Bizi Takip Edin!

Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi İçin Altın Değerinde 10 Öneri

Soğuk günlerin başlaması ile birlikte bağışıklık sistemimize yapmamız gereken yatırımın önemi de arttı. Çünkü havaların soğumasıyla birlikte yeme ve yaşam alışkanlıklarımız değişmeye başladı, toplu ve kapalı yerlerde uzun vakitler geçirmeye başladık ve havaların tutarsızlığı daha da arttı. Tüm bunlar çerçevesinde bağışıklık sistemimiz zayıflamaya başladı. Peki sağlıklı bir bağışıklık sistemi için neler yapmamız gerekiyor? İşte bağışıklık sistemi için altın değerinde 10 öneri.

Mevsim meyve ve sebzeleri tüketin

Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi

Sebze ve meyveler mineral ve vitamin içeriğiyle mutlaka tüketmemiz gereken besinler arasında yer alıyor. Antioksidan bakımından zengin beslenmek ise bağışıklık sistemimizi desteklediği gibi vücudumuzun temizlenmesine de yardımcı oluyor. Mevsimi değerlendirdiğimiz zaman ise meyve ve sebzeler arasında pırasa, brokoli, karnabahar, lahana, kivi, portakal, elma ve nar bulunuyor.

Hazır gıdalardan uzak durun

İyi durumda olan bir bağışıklık sistemi sağlıklı beslenmenin ürünüdür. Bu yüzden gün içinde öğünler kaçırılıyorsa, bunlar yerine paketlenmiş hazır gıdalar tüketilmemelidir. Dengeli bir şekilde tüm öğünler yenmelidir. Eğer öğünler kaçırılıyorsa hazır gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmelidir.

Uykuya önem verin

Düzenli uyku

Sağlıklı bir bağışıklık sisteminde uyku büyük bir öneme sahiptir. Günde en az 6, ortalama olarak 7- 8 uyumaya özen gösterilmelidir. Vücudumuz karanlık ortamlarda büyüme hormonu salgıladığı için odanın karanlık, sessiz ve aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmamasına özen gösterilmelidir. Oda içerisinde teknolojik cihazlar bulundurulmamalıdır. Uyumadan önce ağır besinler tüketilmemelidir.

Ellerinizi sık sık yıkayın

Özellikle kış aylarında kişisel hijyenin önemi daha da artmaktadır. Çünkü soğuk hava birlikte mikroplar yayılmak için uygun ortamı bulmaktadırlar. Grip, bronşit gibi hastalıklar ellerin yeteri kadar yıkanmaması neticesinde bulaşıcı bir hal alır. Bu yüzden eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyene önem verilmelidir.

Su tüketin

Günde 2 ile 2,5 litre arası su içmeye özen gösterilmelidir. Suyun birçok faydası bulunduğu gibi besinlerin hücrelere ulaşmasında ve atıkların boşaltılmasında büyük öneme sahiptir. Organlarımızın da oksijen ile çalıştığını düşündüğümüzde suyun önemini daha da iyi anlayabiliriz. Bu durum doğrultusunda iyi çalışan organlar, sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına da gelmektedir.

Tek çeşit beslenmeden uzak durun

Yaşamda olduğu gibi beslenmede de çeşitlilik büyük öneme sahiptir. Farklı lezzetteki, farklı renkteki besinlerin her biri farklı besin ögelerine sahiptir. Tek çeşit beslenme ise ihtiyacımızın olduğu farklılıklardan mahrum kalmak anlamına gelir. Kaliteli bir besin örüntüsü ve güçlü bir immün sistem için tahıl, yağlı tohum, yağ, meyve, sebze, et grubu ve süt gibi her besin çeşidinden tüketmeye özen gösterilmelidir.

Kahvaltıya gereken önemi verin

Düzgün Bir Kahvaltının İş Performansımıza Olan 5 Etkisi

Biz geceleyin uyurken vücudumuz depolanan besinlerin işlenmesini sağlar. Sabah kalktığımızda tüm bunları yerine koyabilmemiz için ise ilk adım kahvaltıdır. Beynin enerji kaynağının glikoz olduğu ve güne zinde başlayabilmemiz için kahvaltının önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu öğünde sadece karbonhidrat ve şeker ile beslenilmemelidir. Çeşitliliğe gereken önem verilmelidir.

Egzersiz yapın

Düzenli bir fiziksel aktivite bağışıklık sistemi için büyük öneme sahiptir. Egzersiz yapmak kan dolaşımını artıracağı için bağışıklık sistemi elemanlarının görevlerini etkin bir şekilde yapmalarını sağlayacaktır.

Omega 3 yönünden zengin besinler tüketin

Omega 3 iltihap azaltıcı etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonlardaki mikropların direncini azaltmaktadır. Bu durumuonu hastalıklarda koruyucu etkiye sahip yapar. Omega 3 yağı en fazla balıklarda bulunur. Derin ve soğuk sularda yaşayan bu balıklar arasında ton balığı, uskumru ve somon bulunmaktadır. Bu besinlerin yanı sıra fındık, badem, ceviz ve keten tohumu da etkili Omega 3 kaynaklarıdır.

Sindirim sisteminize gereken önemi verin

Sindirim sistemi kendi içinde büyük öneme sahiptir. Bununla birlikte bağışıklık sistemi ile de bağıntılıdır. Araştırmalar sağlıklı bir sindirim sisteminin sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına geldiğini göstermektedir. Bu yüzden sindirim sistemine gereken önem verilmelidir. Bu durum ışığında gaz yapan yiyeceklerden uzak durulmalı, lifli gıdalar açısından zengin beslenilmeli, alerjen besinlere karşı temkinli olunmalı, şeker tüketmemeye özen gösterilmeli, egzersiz yapılmalı, bol su içilmeli ve yemekler bol çiğnenmelidir. Bunların yanı sıra bağırsak floramızda bulunan dost bakteriler olan probiyotikleri, probiyotik bazlı gıdalar ile destekleyebiliriz. Bu gıdalar arasında ev yapımı yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, keçi sütü, kombu çayı, mikro yosunlar ve bitter çikolata bulunmaktadır. Eğer bu tarz gıdalar tüketilemiyorsa doktor onayıyla probiyotik takviyeleri de kullanılabilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ