Yeniden Sosyal Yaşama Adapte Olurken Dikkat Etmemiz Gereken Hijyen Kuralları
Kısa bir süre önce, sosyal hayat normlarının sarsıcı bir biçimde değişimine hep beraber tanıklık ettik. Yaşam alışkanlıklarımızı değiştiren “yeni normal” ile değişen uygulamalar, hayatımıza oldukça hızlı bir biçimde girdi. Sadece zorunlu hallerde kullanılan maskeler, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Daha önce önemini gözetmediğimiz sosyal mesafe kuralı, hastalıkların kontrolü üzerindeki etkisini gösterdi. Bugün her ne kadar salgının etkileri azalmış olsa da risk hâlâ sürüyor. Kontrollü bir biçimde yavaş yavaş döndüğümüz sosyal hayatta, edindiğimiz yeni temizlik alışkanlıklarını korumamız gerekiyor. Dilerseniz, sosyal hayata yeniden adapte olurken dikkat etmemiz gereken hijyen kurallarını bir kez daha hatırlayalım.
Alışveriş Merkezi Ziyaret Kısıtlamasına Uymaya Çalışın
Hava akımını sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri düzenli olarak steril edilse de kapalı ortamlar, hastalık ihtimalini artırır. Alışveriş merkezlerini, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen süre dahilinde ziyaret etmeye çalışın. Mümkünse alışveriş merkezinde geçirdiğiniz süreyi, 3 saatin altında kalacak şekilde sınırlayın. Kalabalığın yoğun olduğu günleri ve saatleri seçmek yerine, alışveriş için daha sakin zamanları tercih edebilirsiniz.
Deneme Kabinlerini Kullanmaktan Vazgeçin
Sosyal hayatta yaşadığımız değişim, elbette tüketim alışkanlıklarımız da etkiliyor. Alışveriş için e-ticaret siteleri daha sık tercih edilse de mağazadan alışveriş alışkanlığı sürüyor. Mağaza alışverişlerinizi, hem kendiniz hem de mağaza personeli için daha güvenli bir hale getirmeniz mümkün. Deneme kabinlerini daha az kullanmak, hijyenik koşulların korunmasına yardımcı olabilir. Yine de kabinleri kullanmanız gerekirse maskenizi mutlaka ağzınızı ve burnunuzu kapatacak biçimde takmaya özen gösterin.
Araba ile Seyahat Ederken Maske Takmayı İhmal Etmeyin
Özel araç kullanarak birden fazla kişi ile seyahat etmeniz gerekiyorsa mutlaka maske kullanın. Genel hijyeni korumak için sürücü haricinde araç içinde bulunanların da maske takması gerektiğini unutmayın.
Restoranlarda Maske Takma Zorunluluğuna Önem Verin
Elbette sosyal mesafe kurallarına uyarak restoranlarda yemek yiyebilir, arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz. Hijyen standartlarını korumak için bu süre zarfında birkaç detaya özen göstermeniz yeterli. Öncelikle siparişinizi verirken ve siparişiniz servis edilirken maskenizi çıkarmayın. Maskenizi sadece yeme-içme süresince çıkarın, steril bir biçimde saklayamadıysanız mutlaka yenisi ile değiştirin.
Ellerinizi En Doğru Teknik ile Yıkamaya Devam Edin
Her ne kadar dezenfektan kullanıyor olsanız da el hijyeni için su ve sabun da oldukça önemli. Ellerinizi, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği şekilde minimum 20 saniye boyunca sabun kullanarak yıkamaya devam edebilirsiniz. Sabun ile köpürtülmüş ellerinizi yıkarken parmak aralarınızı, ellerin arkasını ve tırnaklarınızı temizlemeyi ihmal etmeyin.
Toplu Taşıma Kullanırken Daha Özenli Davranın
Toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe kuralına uymaya çalışmanız oldukça önemli. Toplu taşıma kullanırken mümkünse oturduğunuz yeri değiştirmeyin, temas sıklığınızı minimumda tutmaya çalışın. Seyahatiniz boyunca maskenizi ve yüzünüzü ellemekten kaçının. Toplu taşıma araçlarına binmeden önce ve indikten hemen sonra kolonya ve dezenfektan kullanarak ellerinizi temizlemeyi unutmayın.
Ortak Kullanım Alanlarında Hijyeni Korumaya Yardımcı Olun
Sosyal hayatta temas kaynaklı hastalıkların önüne geçebilmek için hijyen kurallarına daha fazla özen göstermek gerekiyor. Market reyonlarında bulunan gıda ve gıda dışı ürünleri satın alırken ilk dokunduğunuzu almaya özen gösterin. Alışveriş arabası kullanmadan önce ellerinizi dezenfekte edebilirsiniz. Ayrıca alışverişiniz boyunca maskenizi çıkarmamanız da önemli. Benzer şekilde self-servis kasaları ve para çekme makinalarını kullanırken el hijyeninize özen gösterin. Kullanım öncesinde ve sonrasında ellerinizi dezenfekte etmek, tüm toplumu hastalık olasılığına karşı koruyabilir.
Hastalık Belirtilerini Önemseyin, Önlem Almakta Gecikmeyin
Bağışıklık sisteminizin güçlü olması, taşıyıcı olmanızı engellemez. Belirtileri önemsemeden sosyal hayata karışmak, diğer bireyler açısından risk teşkil edebilir. Hafif belirtilerle de olsa hastalık şüpheniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Gereken önlemeleri alarak hastalığın çevrenize yayılmasına engel olabilirsiniz.