Bizi Takip Edin!

Probiyotik Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Probiyotikler her ne kadar kısa bir süredir hayatımızda olsa da aslında insanlık, bakteri kültürleri tarafından fermente edilen yiyecekleri çok eski çağlardan beri tüketiyor. Ama elbette son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, insanların probiyotik konusunda daha fazla bilinçlenmesine ve sağlık açısından probiyotik besinler tüketmeye de özen göstermelerine neden oluyor. Peki, probiyotik neden bu kadar önemli?

Probiyotik ne işe yarar?

Probiyotik kavramının sık sık karşımıza çıkmasından dolayı, şu sıralar en fazla merak ettiğimiz soru, “probiyotik ne işe yarar?” sorusu. İşe öncelikle probiyotik kavramını tanımlayarak başlayalım. Probiyotikler, yeterli miktarda alındığı zaman konağı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Araştırmalar gösteriyor ki; bağırsaklarımızda bulunan bakteri topluluğunun dengesi veya dengesizliği, genel sağlığımızla doğrudan bağlantılı. İşte probiyotikler, bakteri florasındaki bu dengeyi sağlayarak sindirim sistemimizi düzenlemeye ve bağışıklık sistemimizi desteklemeye yardımcı oluyorlar. Bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterileri artırarak ve zararlı bakterileri azaltarak, bakteri dengesinin korunmasında rol oynuyorlar. Bu da probiyotiklerin hem bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olması hem de sindirim ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olması anlamına geliyor.

Probiyotik besinler

Probiyotik besinler nelerdir

Probiyotikler, vücudumuzda doğal olarak bulunur ve bunun yanı sıra bazı besinlerde de bulunur. Probiyotik içeren besinlere ise kısaca “probiyotik besinler” diyebiliriz.

Probiyotikler, sağlığımız üzerinde bu kadar fazla olumlu etkiye sahipken; elbette bir diğer merak edilen konu da probiyotik besinler olmaktadır. Peki, hangi besinler probiyotik bakımından zengindir? Probiyotik besinleri şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • Yoğurt
  • Kefir
  • Mikro yosunlar
  • Kombucha çayı
  • Salatalık turşusu
  • Süzme peynir
  • Boza
  • Şalgam
  • Sirke
  • Nar ekşisi
  • Fermente tereyağı
  • Bitter çikolata
  • Pastörize edilmemiş zeytin

Yani biz de bu besinleri tüketerek vücudumuzdaki probiyotikleri artırabilir ve böylece sindirim sistemimizin düzenlenmesine; bağışıklık sistemimizin desteklenmesine yardımcı olabiliriz.

Probiyotik seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Probiyotik seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusundan bahsetmeden önce birden çok probiyotik çeşidi olduğunu belirtmek gerekiyor. Yani farklı çeşitlerde probiyotikler var ve temelde vücuda faydaları aynı olsa da aslında her biri farklı etkilere sahip olabiliyor. Bu durum nedeniyle, uzmanlar birden çok probiyotik kaynağından beslenmeyi tavsiye ediyor.

Bunun yanı sıra; probiyotiklerin yeni bir sindirim sistemi inşa etmedikleri için enfeksiyonla savaşma konusunda geçici bir etkiye sahip olduğunu öne süren bazı araştırmalar da mevcut. Bu nedenle, vücutta uzun süreli olumlu bir etki yaratması için düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

Probiyotik alımının bir gıda takviyesi olarak yapılması konusuna gelecek olursak, elbette burada da dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bu konuda karşınıza çeşitli probiyotik markaları çıksa da aslında şu noktada özellikle dikkatli olmanız gerekiyor:

Probiyotikler; ısı, sıcaklık, basınç gibi fizyolojik faktörlerden çok çabuk etkilenen hassas mikroorganizmalardır. Dolayısıyla, bir ürünün içeriğinde bulunan probiyotik çeşidi kadar bağırsağa ulaşabilen canlı bakteri sayısının da önemi vardır. Bu nedenle, seçilecek probiyotik içeren ürünün üretim teknolojisi ve kaplama metodu, dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Aksi takdirde, probiyotikler mide asidinden hasar almadan geçemez, bağırsağa ulaşamaz ve beklenen derecede etki gösteremezler.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ