Bizi Takip Edin!

Kalabalık Ortamlarda Bulunanlar Hastalıklardan Korunmak İçin Ne Tür Önlemler Almalı?

Özellikle kış aylarında nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklar büyük tehlike arz etmektedir. Çünkü bu tarz bakteriler yayılabilecekleri uygun ortamlar bulmaktadır. Bakteriler kapalı ortamlar ile birlikte kolay bir şekilde yayılabilmektedir. Kapalı ortamlarda bu hastalıklardan korunmak için bazı yaşam alışkanlıklarına dikkat etmek büyük öneme sahiptir. İşte kalabalık ortamlarda bulunan hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemler.

Kalabalık ortamlarda hastalıklardan nasıl korunuruz?

Kalabalık ortamlarda hastalıklardan korunma yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Aşı: Türkiye’deki aşı takvimi birçok ülkeden daha kapsamlı durumda. Bulaşıcı hastalıklara karşı ilk önlem ise aşı takvimi. Bu yüzden ebeveynlerin Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimini takip ederek çocuklarının bu takvime uymalarına özen göstermeleri büyük önem taşımaktadır.

Hijyen: Kapalı ortamlarda önem arz eden durumlardan bir tanesi de hijyendir. Toplu olarak kullanılan noktalara temas edilmemelidir. Temas edilen noktalardan sonra mutlaka eller yıkanmalıdır. Yemek öncesi ve sonrasında yine eller yıkanmalıdır. Eller ağıza kesinlikle götürülmemelidir. Yemek materyallerinin hijyeni büyük öneme sahiptir.

Beslenme: Aşı ve gündelik yaşam alışkanlıkları bulaşıcı hastalıklara karşı etkili silahlardandır. Fakat bu hastalıklara karşı daha genel bir savunma eylemi varsa o da beslenmedir. Çünkü hastalıklarda vücut direncinin kuvvetlenmesi büyük öneme sahiptir. Hastalıkların bir noktada daha fazla çoğalamamasının asıl sebebi kişinin o andaki vücut direncidir. Bu doğrultuda öğünler çeşitli, düzenli ve yeterli olmalıdır.

Stres: Eğer kapalı ortamlarda uzun süre vakit geçiriyorsanız ve bunun üstüne de stres yaşıyorsanız bağışıklığınız zayıflayabilir. Stres, kortizol hormonunun artmasına neden olur. Bu durum hastalıklara karşı savunmasız kaldığınız anlamını taşır. Bu yüzden stres yaratan ortamlardan ve insanlardan uzak durmaya çalışılmalıdır.

Giyim: Kapalı ortamlarda ve dışarıda sıcaklık farkları oldukça yüksektir. Bu yüzden değişen ısılara uyum sağlanacak şekilde giyinmek büyük öneme sahiptir. Bu ısı değişimlerine ise kolay giyilip çıkarılabilen giysiler ile uyum sağlanabilir. Aşırı kalın giysiler terlemeye neden olarak hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Mesafe: Kapalı ortamlarda bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise kişilerle olan mesafenizdir. Konuşma esnasında bazı damlacıklar ağızdan çevreye saçılmaktadır. Bu yüzden sosyal mesafe, yani 1 metre sınırı korunmalıdır. Eğer karşıdaki kişi bir enfeksiyona sahip ise tokalaşmaktan ve öpüşmekten kaçınılmalıdır.

D vitamini: Yukarıdaki maddelerde beslenmenin vücut direnci açısından ne kadar önemli olduğuna yer vermiştik. İşte bu başlığı da kapsayan bir diğer konu vitaminlerdir. Hastalıklara karşı en etkili olduğu bilinen vitaminlerden bir tanesi ise D vitaminidir. D vitamini vücut direnci ve savunması için büyük etkendir. Bu yüzden kapalı ortamlarda uzun vakit geçirilse de güneşli günlerde mutlaka güneş banyosu yapılmalıdır.

Uyku: Kapalı ortamlarda güçlü bir bağışıklığa sahip olmamız büyük önem taşır. Güçlü bir bağışıklık ise iyi bir uykudan geçer. Çünkü yeteri kadar uyumadığımız zaman stres hormonlarımız artar ve bağışıklığımız düşer. Bu yüzden teknolojik cihazların olmadığı, karanlık ve derecesinin iyi ayarlanmış olduğu bir odada uyunmalıdır.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ