Bizi Takip Edin!

Türkiye’de Bulunan ve Mutlaka Görmeniz Gereken UNESCO Dünya Mirasları

Dünyanın çeşitli yerlerindeki doğal ve kültürel yapılar, UNESCO tarafından korunarak gelecek nesillere aktarılmak için Dünya Mirası Listesi’ne ekleniyor. Binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaparak zengin bir doğal ve kültürel miras biriktiren Türkiye’deki pek çok yapı bu listede yer alıyor. İşte ülkemizde bulunan ve mutlaka görülmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi noktaları…

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 1228-1229 yılları arasında cami ve hastane olarak inşa edildi. Eser, Mengücekoğulları döneminde devrin hükümdarı Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından yaptırıldı. Kubbeli iki türbeye sahip olan ve Anadolu’nun geleneksel taş işçiliğini yansıtan yapı, 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

Kapadokya

Kapadokya yöresi, sıra dışı yapılarıyla insanların ilgisini çeken doğal bir oluşumdur. Bu doğa harikası, milyonlarca yıl önce Hasandağı, Güllüdağ ve Erciyes dağlarından fışkıran lavların katılaşıp rüzgâr ve suyla aşınması sonucunda meydana geldi. Konik şekilli kayaların içinin ve etrafının oyulmasıyla binlerce yıldır yerleşim yeri olarak kullanılan alan, 1985’ten bu yana Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. 

Ani Harabeleri

Kars Arpaçay’da yer alan Ani Harabeleri, Türkiye ve Ermenistan sınırında konumlanan eşsiz yapılar bütünüdür. Nehir kenarına kurulan kent, tarihte 1001 Kilise Şehri olarak bilinir. Türk, Ermeni ve Gürcülerin tarihî ve kültürel izlerini taşıyan Ani Harabeleri, 2016 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edildi. 

Nemrut Dağı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alan ve tam 2150 metre yüksekliğe sahip olan Nemrut Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri. Üzerinde ortalama 8-10 metre yüksekliğinde kral heykelleri bulunur. Kommagene hükümdarı tarafından yaptırılan bu heykeller, tanrılara ve atalara adanmıştır. Dünya Mirası Listesi’ne 1987’de alınan yapıda, kireç taşından yapılmış bu heykellerin yanı sıra kralın mezarı da bulunuyor. 

Troya (Truva) Antik Kenti

Troya Antik Kenti, Çanakkale merkez ilçesindeki Hisarlık Tepesi’nde yer alır. Homeros tarafından yazıldığı tahmin edilen dünyaca ünlü destan İlyada’daki Truva Savaşı’nın yapıldığı yerdir. Tunç Çağı’ndan beri yerleşimin olduğu Troya Antik Kenti, Alman Arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1870’li yıllarda keşfedildikten sonra 1988 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başardı. 

Göbeklitepe

Şanlıurfa ilimizde yer alan Göbeklitepe, ilk keşfedildiğinde büyük bir yankı uyandırmıştı. T biçimindeki dikili taşları ve çeşitli sembolleriyle gizemini hâlâ koruyan Göbeklitepe, pek çok tarihî bilginin değişmesine neden oldu. Mısır piramitlerinden 7500 yıl daha eski olan Göbeklitepe, yerleşik hayatın tarımdan ziyade inançla başlayıp başlamadığını sorgulatıyor. Yapı, 2018 yılında Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edildi. 

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ