Bizi Takip Edin!

Soğuk Havalarda Kendimizi ve Bebeğimizi Hastalıklardan Korumak İçin Öneriler

Uzun bir zaman dilimi olan hamilelik, her aşamasında ayrıca bir dikkat gerektiriyor. Bu özel süreçte anne adaylarının, beslenmelerinden günlük yaşam alışkanlıklarına; ne giydiklerinden hangi egzersizi yaptıklarına kadar birçok konuda eskisinden daha hassas davranmaları son derece önemli. İşte düşük sıcaklıklarla geçen kış mevsimi de anne adayları için özellikle dikkat isteyen dönemlerden birisi. Bu yazımızda soğuk havalarda hem kendinizi hem de bebeğinizi hastalıklardan korumak için yapabileceğiniz bazı tavsiyelere yer vereceğiz. İşte o öneriler!

1. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın

Soğuk havalarda genelde evde veya kapalı yerlerde vakit geçirdiğimiz için, hamilelerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri sağlıklı havalandırmadır. Yetersiz havalandırma bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olarak anne adayına ve bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle bulunulan kapalı ortamlar belirli aralıklarla mutlaka havalandırılmalıdır.

2. Kabalık ortamlarda bulunmayın

Soğuk havalarda kapalı ve kalabalık ortamlar nezle, soğuk algınlığı vb. hastalıkların daha hızlı yayıldığı ortamlardır. Bu nedenle anne adayları kendi sağlıkları için böyle ortamlarda uzun süre bulunmamalıdır.

3. Rahat ve sağlıklı giysiler tercih edin

Soğuk havalarda ısınmak için genelde dar ve naylon içerikli giysiler tercih edilmektedir. Oysa bu tarz giysiler hava geçirme özelliğine sahip değildir ve terleme, mantar enfeksiyonları gibi problemlere sebep olurlar. Bu nedenle anne adayları soğuk havalarda üşümemek için yünlü, pamuklu, havalanabilir ve yumuşak giysiler tercih etmelidir.

4. Taze sebze ve meyve tüketimine özen gösterin

Kış sebze ve meyveleri, hamileler için gerekli olan vitamin ve mineraller bakımından son derece zengindir. Dolayısıyla hastalıklara karşı da koruyucu etkilere sahiplerdir. Bu nedenle anne adayı özellikle kış mevsiminde yeteri kadar sebze ve meyve tüketmelidir. Bu tarz besinler aynı zamanda posalı oldukları için hızlı kilo alımının da önüne geçerler.

5. Yeteri kadar dinlenin

Hamilelik döneminde dinlenme oldukça önemlidir. Soğuk havalarda bağışıklık sistemi sağlığımızı güçlendirmek içinse mutlaka yeteri kadar dinlenmek gerekir. Ayrıca bu mevsimde yaşanan hafif soğuk algınlıkları da ayakta değil dinlenerek geçirilmelidir. Bu sayede virüs bebeğe geçmez ve rahatsızlık ilerlemeden ortadan kaldırılabilir.

6. Düzenli egzersiz yapın

Hamilelik döneminde hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemi sağlığının desteklenmesi gereklidir. Düzenli egzersiz yapmak da bunun yollarından biridir. Hamilelik döneminde doktor izni ile egzersiz yapmak anne adayının bedensel ve zihinsel sağlığını geliştirir. Ayrıca uzmanlar kolay bir doğum için de bunun yapılması gerektiğini söylemektedir.

7. Balık tüketimini arttırın

Yaz aylarında D vitamini kaynağı olan güneş, kış mevsiminde yerini balığa bırakır. Balık tüketerek alınacak D vitamini, kemik ve diş gelişimi açısından son derece gereklidir. Özellikle somonun hamilelik döneminde tüketilmesinin oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

8. D vitaminini önemseyin!

Ülkemizde doğurganlık çağındaki ve gebe kadınlarda yaygın bir D vitamini eksikliği sorunu olduğu, bunun süt verme döneminde de sürdüğü, bu durumun hem anne hem de bebekler için riskler yarattığı bilinmektedir (1). Bu nedenle hamilelik döneminde D vitamini düzeyleri mutlaka kontrol edilmeli ve gerekli görüldüğü durumlarda doktor önerisi ile D vitamini takviyeleri kullanılmalıdır.

Kaynaklar:

(1)  Gebelik ve Süt Verme Döneminde D Vitamini Destek Programı, T.C. Sağlık Bakanlığı

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ