Soğuk ve Kapalı Havaların Beden ve Zihin Sağlığımız Üzerinde Ne Gibi Etkileri Vardır?
Sonbahar mevsimi ile birlikte başlayan soğuk ve kapalı havalar, beden ve zihin sağlığımız üzerinde çeşitli etkilere sebep olabiliyor. Bu türden havalar öncelikle duygu durumunda dalgalanmaları beraberinde getiriyor. Çünkü bu mevsimde, ilkbahar ve yazın aksine güneş ışınlarından aldığımız mutluluk yitirilmeye başlanıyor. Sonuçta uyku hali, duygu bunalımı gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu mevsimde serotonin üretiminin azalmasıyla, uyku hormonunun artması daha yorgun, isteksiz ve karamsar hissetmemize yol açıyor. Üstelik soğuk ve kapalı havaların beden ve zihin sağlığımız üzerindeki etkileri, yalnızca bunlarla sınırlı değil. İşte o etkilerden bazıları!
Bağışıklık sistemi sağlığının zayıflaması
Soğuk ve kapalı havalarda, kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçiririz ve düşük sıcaklıklar sebebiyle bu ortamları daha az havalandırırız. Bunun yanı sıra mevsime uygun şekilde yeteri kadar kalın giyinmemek gibi durumlar da bağışıklık sistemi sağlığının zayıflamasına yol açabilir. Bağışıklığımızın zayıflaması ise bizi hastalıklara daha açık hale getirir.
Motivasyon kaybı
Soğuk havalar, yukarıda da belirttiğimiz gibi genelde kapalı alanlarda vakit geçirmemize neden olur. Bunun sonucunda güneşin iyileştirici etkisinden yararlanamayız. Bu durum ise zihinsel olarak yorgun hissetmeye ve motivasyon kaybına sebebiyet verebilir.
Kas ve eklem ağrıları
Soğuk ve kapalı havalardan zihinsel sağlığımızı olumsuz etkilenmesi, fiziksel sağlığımız üzerindeki olumsuzlukların artmasına neden olabilir. Gerek değişen hava koşullarına vücudumuzun hızlıca adapte olamaması gerekse içerisine girdiğimiz olumsuz duygular, kas ve eklem ağrılarında artış yaratabilir. Böyle günlerde artan kas ve eklem ağrılarının bir diğer nedeni de düşük sıcaklıklardır.
Uyku problemleri
Soğuk ve kapalı havalarda artan uyku hormonu, kişide sürekli uyuma isteği yaratabilir. Kişi istediği kadar uyuyamadığında, yeterli süre uyumuş olsa da kendisini uykusuz hissedebilir. Bunun yanı sıra bazı kişiler, mevsim geçişlerinde sıcaklıkların ani düşüşüne bağlı olarak uyku bozuklukları da yaşayabilirler.
İştah değişimleri
Soğuk ve kapalı havalarda birçok insan daha şekerli ve daha yağlı besinler tüketme eğilimindedir. Çünkü böyle havalarda vücudumuzdaki enerji ihtiyacı artar. Bununla birlikte soğuk havaların yarattığı motivasyon kaybı sebebiyle bazı kişilerde iştah kaybı görülebilir.
Endişe artışı ve yorgunluk
Soğuk ve kapalı havalarda, kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmemiz, daha hareketsiz bir yaşama geçiş, güneş ışığından yararlanamama gibi sebepler zihinsel sağlığımızı pek çok açıdan olumsuz etkileyebilir. Mutluluk hormonunun daha az salgılanması kaygı, endişe gibi duygu durumlarının ortaya çıkmasına; sonuçta da kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesine sebebiyet verebilir.
Beden ve zihin sağlığımız birbiriyle yakından ilişkili olduğu için birindeki olumsuz değişim, diğerinin de etkilenmesine sebebiyet vermektedir. Görüldüğü üzere soğuk ve kapalı havalar, beden ve zihin sağlığımız üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılabilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sosyal aktivitelere katılmak, yeni hobiler edinmek gibi çeşitli yöntemler uygulanabilir. Bu sayede olumsuz etkiler olumluya çevrilecek; beden ve zihin sağlığı gelişecektir.