Bizi Takip Edin!

Besinlerin Sindirimi Ve Emilimi/Absorbsiyonu Nasıl Olur?

Besinlerin-Sindirimi-Ve-Emilimi-Absorbsiyonu-Nasıl-Olur

Besinler vücutta sindirim, emilim (absorbisyon) ve eliminasyon olmak üzere üç tür işlemden geçer; sindirim ve emilim işlemleri sindirim sisteminde gerçekleşir. Sindirim sistemi, GI (gastrointestinal) yolu olarak da adlandırılan gastrointestinal sistemden, karaciğer, pankreas ve safra kesesinden oluşur. GI yolunu oluşturan organlar ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür. Karaciğer, pankreas ve safra kesesi ise sindirim sistemine katılan organlarıdır. Sindirim önemlidir çünkü vücudun düzgün çalışması ve sağlıklı kalması için yiyecek ve içeceklerden gelen besinlere ihtiyacı vardır. Sindirim sistemi, besinleri yutma, mekanik sindirim, kimyasal sindirim, hareketler, emilim ve eliminasyon dahil olmak üzere altı aktivite veya işlev yoluyla vücut hücreleri tarafından kullanılmak üzere hazırlar. 

Sindirim sistemi, yiyecekleri küçük parçalara ayırır: 

  • Proteinler amino asitlere ayrılır.
  • Yağlar yağ asitlerine ve gliserole ayrılır
  • Karbonhidratlar ise basit şekerlere dönüşür.

Sindirim Sistemim Nasıl Çalışır?

Sindirim sisteminizin her bir parçası, yiyeceklerin peristaltizm adı verilen bir işlemle GI kanalınızda hareket etmesine ve yiyeceklerin daha küçük parçalara bölünmesine yardımcı olur. Yiyecekler GI kanalınızda hareket ederken, sindirim organlarınız çiğneme, sıkma, karıştırma gibi hareketleri ve mide asidi, safra ve enzimler gibi sindirim sularını kullanarak yiyeceği daha küçük parçalara ayırır. Sinirler ve hormonlar sindirim sürecini kontrol etmeye yardımcı olur. 

Yiyecekler yeterince küçük parçalara bölündüğünde, ince bağırsak, yiyeceğinizdeki besinlerin çoğunu emer ve dolaşım sisteminiz bunları depolamak veya kullanmak için vücudunuzun diğer bölgelerine iletir. Özel hücreler, emilen besinlerin bağırsak astarını geçerek kan dolaşımınıza girmesine yardımcı olur. Kan basit şekerler, amino asitler, gliserol, bazı vitaminler ve tuzları karaciğere taşır. Karaciğeriniz ihtiyaç duyduğunda besinleri depolar, işler ve vücudunuzun geri kalanına iletir. Vücudunuz enerji, büyüme ve hücre onarımı için ihtiyaç duyduğunuz maddeleri oluşturmak için şekerler, amino asitler, yağ asitleri ve gliserol kullanır.

Sindirilemeyen veya emilemeyen gıda moleküllerinin ise vücuttan atılması gerekir. Sindirilemeyen atıkların dışkı şeklinde anüs yoluyla çıkarılması eliminasyon olarak adlandırılır. 

 

Referanslar: 

  1. National Cancer Institute. Introduction to the Digestive System. Erişim Adresi: https://training.seer.cancer.gov/anatomy/digestive/.  Erişim Tarihi: 24.07.2023. 
  2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Your Digestive System & How it Works. Erişim Adresi: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works. Erişim Tarihi: 24.07.2023. 

24.07.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ