Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda ağız ve diş sağlığı sadece ferah bir nefes ve sağlıklı bir gülüş olarak değerlendirilmemelidir. Ağız ve diş sağlığının bozulması eklemlerde, böbreklerde, beyinde, kalpte ve sindirim sisteminde sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Hamilelik sürecinde, ağız ve diş sağlığının önemi daha da artmaktadır. Gebelikte görülen hormonal etkiler ağız ve diş sağlığı problemlerine yol açabilir. Gebelik döneminde östrojen ve progesteron hormonları yükselmektedir ve denge bozulmaktadır. Bu süreçte diş çürükleri ve diş eti hastalıklarında artış görülebilir. Gebelik süresince bulantı ve kusmanın sık sık görülmesi, ağız içi asit seviyesini artırabilir ve dişlerdeki problemler de artabilir. Bu yüzden anne adayları ağız ve diş sağlıklarına gereken önemi vermelidirler. Hormonal değişimler diş eti hastalıklarını ve diş plaklarını artırabilir, ağız mukozası dış etkilere karşı hassas olur ve bakteri plaklarına karşı hassas bir ortam oluşur. Peki hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıdır? İşte cevapları….
Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıdır?
İşte hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler:
- Eğer hamileliğiniz planlı bir hamilelikse hamilelik öncesinde mutlaka bir ağız muayenesinden geçilmelidir. Ağız ve diş sağlığınız tam ve bir hijyen içinde olmalı ve bu hijyen sürdürülmelidir.
- Anne adayları hamile olmadan önce yaptıkları gibi günlük ağız ve diş bakımlarını mutlaka yapmalıdırlar. Diş ipi kullanımı aksatılmamalı ve günde iki kez diş fırçalamaya özen gösterilmelidir.
- Bu süreçte dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Gazlı içeceklerden ve çay, kahve tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Hem anne hem bebek hem de ağız ve diş sağlığı için kesinlikle alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
- Hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı kontrolleri aksatılmamalıdır. Bir sorun olduğu düşünülüyorsa derhal doktora gidilmelidir.
- Ağız gargarası için doktora danışılmalı ve doktor tarafından onaylanırsa tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.
- Hamilelikte sabahleyin ağız içinin hassas olması göz önünde bulundurularak doktor onayıyla su veya florid içeren gargara ile çalkalanmalıdır.
- Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Beslenme düzeninde doktor onayıyla B12, A, C, D vitaminleri, fosfor ve kalsiyum süt ve mandıra ürünleri, balık, yumurta, meyve ve sebze içeren gıdalara yer verilmelidir.
- Hamilelik süreci diş tedavileri için riskli bir dönem olabileceği için bilinçsiz ve gerekmedikçe bir tedavi uygulanmamalıdır.
Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğu ve doktor muayenesi yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Hamilelik dönemi ve öncesinde düzenli olarak diş hekimine giderek ağız ve diş sağlığı muayenesi yaptırmayı unutmayın.