Tuz Tüketimi ve Kemik Sağlığı İlişkisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tuz hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Fakat tuz da en az şeker kadar zararlıdır. Tuz damalardaki basıncı arttırarak damar büzülmelerine yol açabilir, kalp için zararlıdır, mide problemlerini ortaya çıkartabilir ve daha birçok zararı bulunmaktadır. Tuzun bedenimizde tehdit ettiği önemli sistemlerden bir tanesi, kemiklerimizdir. Kemiklerimiz hareketsiz bir yaşam, sigara kullanımı, yetersiz protein ve kalsiyum alımı, kafein tüketimi ve tuz kullanımı ile zarar görebilir. Bu etkenlerin her biri oldukça önemlidir. Fakat tuz kullanımı hayatımızın tam ortasında durduğu için mutlaka müdahale edilmesi gereken bir konu olarak öne çıkmaktadır. Gelin; tuz tüketimi ve kemik sağlığı arasındaki ilişkiye daha yakından bakalım.
Tuz tüketimi ve kemik sağlığı ilişkisi
Halk dilinde ”sofra tuzu” olarak bilinen Sodyum Klorür’ün kemik sağlığımıza ciddi zararları bulunmaktadır. Aşırı derecede tuz tüketmek böbrekler aracılığı ve idrar ile kalsiyum atmayı beraberinde getirir. Azalan kalsiyum miktarı osteoporoz riskini doğurabilir. Osteoporoz kemik dokusunda meydana gelen değişiklikler olarak tanımlanmaktadır. Kalsiyum seviyesinin azalması osteoporoz riski doğurarak kemiklerin gözenekli yapı kazanmalarına ve kırılmaya meyilli olmalarına neden olabilir. Bu sorun en fazla bilek, kalça ve bel gibi bölgeleri tehdit etmektedir. Osteoporoz ile sırt ağrısı, bel ve boyun ağrısı, boy kısalması, öne eğik ve kambur vücut şekli, omurga kalça ve el bileğinde kırık, kemik ağrıları, kemiklerde hassasiyet, vücut deformasyonları, hareketsizlik meydana gelebilir.
Kalsiyumun önemini anlamak için vücudumuzda nerelerde bulunduğuna bakmak gerekir. Vücudumuzdaki kalsiyumun %99’u diş ve kemiklerde bulunmaktadır. Bu yüzden kalsiyum alımı ve emilimi kemik gelişimi, korunması ve büyümesi için oldukça önemlidir. Bu, direkt etkidir. Vücuttaki kalsiyum oranının birçok faydası da bulunmaktadır. Örneğin kalsiyum metabolizma, kalp sağlığı ve kan pıhtılaşması bunlardan bazılardır. Dolaylı etkilerden bir tanesi ise kalsiyumun kas kasılmalarına yardımcı olmasıdır. Sinirin kası uyarması ile kalsiyum salgılanır ve bu kalsiyum proteinlerin kasılmayı başlatmasına yardımcı olur. Kasılan kas ise doğru çalıştırıldığı takdirde gelişecektir. Sağlıklı kaslar, kemiklere doğal ve gerekli baskının oluşması demektir. Bu durum da kemik yoğunluğunu arttıracaktır.
Bu doğrultuda tuz tüketiminin önerilen miktarlarda tüketilmesi ve diyetten çıkarılması büyük önem taşır. Böylelikle kemik erimesi gibi problemlerin önüne geçilebilir. Fakat bu adımlar başlı başına yeterli olmayabilir. Gevrekler, paketlenmiş yiyecekler, salamura besinler ve ekmek gibi gıdalarda gizli tuz bulunabilir. Günlük uyulması gereken tuz miktarına uyulduktan sonra gizli tuz içerikli gıdalarda da bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.