Bizi Takip Edin!

Vajinal pH Nedir? Neden Etkilenir? Kadın Üreme Sağlığında Bilinmeyenler 

Vajinal pH Nedir? Neden Etkilenir?

Vajina doğal olarak kendisine has flora içerir. Vajinayla ilişkili pH düzeyine “vajinal pH değeri” denir ve vajinal sağlığın belirlenmesinde değerli bir rol oynar. Normal vajinal pH orta derecede asidik olan 3,8 ile 5,0 arasında değişmektedir.

Vajinal pH değeri ilk olarak yaşa bağlıdır. Üreme çağındaki bir kadın için normal vajinal pH değeri 4,0 ile 4,5 arasında değişir, ancak menarş öncesi ve menopoz sonrası kadınlarda bu değer 4,5’in biraz üzerinde olabilmektedir.

Bunun yanında Vajinal pH; yaş, antibiyotik kullanımı vajinal hidrasyon durumu, günlük beslenme ve güvenli ilişki, vajinal duş, adet döngüsündeki değişiklikler gibi genel sağlık koşullarından etkilenebilir.

Vajinal pH’ı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İşte vanijal pH’yı etkileyen birkaç faktör:

1) Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için bakteriyel büyümeyi engelleyebilir veya enfeksiyon kaynağı bakterileri öldürebilir. Klinik rutinde vajiniti tedavi etmek için sıklıkla antibiyotikler kullanılmaktadır. Ne yazık ki, zararlı bakterileri öldüren antibiyotikler aynı zamanda sağlıklı, daha asidik bir vajinal pH değerini koruyan iyi bakterileri de öldürür. Antibiyotikler vajinal mikrobiyomu birkaç saat içinde hızla değiştirebilir.

2) Normal şartlarda vajinanın kendi kendini temizleme işlevi vardır. Temiz su ile normal banyo yapmanın ötesinde herhangi bir özel prosedür veya çözüm gerektirmez. Vajinanın aşırı temizlenmesi veya duş alınması sadece vajinal salgıyı durulamakla kalmaz, aynı zamanda anormal vajinal pH ortamına sahip dengesiz bir vajinal flora da oluşturabilir.

3) Normal, aktif adet döngüsü olan kadınlar için vajinal pH tipik olarak 3,8 ile 5,0 arasındadır. Anormal adet döngüsü ergenliğin yaygın bir özelliğidir. Bunların varlığı anormal pH riskinin artmasıyla ilişkilidir.

Vajinal pH Dengesinin Korunmasında Floranın Yeri

Vajinal pH Dengesinin Korunmasında Floranın Yeri

Floranın insan sağlığı, hastalık ve tedavilerinin başarısı üzerindeki rolü, fayda ve ilişkisi anlaşılmaya başlanmıştır. laktobasiller, glikozun fermantasyonu yoluyla laktik

asit üreterek vajen pH’ ı düşürür ve patojenlerin çoğalmasına karşı önemli bir savunma mekanizması olarak bilinen vajinanın asit ortamını oluştururlar.

Vajinal pH dengesini korumada karşımıza çıkan desteklerden biri probiyotiklerdir. Probiyotikler, doğumdan itibaren yaşam boyunca sağlıklı beslenmeyle alınabilen veya ağızdan takviyelerle alınabilen dost bakterilerdir. Tıpkı probiyotiklerin bağırsaktaki bakterileri desteklemesi gibi, bunların da vajinadaki bakterileri ve vajinal florayı desteklediği bildirilmektedir.

Referanslar:

  1. Lin YP, et al. Vaginal pH Value for Clinical Diagnosis and Treatment of Common Vaginitis. Diagnostics (Basel). 2021;11(11):1996.
  2. Mayo Clinic. A Mayo Clinic gynecologist weighs in on feminine hygiene and vaginal health products worth buying. Erişim adresi: https://mcpress.mayoclinic.org/women-health/vaginal-health-and-hygiene/#:~:text=The%20vagina%20naturally%20contains%20a,can%20mess%20with%20the%20pH. Erişim tarihi: 11.09.2023.
  3. Boskey ER, Cone RA, Whaley KJ, Moench TR. Origins of vaginal acidity: high D/L lactate ratio is consistent with bacteria being the primary source. Hum Reprod.2001;16(9):1809-13.
  4. YUVACI ve CEVRİOĞLU ; Journal of BSHR 2017;1(Special Issue):95-103

 

11.09.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ