Kişisel Karantinanın Virüslerin Yayılımını Önlemeye Olan 6 Etkisi
Yakın dönemde yaşadığımız tecrübeler artık kişisel karantina kavramının iyiden iyiye hayatımızda yer edinmesine sebep oldu. Bulaşıcı hastalıkları önleme noktasında son derece büyük bir öneme sahip olan kişisel karantina, hem bireysel hem de toplumsal sağlık için çok önemli bir konu. Hasta olanlar ya da hasta olduğuna dair şüphe besleyenler, kendilerini hem dışarıdaki risklerden korumak hem de hastalığı dışarıdaki insanlara bulaştırma riskinin önüne geçmek için kişisel karantina yolunu tercih edebiliyor. Olağanüstü salgın durumlarında kişisel karantina devlet aracılığıyla bir zorunluluk olarak da uygulanabiliyor. Bu tip durumlarda ise kişi, istese de istemese de kendisini eve kapatmak zorunda kalıyor. Peki, kişisel karantina gerçekten bu kadar önemli mi? Kişisel karantinanın virüslerin yayılımını önleme noktasındaki katkıları neler? Sizler için kişisel karantinanın 6 önemli etkisini bir araya getirdik.
1. Bulaş Riskini Azaltır
Özellikle şiddetli ve can alıcı bir virüs salgını söz konusu olduğunda kalabalıklar içerisinde dolaşmak çok riskli bir hal alabilir. Bu tip durumlarda devletler sıklıkla kişisel karantinayı teşvik eden uygulamalar yapar. Gerekirse bazı vatandaşları kişisel karantinaya mecbur tutar. Elbette kendinizi karantinaya almanız için bu kadar şiddetli ve zararlı bir salgının meydana gelmesi gerekmiyor. Grip, soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklardan daha çabuk kurtulmak ve hastalığınızı başka insanlara bulaştırmamak için de kişisel karantina uygulayabilirsiniz. Bu tip hastalıklar toplum genelinde çok yayıldıysa kendinizi korumak için de kişisel karantinayı tercih edebilirsiniz.
2. Sağlık Sisteminin Yükünü Hafifletir
Bulaşıcı hastalıkların toplumun önemli bir kısmı tarafından taşınması halinde önlemsiz bir şekilde kalabalık ortamlara girildiğinde ya da hijyen kurallarına uyulmadığında virüs taşımayan birçok insan da hastalığa yakalanabiliyor. Dolayısıyla hasta olan kişilerin kendilerini karantinaya alması, virüsün yeni insanlara bulaşma hızını azaltabilir. Bu da yoğun salgın dönemlerinde hastanelerdeki kalabalığı engelleyebilir. Sağlık sistemi hem maddi anlamda hem de hastanelerdeki insan yükü anlamında biraz daha rahatlayabilir. Aksi durumda sağlık sisteminin üzerine fazla yük binerse birçok riskli hasta, sistemden yararlanamadığı için can kaybına varan olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir.
3. Olası Mutasyonların Önüne Geçer
Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamıza sebep olan virüsler, süreç boyunca mutasyona uğrayabiliyor. Bir kişiden başka bir kişiye geçen virüs, o kişinin vücudunda mutasyona uğrayarak daha farklı bir yapıya bürünebiliyor. Hastalığın önemli ölçüde mutasyona uğraması ise bazı durumlarda salgını kontrol altına olma noktasında uzmanların işini zorlaştırabiliyor. Dolayısıyla kişisel karantinaya uyarak hastalığı başka insanlara bulaştırmamak, mutasyon riskini azaltma noktasında da son derece önemli.
4. Hastalığın Temas Yoluyla Bulaşmasını Engeller
Özellikle şehir hayatının bir gereği olarak birçoğumuz sık sık kalabalık toplu taşıma araçlarına biniyor, asansörlerde insanlarla iç içe zaman geçiriyor, sosyal mesafenin az olduğu restoranlarda yemekler yiyoruz. Normal zamanlarda endişe yaratmayan bu tip unsurlar, bulaşıcı hastalıkların öne çıktığı salgın dönemlerinde büyük bir risk teşkil ediyor. Eğer hasta olduğunu öğrenenler kişisel karantina uygular ve toplumla temas halinde olmazsa bu tip eylemler risk teşkil etmemeye devam eder. Aksi durumda ise hastalığın toplum içerisinde bir kişiden başka kişiye bulaşarak çok ciddi bir kalabalığı etki altına alması mümkün hale gelir.
5. Özendirici Etki ile Salgın Zincirinin Kırılmasını Sağlayabilir
Kişisel karantina uygulayan bir birey, sık görüştüğü dostlarından veya akrabalarından bir süre uzak kalıyor. Teması ve bulaş riskini sıfırlayan bu eylem aynı zamanda iyi yönde bir etkileşim yaratıyor. Sizden karantina uygulamasını gören ve bunu kendi de uygulayan bir diğer kişi, süreç için çok büyük bir rol oynamış oluyor. Yani sizin kişisel karantina uygulamanız, bir başkası için rol model oluyor ve bulaş riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
6. Kişisel Bağışıklığı Olumlu Yönde Etkiliyor
Evde yaptığımız taze yiyecekler, dışarıdan aldığımız hazır gıdalara oranla kat ve kat daha besleyici. Kişisel karantina döneminde evde kalıp dengeli beslenmek bağışıklığı olumlu etkileyebilir. Yani mecbur kalmadıkça dışarıdan yemek yememek hem bulaş riskini minimuma indirger hem de bağışıklık sisteminize olumlu yönde etki eder.