Probiyotikler ve Mutluluk İlişkisi Hakkında Daha Önce Duymadığınız 5 Bilgi
Mutlu bir yaşam sürdürmek ve depresyonla mücadele etmek için beslenme faktörünün ne kadar etkili olduğu pek çok kişi tarafından biliniyor. Birçok besinin mutluluk hormonu salgılama noktasında vücudu teşvik ettiği de bilinen gerçekler arasında. Bu besinlerin başında ise “probiyotik” içeren gıdalar yer alıyor. Peki nedir bu probiyotik? Mide ve bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olan probiyotikler, sağlıklı bir yaşam ve olumlu bir ruh hali için çok faydalı olan dost bakterilerdir. Yani probiyotikler ve mutluluk arasında yakın bir ilişki bulunuyor.
1. Vücudunuzda Salgılanan Serotonin Hormonunun %95’i Bağırsaklarda Bulunan Yararlı Bakteriler, Yani Probiyotikler Tarafından Üretiliyor
Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin salınımının %95’inin bağırsaklarda gerçekleştiği biliniyor. Bu durumda bağırsakların, mutluluğun büyük ortaklarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Birçok araştırma, probiyotik bakterilerinin bağırsakların doğru çalışması ve bağırsak iltihaplarının önüne geçilmesinde önemli rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar bağırsaklardaki düzensizliğin depresyon, panik atak ya da şizofreni gibi ağır psikolojik rahatsızlıklara sebep olabileceğini söylüyor. Kısacası mutluluğunuzu korumak için bağırsaklarınızı da korumalı, bunun için ise probiyotik alımına özen göstermelisiniz.
2. Bir Diğer Mutluluk Hormonu olan Dopaminin Büyük Çoğunluğu da Bağırsaklardaki Probiyotik Bakterileri Tarafından Salgılanıyor
“Mutluluğun formülü tamamen dopamin ve serotonine bağlıdır” demek çok doğru olmasa da; kendimizi daha iyi hissettiren, dolayısıyla daha çok mutluluk veren doğal bileşenlerin başında bu ikili yer alıyor. Tıpkı serotonin gibi dopamin salgısının da büyük çoğunluğu bağırsaklarda üretiliyor. Vücudumuzun ürettiği toplam dopamin miktarının yarısı beyinde, diğer yarısı da bağırsaklarda salgılanıyor. Bu nedenle bağırsak deyip geçmeyin, mutluluğunuzun sırrı bağırsaklarınızda olabilir. Bağırsak sağlığınız ve mutluluğunuz için probiyotik içeren gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin.
3. Psikolojik Travmaların Baş Düşmanı Probiyotik…
Günümüzde ruhsal bunalım yaşayanların sayısı oldukça artmış durumda. Bunun nedeni ise beslenme düzeninde yaşanan değişimler olabilir. İnsanlar günlük hayatın yoğun temposu içerisinde yeme alışkanlıklarını oldukça değiştirmiş durumda. Ne yediğimizi fazla önemsenmeden yalnızca hızlı tüketim olmasına dikkat ediyoruz ve gün içerisinde almamız gereken mineral, vitamin, probiyotik gibi maddeleri ihmal edebiliyoruz.
Özellikle bağırsaklar için son derece önemli olan probiyotikler yeterli miktarda tüketilmediğinde ise hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bunun yanında var olan ruhsal ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de probiyotikler önemli bir rol oynuyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda bir grup psikolojik travma geçiren hastalar içerisindeki probiyotik ağırlıklı beslenenlerin diğerlerine göre daha çabuk iyileştiği, davranış ve psikolojik bozuklukların daha çabuk normale döndüğü ve travma etkilerinin daha çabuk azaldığı gözlemleniyor.
4. Obezite, Pek Çok Psikolojik Rahatsızlığı ve Ruhsal Bunalımı da Beraberinde Getirebiliyor
Obezite son yıllarda giderek artan ve yaygınlaşan bir hastalık. Çevresel, kalıtsal, hormonal, metabolik ya da psikolojik etkenlerden dolayı ortaya çıkabilen bu hastalık, dünya genelinde ciddi bir boyuta ulaşmış durumda. Fakat obezite yalnızca fiziksel sağlığa zarar vermiyor. Yapılan araştırmalar özellikle yüksek oranda yağ içeren gıdaların bağırsaklardaki zararlı bakterilerin miktarını arttırdığını gösteriyor. Bunun sonucunda ise kilo alımı daha da kolaylaşıyor. Bağırsaklarda oluşan bu dengesizlik ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bir yandan bağırsak florasının düzensiz hale gelmesinden dolayı psikolojik rahatsızlıklar oluşurken diğer bir yandan fazla kilolarından şikayetçi olan kişilerde öz güven eksikliği, depresyon, mutsuzluk ya da anksiyete gibi durumlar oluşabiliyor. Probiyotik içeren besinlerle düzenlenmiş bir diyet ise obezite tedavisini olumlu yönde etkiliyor.
5. Vücudunuzun Bekçisi Olan Bağışıklık Sisteminizi Probiyotikler Yardımıyla Daha Güçlü Tutabilirsiniz.
Hayatınızdaki işler ne kadar yolunda giderse gitsin, vücudunuzda sizi rahatsız eden bir şeyler olduğu sürece huzurlu bir yaşam elde etmek mümkün değil. Vücudunuzu sağlam tutmanın yolu ise bağışıklık sisteminden geçiyor. En basit tabirle, bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa vücudunuz da o kadar sağlıklı olur diyebiliriz. Araştırmalar bize gösteriyor ki probiyotikler, bağışıklığınızın güçlü kalmasına yardımcı oluyor ve vücuttaki zararlı bakterileri yok ediyor. Bu yüzden hastalıkların hem fiziksel hem psikolojik etkilerini en aza indirmek için probiyotiklerden destek alabilirsiniz.