçirdiğiniz o güzel günlerin bir çırpıda unutulmasına neden olabilir. Diğer bir yandan eğer pazartesi sabahı işbaşı yapıyorsanız ve pazar akşamı evdeyseniz; bu tam anlamıyla bir keskin geçiştir. Keskin geçişler zihine şok etkisi yapabilir. Bu yüzden bu süreç bir uyum süreci eşliğinde yaşanmalıdır. Bir veya iki gün önce eve gelmek zihnen işe hazırlanmak demektir.
Plan yapın
Yıllık izin sonrasında eve geldiniz. E boş boş o kara günün gelmesini mi bekleyeceksiniz? Tabii ki hayır! Mutlaka ama mutlaka plan yapmaya başlayın. Bu zihninize ‘’Güçlü ol daha yapılacak güzel işler, gidilecek güzel tatiller var’’ demenin bir başka yoludur. Bu plan her konu hakkında olabilir. Örneğin tatilden döner dönmez, bir sonraki tatil için yer bakmak veya bilet almak olabilir. Ev dekorasyonuyla ilgilenmek olabilir. Ya da bu, uyum sürecinize eşlik edecek bir kurs olabilir.
Hayat çemberinden çıkmayın; olaylardan haberiniz olsun
Birçoğumuz tatile çıktığımızda biraz arkadaşlardan, biraz olaylardan, biraz da teknolojiden uzaklaşmak isteriz. Fakat günümüzde yaşanan hızlı bilgi akışı ve hızlı ilişkiler bizlerde gelişmeleri kaçırma korkusu yaratır. Bazı insanlar bu gelişmeleri kaçırmaktan çekinmezler. Ve tatil süresince herşeyle ve herkesle bağlarını koparırlar. Bazı insanlara ise bu durum rahatsızlık verir. Tatil veya yıllık izin dönüşünde tanık olmadığı veya kaçırdığı şeyler algısına kapılmasına neden olur. Eğer siz de tıpkı böyle hissediyorsanız hayat çemberinden çıkmayın. Yani makul seviyelerde arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla ve gündeme dair olaylarla ilişkinizi kesmeyin. Gazete okuyun, internette gezinin veya tatilde olan bir başka arkadaşlarınızla küçük bir sohbet gerçekleştirin. Tüm bunları kabul edilebilir seviyelerde gerçekleştirmek, tatil sonrası uyum sürecini layığıyla geçirmenizi sağlar.
Uyku düzeninize dikkat edin
Herkes yıl boyunca işten dolayı yeteri kadar uyuyamamaktan şikâyet eder. Bu doğrultuda tatilde uykunun dozunu kaçırır. Fakat burada kaçırılan nokta alışkanlıklar ve hayat düzenidir. Tatil dolasıyla çok uyuyarak vücut ritminizi bozmanız işe uyum sürecinizi zorlaştırır. Bundan dolayı en fazla normal kalktığınız saatten 2 saat daha geç kalkmanız gerekir.
Spor yapmaya tatilde de devam edin
Birçok kişi dinlenmek istediğinden dolayı, tatilde spor yapmak istemez. Fakat sağlıklı olan günlük alışkanlıkları tatilde de devam ettirmek, muhteşem geri dönüşler anlamını taşır. Tatil süresince egzersiz yapmanın verdiği sağlığı, tatil sonrasında da hissederseniz. Diğer bir yandan uzun süre egzersiz yapmaya ara vermeyeceğinizden dolayı hamlamış bir vücut ile spor yaparak uyum sürecini zorlaştırmazsınız.
Alkol tüketmemeye ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin
Tatil boyunca gazlı, alkollü ve kafeinli içecekler tüketmeye özen gösterin. Günlük 2,5- 3 litre su tüketin. Kafeinli, alkollü ve gazlı içeceklerin sıvı ihtiyacınızı karşılamayacağını unutmayın. Kısa süreli alkol kullanımı bile tatil dönüşünde depresif ruh halini yaşamanıza neden olabilir. Diğer bir yandan tatil boyunca sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Tatilde alınan kilolar ve tüketilen sağlıksız yiyecekler yıpranmış bir mental yapı olarak size dönebilir.