Ramazan’da İsrafı Önlemenin 7 Etkili Adımı
11 ayın sultanı Ramazan yaklaşırken pek çoğumuz için tatlı heyecanlar başlar, iftar ve sahur için alışveriş listeleri yapılır. Geleneklerin yoğun şekilde yaşandığı, sokaktan geçen davulcunun sesiyle camlara üşüştüğümüz, sevdiklerimizle keyifli sofralarda bir araya geldiğimiz huzur dolu bu ayda dikkat etmemiz gereken başlıklardan biriyse israf! Bütçenizi korumak ve gıda israfını önlemek için uygulayabileceğiniz birçok basit adım var.
Haftalık Menü Planı Hazırlamak
Bereketiyle gelen Ramazan ayında haftalık ve günlük yemek menüleri oluşturmak israfı önlemenin bir adımıdır. Menü hazırlarken çeşit çeşit yemekler yerine çorba, pilav veya makarna ve sulu yemekten oluşan minimal menüler tercih edebilirsiniz. Haftalık menüyü belirlediğinizde alışverişinizi menü planına göre şekillendirmeniz de kolay olur.
Alışveriş Listesi Yapmak
Yalnızca ihtiyaçlarınızı gösteren bir alışveriş listesi hazırlamak israfı önlemenin en güçlü adımlarından biri olabilir. Alışveriş sırasında liste dışına çıkmamak işinizi kolaylaştırır. Alışverişin anlık etkisiyle sepete atılan ama daha sonra tüketilmeyecek malzemeleri fark etmenizi sağlar. İsraftan kaçınmak için alışveriş süresince gözünüzü listenizden ayırmamaya dikkat edebilirsiniz.
Bayat Pidelerden Lezzetli Tarifler
Ramazan sofralarını enfes kokusuyla dolduran lezzetli pideler, alındıkları gün tüketilmediğinde bayatlamaya başlar. İsrafın önüne geçmek için bayatlayan pideleri atmak yerine lezzetli ve pratik tariflerle tüketilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin küçük küpler hâlinde kestiğiniz pideyi zeytinyağı ve sevdiğiniz baharatlarla birleştirip fırınlayabilirsiniz. Ayrıca kişi sayısına göre pide almak da israfın önüne geçebilir.
Porsiyon Miktarlarına Dikkat Etmek
Kalabalık Ramazan sofraları her aile için özeldir. Gözler doysun düşüncesiyle fazla ve çeşitli yemekler pişirmek israfa sebep olabilir. Kişi sayısına göre porsiyonları özenle ayarlayarak yeteri kadar yemek pişirmek iyi bir fikir olabilir. Eğer misafirlerinizin bol çeşit görmesini istiyorsanız porsiyonları küçülterek çeşidi artırmayı da tercih edebilirsiniz.
Mevcut Yiyecekleri Kullanmak
İsraftan şikâyetçiyseniz düzenli olarak buzdolabı ve kilerinizi kontrol etmenizde fayda var. Son kullanma tarihi yaklaşmış ürünleri uygun tariflerle değerlendirebilirsiniz. Birer tane kalmış sebzeleri birleştirerek zeytinyağlı sebze yemekleri yapmak bir seçenek olabilir. Sebzeleri omlet, çorba, makarna yapımında kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Henüz bozulmamış ürünleri dondurarak daha sonra tatlılarda kullanmak da ideal seçeneklerden biri olabilir.
Kalan Yemekleri Değerlendirmek
Artan yemekleri yeni ve lezzetli tariflerle değerlendirebilirsiniz. Örneğin birkaç gündür dolapta bekleyen pirinç pilavı, yayla çorbası için güzel bir malzeme olabilir. Böylece hem bayatlayan pirinci kullanmış hem de yayla çorbasının şifasından faydalanmış olursunuz. Aynı şekilde bayatlamaya yüz tutmuş makarnaları, beşamel sos ve peynirle fırına verebilirsiniz.
Doğru Saklama Yöntemleri Uygulamak
Yiyeceklerinizi saklanma koşullarına uygun muhafaza ettiğinizde daha uzun süre bozulmadan kalabilmeleri mümkün oluyor. Bazı yiyecekler buzdolabında saklanırken bazıları kilerde saklanmalıdır. Doğru yöntemleri araştırıp öğrenebilir, yalnızca Ramazan ayında değil, tüm yıl boyunca israfın önüne geçebilirsiniz.