Hamilelik ve Sindirim Sistemi İlişkisi… Nelere Dikkat Edilmeli? Nelerden Kaçınılmalı?
Hamilelik keyifli bir heyecanın yanı sıra fiziksel ve fizyolojik değişimleri de beraberinde getiriyor. Fizyolojik değişimlerin etkisi en çok vücudun sistemleri üzerinde hissediliyor. Örneğin hamilelerin büyük bir çoğunluğu sindirim problemleri ile karşılaşıyor. Aslında yaşanan değişimler düşünüldüğünde, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunların yaşanması oldukça doğal. Ancak bu doğal sonuç, elbette hamileliğiniz boyunca sindirim sorunlarıyla uğraşmanızı gerektirmiyor. Hamileliğin sindirim sisteminizi nasıl etkilediğini bilmek, semptomları yönetmenize yardımcı olabilir.
Hamilelik Sindirim Sistemini Nasıl Etkiler?
- Hamileliğin başlangıcıyla beraber, değişen hormonlar ve genişleyen rahim mideye uygulanan baskıyı artırır. Sıklıkla karın, göğüs ve boğaz bölgesinde yanma benzeri semptomlar görülebilir. Hamileliğin özellikle ilk üç ayında görülen mide ekşimesi ve reflü, sindirim sisteminde yaşanan değişimlerin ilk işareti olabilir.
- Hamilelik sırasında sıklıkla karşılaşılan bir diğer sorun ise gaz şikayeti. Sorunsuz bir hamilelik için destekleyici olarak çalışan vücudunuz, çok daha fazla progesteron hormonu salgılar. Artan progesteron hormonu kasları gevşetir, buna bağlı olarak bağırsak kasları sindirim sürecini yavaşlatır. Doğal olarak bağırsakta biriken gaz artar. Benzer şekilde hamileliğin ilerlemesi ile karın boşluğu üzerinde artan basınç, sindirimi yavaşlatarak gaza neden olabilir.
- Sindirim sistemi, hamilelik boyunca alınan yiyeceklerden mümkün olduğunca çok besin çıkarmaya odaklanır. Bu yüzden yiyeceklerin parçalanarak emilimi için gereken süre uzar, sindirim süreci yavaşlar. Bu değişim sonucunda hamilelik döneminde kabızlık yaşanabilir. Bağırsak hareketliliği sırasında fazla zorlanmak hemoroide neden olabilir. Anne adaylarını telaşlandıran bu durum dokuların hassaslaşması sunucunda ortaya çıkar.
- Öte yandan sindirim sistemi tüketilen yiyeceklere karşı daha hassas tepkiler vermeye başlar. Vücudun savunma mekanizmasını çalıştıracak yiyecekler tüketmek, bu dönemde ishal sorunu yaşanmasına neden olabilir.
Hamilelik Süresince Sindirim Sistemini Düzenli Tutmak İçin Nelere Dikkat Etmeli? Nelerden Kaçınmalı?
Bebeğin gelişimini tamamladığı aylar boyunca farklı sindirim sorunları yaşanabilir. Hamileliğin birinci trimester döneminde mide sorunları daha sık yaşanırken, kabızlık semptomları üçüncü trimester sonunda görülebilir. Vücudunuzun verdiği uyarılara dikkat etmeniz halinde sindirim sisteminiz ile barışık bir hamilelik geçirmeniz mümkün. İşte dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar:
Bunlara Dikkat Edin
- Sindirim sistemi bu dönemde eskiye kıyasla daha yavaş hareket eder. Bağırsak hareketliliğini artırmak için sıvı alımını artırmaya özen gösterin. Kabızlık, hemoroid ve aşırı şişkinlik şikayetlerini önlemek için su tüketiminizi artırmaya çalışın. Uzmanlar hamile kadınlar için çoğunluğu su olmak kaydı ile günde on bardak sıvı tüketimini destekliyor. Ancak su dışında tüketilen sıvıların asitli ve kafeinli içeceklerden oluşmaması gerekiyor.
- Daha lifli gıdalara yönelerek sindirim sisteminizi destekleyebilir, kabızlık probleminden kaçınabilirsiniz. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan kepekli tahıllar ve yulaf bebeğin gelişimine katkıda bulunurken, sindirimi düzenlemeye de yardımcı olur. Unutmayın, lifli gıdalar bağırsağa su taşıyarak gaz problemlerinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.
- Sizin ve bebeğinizin yeterli besin almasına engel olmayacak bir beslenme düzeni tercih edebilirsiniz. Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler ile basit karbonhidratları azaltarak reflü sorununu ortadan kaldırmanız mümkün. Sindirim sorununuzun tetikleyicisi olan gıdayı anlamak için basit bir yemek güncesi tutabilirsiniz. Söz konusu yiyecek veya yiyecek grubunu tespit ettikten sonra tüketiminizi kısıtlayabilirsiniz.
- Hamilelik boyunca son kullanma tarihi yaklaşan gıdalardan tüketmek, arıtılmamış sulardan içmek ve aşırı meyve tüketimi ishalin ana nedenleri arasında sayılabilir. İshal riskinden kaçınmak için tükettiğiniz yiyeceklere özen gösterin.
Bunlardan Kaçının
- Gaza neden olduğu bilinen yiyeceklerden uzak durun. Brüksel lahanası, brokoli, lahana ve hatta patates hamilelik dönemi gaz problemlerinin başlıca kaynağı olabilir. Aşırı yağlı ve kızarmış yiyecekleri de mümkün olduğunca az tüketmeye özen gösterin.
- Hızlı yemekten ve lokmalarınızı iyice çiğnemeden yutmaktan kaçının.
- Hamilelik boyunca yiyecekler midenizde daha uzun süre kalır. Bu nedenle yemek yedikten hemen sonra uzanmayın. Sindirim süreci tamamlanmadan yatmak midenizin ekşimesine neden olur. Yemekten en az bir saat sonra yatmak ekşime ve yanma problemlerine çözüm olabilir.
- Fiziksel hareketliliği azaltmak sindirim sisteminizin daha da yavaşlamasına neden olur. Hamilelik dönemine özel hazırlanan egzersiz programlarını takip edebilir, pilates ve yoga egzersizlerini deneyebilirsiniz. Bir spor salonuna gitmenize gerek kalmaksızın her gün yürüyüş yaparak sindirim sorunlarını engelleyebilirsiniz. Otuz dakikalık bu rutin yürüyüşler sindirim hareketliliğini artırarak kabızlık ve gaz sorunu yaşamanıza engel olabilir.
Kaynaklar