Bizi Takip Edin!

İş Yaşamında Neden Motivasyon Eksikliği Yaşarız? Önleyici Tedbirler Nelerdir?

İş hayatında çalışanların motivasyonlarını etkileyen birçok durum bulunmaktadır. Empati yapılmaması, istenileni netleştirmemek, ödüllendirilmemek, fikir üretimini gereksiz bulmak, takdir edilmemek, organizasyon şemasının bozukluğu, hatalı terfiler, düşük maaşlar, yersiz müdahaleler ve dahası… Bu tarz durumlar ve olaylar birçok kişi tarafından deneyimlenmektedir. Bu noktada işin devamı ve kişisel duygu durum için motivasyon büyük öneme sahiptir. Kendinizi iyi motive edebilmeniz bu durumları önemsememek hatta temelli çözmek anlamını taşımaktadır. İşte iş yaşamında motivasyon eksiliği yaşayanlara bazı önleyici tedbirler.

Amacınızı belirleyin

Her şeyden önce amacınızı belirleyin. Bu durumda ‘’Amacı olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez…’’ sözünü hatırlayın. Amacınız günü kurtarmak mı, para kazanmak mı, yeni fikirler geliştirmek mi, kariyer yapmak mı ya da başka bir şey mi? Amaç belirlemek var olan durumları en iyi şekilde değerlendirebilmektir. Veya tam zıttı yönünde belki de bulunduğunuz ortama ait değilsinizdir. Bu doğrultuda kendinizi motive olmuş hissedebileceğiniz yeni bir iş arayışına girebilirsiniz. Durum ne olursa olsun amacınızı belirlemek ve hatırlamak içinizdeki kaygıyı, motivasyon eksikliğini alıp götürecektir.

Kendinize bakın

Bazı zamanlarda artan mesailer, bitmeyen toplantılar, yöneticilerin baskısı bizlere hayatın sadece işten ibaret olduğu algısına kapılmamıza neden olur. Fakat hayat sadece işten ibaret değildir. Yaşamak için mi çalışıyorsunuz? Yoksa çalışmak için mi yaşıyorsunuz? Bu durumun farkına varmalısınız. Eğer çalışmak için yaşıyorsanız, ileride yaşayacağınız bir hayatta kalmayacaktır. Her şeyi başta kendiniz ve sonra sevdikleriniz için yaptığınızı unutmayın. Bu doğrultuda sosyal aktivitelere zaman ayırın, spor yapın, çeşitli atölyelere katılın. Ve düzenli, sağlık ve çeşitli bir şekilde beslenmeye özen gösterin. Unutmayın! Eğer siz kendinize saygı göstermezseniz, kimse size saygı göstermez. Kendinize verdiğiniz değer ve genel amacınızı hatırlamak işteki kaygınızı azaltacak. Kaygısız bir iş ise motive olmuş bir iş anlamını taşıyacaktır.

Kendinizi geliştirin

Sektörünüz her ne olursa olsun dünya kendini her saniye, her dakika ve her saat yeniliyor. Bu durumun farkında olun. Bu siz de ‘’gelişmeleri kaçırma duygusu’’ yaratmasın. Fakat var olduğunuz sektördeki yeni gelişmeleri bilmenin yersiz telaşınızı ortadan kaldıracağını, sizi daha rahat hissettireceğini de unutmayın. Ne de olsa bilgi güçtür!

Kendinize zaman tanıyın

Motive olmanın geneline bakmak kadar ayrıntılara inmek de önemlidir. Bitmeyen toplantılar, çıkılamayan yemekler, uzun çalışma saatleri motivasyonunuzu düşürebilir. Fakat her 40 dakikada bir esneme hareketleri yapmak, öğle yemeğini dışarıda yemek, müzik dinlemek, arabayı uzağa park ederek işe yürüyerek gelmek, ara sıra kalkıp ofis içinde dolaşmak anlık motivasyon düşüşlerini engeller.

İletişim kurun!

İletişimsizlik birçok sorunun doğması anlamını taşımaktadır. Yöneticinizle ve arkadaşlarınızla açık iletişimde olmanız, isteklerinizi söylemeniz, onları bilgilendirmeniz büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda mutlaka ama mutlaka hem yaptığınız işi gösterebilmek, hem de yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için iş yerindekilerle açık iletişim kurun.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ