Saman Nezlesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, birçok kişinin ortak problemidir. Bahar aylarıyla beraber ortaya çıkan polenler, alerjen kişilerin burun akıntısı, geniz kaşıntısı, sürekli hapşırma gibi durumları yaşamalarına neden olabilmektedir. Eğer siz de saman nezlesi nedir, saman nezlesi neden olur ve saman nezlesi nasıl tedavi edilir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!
Saman nezlesi nedir?
Alerjik rinit halk arasında saman nezlesi olarak bilinmektedir. Bu sağlık sorununda sinüs basıncı, burun akıntısı, tıkanıklık ile birlikte soğuk algınlığı sık bir şekilde görülür. Saman nezlesi bir virüsün neden olduğu nezle türü gibi değildir. Saman nezlesi polen gibi hava kaynaklı maddelere karşı alerjik bir tepkidir. Bu maddeler saman nezlesi yaşayanlar için alerjendir. Fakat saman nezlesi yaşamayanlar için bu maddeler alerjen sınıfında değildir. Çünkü bu sağlık sorununu yaşamayanlar için bahsi geçen maddelere bağışıklık sistemi tarafından tepki verilmez. Alerjik rinit göz, burun ve sinüsleri etkileyen toz akarları, hayvan tüyleri ve polenler ile ortaya çıkabilir.
Saman nezlesinin nedenleri nelerdir?
Saman nezlesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Havada uçuşan polenler
- Hayvan tüyü
- Küf
- Ev tozu ve akarlar
Saman nezlesinin belirtileri nelerdir?
Saman nezlesinin belirtilerini şu şekilde sıralamamız mümkündür;
- Yorgunluk
- Sinüslere baskı
- Yüzde ağrı
- Göz altı şişkinlikleri
- Kaşıntılı burun, damak ve ağız
- Öksürük
- Hapşırma
- Kaşıntılı, sulu, kırmızı gözler
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
Saman nezlesinden korunmak için neler yapılabilir?
Saman nezlesinden korunmak için yapılabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yağmur, polenlerin temizliği için mükemmel bir doğa olayıdır. Eğer hava kuru, yağmursuz ve rüzgarlıysa dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Mümkünse yağmur sonrasında dışarı çıkılmalıdır.
- Dışarıda giyilen kıyafetler eve gelindiği zaman değiştirilmelidir. Mümkünse duş alınmalıdır.
- Yabani ot temizleme ve çim biçme gibi eylemler alerjenlerin havaya karışmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bu tarz bahçe işlerinden uzak durulmaya çalışılmalıdır.
- Bahar mevsiminde polenler havada sıkça gezmektedir. Bu yüzden havlu, çarşaf ve giysiler ev dışında değil ev içinde kurutulmalıdır.
- Eğer mümküne dışarı çıkarken geniş kenarlı gözlükler kullanılmalıdır. Aşırı alerjik kişiler veya astım hastaları ise alerji maskeleri kullanabilir.
Saman nezlesi nasıl tedavi edilir?
Saman nezlesinde nedenlerin saptanması büyük öneme sahiptir. Nedenler saptandıktan sonra bu etkenlerden uzak durulmalıdır. Saman nezlesinin sıkça yaşandığı bahar aylarında kişi maske takabilir. Diğer bir yandan polenlerin eve girmemesi için ev aşırı havalandırılmamalıdır. Evdeki bitkilerin ve hayvanların da bu duruma neden olabileceği unutulmamalıdır. Saman nezlesi gerekli önlemler alınmasına rağmen geçmiyorsa, mutlaka ama mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Bazı durumlarda doktor ağızdan alınan haplar ve burun spreyleri ile ilaç tedavisi uygulamaktadır. İlaç tedavisinin fayda sağlamadığı durumlarda ise doktor tarafından aşı yöntemi uygulanabilir.